Ty 1 – 4. séria (You, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Yo resizeJoe Goldberg, mladý a vcelku príťažlivý muž, predáva knihy v New Yorku. Rozumie im, vyzná sa v literatúre a starých tlačiach, vie, ako sa reštaurujú a obnovujú. Pár vzácnych kúskov má i pivnici, špeciálne upravenej miestnosti s potrebným teplotným režimom. Pod povrchom tejto príjemne všednej reality sa však skrývajú jeho vraždené obsesie. Zamiluje sa a potom vraždí. Možno je na vine výchova, často sa mu opakujú spomienky na to, ako ho otec, tiež knihovník zatváral do pivnice medzi knihy, keď nebol spokojný so synovým správanám.

Joa (Penn Badgley) sledujeme počas štyroch sérií v seriáli Ty. V prvej sa zamiluje do istej Beck (Elizabeth Lail), dievčiny snažiacej sa udržať si miesto v kruhu bohatých kamarátok. Študuje kreatívne písanie, chce byť spisovateľkou a poetkou, ale musí si zarábať na živobytie a tak je jej život dosť náročný. Yo2 resizeChodí s atraktívnym frajerom Benjim, samozrejme, bohatým čo pre Beck a jej lásku stačí. Joe preniká do jej života, poznáva novú rodinu otca i zložité vzťahy, ktoré jej život značne sťažujú. Pasuje sa do úlohy ochráncu. Najprv ju zbaví milenca, potom kamarátky Peach, tušiacej, čo je knihovník s nevinným pohľadom zač. Beck v tragickom finále tiež zistí pravý stav vecí.

Ako Will Bettleheim sa presťahuje do Los Angeles, prenajme si byt a začne pracovať v predajni kníh, ktorá je súčasťou komplexu obchodu a reštaurácie. Nechce už milovať, lebo chce byť pokojný chlap a viesť pokojný život, čo sa mu, samozrejme, nepodarí. Na rad však príde neodolateĺná Love, ambiciózna kuchárka s neznesiteľným bratom Fortym. Má pocit, že musí preraziť ako scenárista a snaží sa Willa/Joea vmanipulovať do role spolucenáristu. Navyše sa zjaví na scéne Candice, bývalá láska Joea. Snažil sa ju kdesi prihlušiť, ale celkom sa to nepodarilo a milá Candice začína svoje vydieračské entré. Yo9 resizeNavyše začne chodiť s Fortym, čo celú rodinnú situáciu poriadne skomplikuje. Love na bratovi visí a je schopná urobiť preň všetko. Táto slovná floskula však prekoná akékoľvek očakávanie. Podarí sa jej opantať i Williama a pred jeho vražedným inštinktom ju zachráni len to, že je tehotná.

Tretia séria začína naoko ideálne. William a Love sú pár, majú dieťa, syna Henryho a ona si otvorila pekáreň a cukráreň. Všetky patológie sú zdá sa zažehnané, ale celkom tak to nie je. Joe začne poškuľovať po susedke a keď si nájde prácu v miestnej knižnici, upúta ho krásna Marienne (Tati Gabrielle). O svojej milovanej žene však vie, že zdieľajú rovnakú vraždiacu obsesiu, spúšťanú neverou a všetky nádejné kandidátky na Williamovu pozornosť sú v smrteľnom nebezpečí. A platí to i obrátene. William tento dramatický lov na lásku prežije a zanecháva za sebou horiaci dom, aby sa opäť posunul.

V štvrtej sérii zmení kontinenty i identitu. Volá sa Jonathan Moore a vyučuje kreatívne písanie na Yo3 resizebritskej univerzite. K anglickej verzii patrí akademická briadka, kárované sako a decentné vystupovanie. Pátra po Marianne, ktorá po tom, čo zistila, s kým má tú česť, pred Williamom ušla za oceán, ale ani to nestačilo. K jeho loveckým inštinktom patrí aj stopovací talent, ale dôjde k nemilej konfrontácii. Dostane sa do spoločnosti výstredných boháčov a ďalšou kandidátkou na jeho city a ochranárske pudy sa stane Kate (Charlotte Ritchie), kolegyňa z univerzity, odmeraná, ironická a neodolateľne príťažlivá. Prišla o istého Malkoma. Tiež čosi vyučoval a skončil s nožom v srdci. Jonathan ho nahradil v škole i v srdci tvrďáckej Kate. Spoločnosť nových Jonathanových známych sa vyberie na zámok k Phoebe, kde sa odohrá situácia á la Agatha Christie, keď záhadne umiera Sophie a táto smrť odštartuje vraždiacu naháňačku a trochu prestáva byť jasné, čo je realita a čo Jonathanove Yo4 resizebludné predstavy. Na scéne sa zjaví Rhys, kandidujúci na primátora Londýna, Jona vydiera, zrejme drží kdesi jeho lásku Marianne a cenou za jej život je iný život, chce, aby umrel otec Kate, boháč Lockwood.

