Posledné kráľovstvo: Sedem kráľov musí zomrieť (The Last Kingdom: Seven Kings Must Die)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Sed resizeV roku 2015 sa na televízne obrazovky dostal rovnomenný seriál nakrútený na motívy historického eposu Bernarda Cromwella Posledné kráľovstvo (The Last Kingdom). Hoci sa seriál nikdy nedožil masovej popularity, našiel si predsa len svoju komunitu oddaných fanúšikov. Surovosťou a krvou nešetriaci príbeh plný intríg a osudovosti sa po piatich sériách vracia v podobe celovečerného filmu na Netflixe s názvom Posledné kráľovstvo: Sedem kráľov musí zomrieť. Pod režijným vedením Edwarda Bazalgette, ktorý sa podieľal už na niekoľkých epizódach pôvodného seriálu, sa opäť vraciame do stredovekého Anglicka, stretávame nové tváre, ale aj známe postavy.

Seriál, ako aj film, sledoval Uthreda z Bebbanburgu a jeho snahu o zjednotenie Anglicka. V seriáli sme boli svedkami, ako Alfréd Veľký bránil svoje kráľovstvo Sed6 resizepred severskými okupantami. Uthred sa narodil ako Anglosas, vychovali ho však Vikingovia. Snažil sa znovu získať svoje dedičstvo a nadobudnúť stratenú zem anektovanú jeho strýkom. Uhtred napokon uspel pri presadzovaní svojho práva a stal sa panovníkom v Northumbrii. Najnovší film sa začína v čase, keď zomrel kráľ Edward, právoplatný vládca Anglicka. Je to skvelá príležitosť pre jeho nepriateľov zhromaždiť spojencov a uplatniť si svoju moc. Medzitým sú uchádzači o korunu zmietaní vo vlastnom konflikte, pretože Aelfweard sa domáhal svojho práva tým, že sa pokúsil urobiť z manželky kráľa Edwarda a ich syna rukojemníkov, tí však predtým stihli utiecť. Druhý uchádzač, brat Aethelstan, sa úplne oddal kresťanstvu a sprevádza ho nový poradca Ingilmundr. Zdá sa, že predstavenie tejto novej postavy neprináša nič dobré, najmä Uhtredovi, ktorý je zapletený do ničivej vojny, kvôli jeho prísahe, že bude chrániť Aethelstana.

Posledné kráľovstvvo: Sedem kráľov musí zomrieť do veľkej miery predpokladá oboznámenosť s Sed2 resizeudalosťami a postavami v seriáli, pričom už v ňom sa v početnosti častokrát veľmi podobne pomenovaných postáv nebolo jednoduché orientovať, na ploche celovečerného filmu to nie je o nič jednoduchšie. Keďže bol postavám poskytnutý priestor pre vývoj v piatich sériách, film nepotrebuje mrhať čas ich vykresľovaním. Nie je potrebné expozičné vysvetľovanie okolností a vzťahov medzi jednotlivými charaktermi a ich motiváciami, naopak, film sa môže vrhnúť priamo do schopne choreografovanej akcie a sústrediť sa na aktuálne prebiehajúci dej. V popredí zápletky točiacej sa okolo boja o korunu je opäť nestarnúci Uthred, ktorý posúva príbeh dopredu (a vlastnoručne dáva do poriadku celé kráľovstvo). V prvej polovici filmu pôsobí postava poradcu Ingilmundra pomerne zaujímavo najmä z dôvodu, že nepoznáme jeho pravé intencie. Avšak podobne ako jasne definovaný antagonista Anlaf, aj on sa postupom filmu tak trochu vytráca v dave, v prípade oboch možno hovoriť o nevyužitom potenciáli. Množstvo dejových liniek spočiatku môže pôsobiť mätúco, napokon sa však, ako bolo Sed3 resizezvykom už v seriáli, ich tempo spomalí a dochádza spojeniu do pomerne koherentnej fabule. Jednotlivé momenty či zvraty získavajú na účinnosti. keď si divák uvedomuje všetky súvislosti.

Hoci v prípade niektorých postáv zamrzí istá dvojrozmernosť či šablónovitosť ich správania, fanúšikov seriálu to zrejme neprekvapí. V konečnom dôsledku je snímka Posledné kráľovstvo: Sedem kráľov musí zomrieť zábavným finále príbehu, ktorý sa rozvíjal niekoľko rokov, fanúšikom seriálu tak poskytuje pomerne uspokojivé uzavretie. Okrem dávky historickej akcie sa dotýka otázok náboženstva a jeho zneužitia pre politickú moc a, koniec koncov, v časoch, keď sa historické filmy nachádzajú skôr v úzadí filmovej produkcie, je takmer každý kúsok vítanou záležitosťou.

Sed10 resizePosledné kráľovstvo: Sedem kráľov musí zomrieť (The Last Kingdom: Seven Kings Must Die ), Veľká Británia, 2023
Dĺžka: 120 minút
Réžia: Edward Bazalgette
Predloha: Bernard Cornwell (kniha)
Scenár: Martha Hillier
Kamera: Luke Bryant
Hudba: John Lunn, Eivør Pálsdóttir, Danny Saul
Strih: Adam Green
Zvuk: Jack Gillies
Scénografie: Dominic Hyman
Masky: Nóra Koltai
Kostýmy: Luciano Capozzi
Producenti:Mat Chaplin, Nigel Marchant
Hrajú: Alexander Dreymon, Harry Gilby, Mark Rowley, Arnas Fedaravicius, James Northcote, Laurie Davidson, Pekka Strang, Elaine Cassidy, Rod Hallett, Ross Anderson, Cavan Clerkin, Jacob Dudman, Ewan Horrocks, Zak Sutcliffe, Nick Wittman, Tom Christian, Ingrid García Jonsson, Agnes Born, Ilona Čevakova, Steph Bramwell, Steffan Rhodri, Zsolt Páll, Attila Árpa, Peter Gantzler, Emily Cox, Magnus Samuelsson, Jeppe Beck Laursen
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz., Netflix

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.