Všetky štyri série vznikli podľa románov americkej spisovateľky Caroline Kepnes, ktoré vyšli i v češtine. Posledná časť vykazuje snahu o ambicióznejší záber do psyché hlavnej postavy a neveľmi vychádza, zamotáva sa do veľkoryso rozhodenej siete detektívnych inšpirácií. Stráca jasnosť a čitateľnosť. Profil vraždiaceho psychopata sa rozpadáva a Joe/ Jonathan sa štiepi, keď sa dostáva do role prenasledovanej obete. Posun, ktorý bol v tretej sérii nápaditý, zistí, že so svojou ženou zdieľa pomstychtivú vášeň a vytvoria pozoruhodné duo, vo štvrtej sérii zlyháva na prílišnú prekombinovanosť.

Yo6 resizeVraždy z lásky sú tematickým klbkom, rozpletaným na tisíce spôsobov. V tomto prípade je nápad založený na kontraste romantického povrchu a temnej vášne, skrytej do podzemia, symbolizovanej presklenou krabicou na ochranu vzácnych exemplárov. Funguje najprirodzenejšie v prvej sérii, v tých ďalších už jej povinné skladanie v každom mieste bydliska, javí známky nutnej konštrukcie. K prvej vrstve patrí i akcent na literárne kruhy, Beck chce byť spisovateľka a ku knihám sa vzťahuje dramatický osud hlavného protagonistu pravidelne. Aj keď ide o americkú produkciu, pohráva sa s anglickou tradíciou detektívnej pitoresknosti, malých obydlí, útulných interiérov a priateľskej, takmer domácej atmosféry. Veľkomesto vlastne ani nevidíme.

S chuťou sa jednotlivé série triafajú do kruhov bohatých ľudí, napospol negatívnych figúr, najvýraznejšie Yo7 resizemodelovaných týmto smerom v poslednej sérii, kde nám tvorcovia predstavujú partičku excentrických, šľachtických hedonistov. Pri jednej z nich, Roaldovi, si neodpustia odkaz do jeho detstva, keď od rodičov dostane zvláštny darček, za dva milióny dolárov podľa neho pomenujú dinosaura, aj keď o Roaldosaurovi sme asi nikdy nepočuli.

Po štyroch sériách je napriek niekoľkým výhradám zjavné, že ide o vydarenú žánrovú kombináciu s profesionálne modelovanými a príťažlivými postavami, dynamickým rozprávaním a správne nastavenými dávkami prekvapujúcich obratov.

Yo5 resizeTy (You, TV seriál), USA, (2018–2024)
Dĺžka: 39 h 24 min (Minutáž: 42–58 min)
Manažéri projektu: Greg Berlanti, Sera Gamble
Réžia: Lee Toland Krieger, Erin Feeley, Marcos Siega (více)
Predloha: Caroline Kepnes (kniha)
Scenár: Sera Gamble, Greg Berlanti, April Blair, Neil Reynolds
Kamera: W. Mott Hupfel III, David Lanzenberg, Seamus Tierney
Hudba: Blake Neely
Strih: Harry Jierjian, Troy Takaki, Gaston Jaren Lopez, Felicia Mignon Livingston, Erin Wolf, Rita K. Sanders, Piper Kroeze, Alexander Aquino-Kaljakin, Hovig Menakian
Zvuk: Vicki Lemar, Kenneth Kobett, Ethan Beigel, Gary D. Rogers, Walter Michael Bost
Scénografia: Sarah Knowles, Hugh D.G. Moody, Betsy Klompus, Cynthia Charette, Jerry Fleming, Kevin Phipps, Danny Cistone
Masky: Kristina Frisch, Danielle Minnella
Kostýmy: Donna Maloney, Kiersten Hargroder, Danielle Launzel, Sam Perry
Producenti: Jason Sokoloff, Ryan Lindenberg, Adria Lang, Jennifer Lence, Penn Badgley, Kara Lee Corthron, Amanda Johnson-Zetterström, Carl Ogawa, Leo Richardson, Hillary Benefiel, Neil Reynolds
Hrajú: Penn Badgley, Elizabeth Lail, Victoria Pedretti, James Scully, Shay Mitchell, Luca Padovan, Ambyr Childers, Nicole Kang, Jenna Ortega, Carmela Zumbado, Hari Nef, Robin Lord Taylor, Diana Bologna, Mark Blum, Daniel Cosgrove, Victoria Cartagena, Reg Rogers, Lou Taylor Pucci, Cliff Moylan, Zach Cherry, Kathryn Gallagher, Emily Bergl, Natalie Paul, John Stamos, Harry L. Seddon, Gianni Cardiello, Manini Gupta, Christine Toy Johnson, Kacey Carrig, Laura Chaneski, Jamar Greene, Michael Park, Mercedes Griffeth, Reggie Gowland, Gerrard Lobo, Michael Maize, Shay Mitchell (a.z.), Lou Taylor Pucci (a.z.), Esteban Benito, Ryan Andes
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.