Mandalorian 1 – 3. séria (The Mandalorian, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Manda resizePopularitu Hviezdnych vojen asi nemožno spochybňovať a počnúc vznikom tohto fenoménu sa rozšírila naprieč mnohými médiami. No až koncom roku 2019 sme sa dočkali prvého hraného televízneho seriálu, ktorým sa stal projekt s názvom Mandalorian. Ten sa už aktuálne dočkal trojice sérií a keďže jeho popularita pretrváva, stále nie všetkým dňom koniec. Je však jeho úspech skutočne zaslúžený a má čo ponúknuť aj svojou aktuálnou sezónou?

Samotný seriál pritom prišiel v najlepšom a súčasne i najhoršom období. Nespokojnosť fanúšikov so smerovaním filmovej ságy pod spoločnosťou Disney totiž Manda2 resizepráve kulminovala (a vyvrcholila po odvysielaní deviatej epizódy, len týždeň pred finále prvej série Mandaloriana), práve to mu však zrejme i pomohlo. Podstatne komornejšie ladený projekt zbavený výraznejších nadväzností na filmy, zasadený do trochu odlišných kútov galaxie, respektíve do prostredia, kde sa pohybujú úplné iné typy postáv, dokázal dostatočne zaujať divákov, a to aj bez svetelných mečov a všadeprítomných používateľov Sily. To neskôr podčiarkli ďalšie úspechy, keďže seriál vcelku zažiaril na neskorších Emmy Awards, čo sa neskôr podarilo zopakovať aj druhej sérii. A hoci si odniesol sošky hlavne v technických kategóriách, za úspech sa dajú brať i nominácie v tých úplne najdôležitejších.

O čom vlastne pojednáva? Od pádu Galaktického Impéria (Návrat Jediho) už uplynulo päť rokov, no Manda3 resizejeho frakcie medzi sebou naďalej bojujú o zvyšky moci. V centre diania je nájomný lovec, člen národa Mandalorianov, ktorý si nikdy neskladá svoju masku v prítomnosti iných osôb. Ten sa iba snaží prežiť a i preto sa rozhodne prijať záhadnú a dobre zaplatenú zákazku od imperiálneho klienta, ktorá ho nasmeruje na jednu z púštnych planét. No hneď ako zistí, čo je jeho skutočnou úlohou, sa rozhodne odstúpiť z kontraktu a tajomného zeleného tvorca- zjavne ešte dieťa - nepredať svojmu zamestnávateľovi. To však neprekvapivo odštartuje vendetu Impéria, keďže jeho zástupcovia sa odmietajú len tak vzdať a zjavne majú s týmto tvorom o niečo väčšie plány.

Jednou z najväčších devíz je na Hviezdne vojny až netradičný westernový nádych. Jednotlivé lokality Manda4 resizeobčas skutočne pripomínajú trochu futuristickejší divoký západ a hlavný hrdina s jeho spôsobom života a zastaralými mandalorianskými zvykmi je dokonalým protipólom k tomu ako funguje spoločnosť v civilizovaných svetoch galaxie. Toto pritom neplatí exkluzívne pre samotný seriál, no ten tieto aspekty ešte viac posúva do popredia a podporuje to aj jednotlivými zápletkami. Už v prvej sérii môže napríklad divák postrehnúť epizódu inšpirovanú legendárnou snímkou Sedem statočných a nie je to ani zďaleka jediný prípad. Nemožno zabudnúť ani na hudbu Ludwiga Göranssona (Oscar za Čierneho Pantera), ktorá v ničom nepripomína klasické Star Wars motívy a miesto toho stavia na jednoduchých kompozíciách nezriedka obohatených o exotické Manda5 resizeinštrumenty. A funguje to vynikajúco.

Oceniť možno i to, ako seriál ďalej rozvíja vybrané kultúry – v popredí je, pochopiteľne, tá mandalorianská, kde sa divák postupne dozvedá čoraz viac o ich histórii či životnej filozofii, najväčšiu službu však asi urobil púštnemu kmeňu Tuskenov, ktorí boli vo filmoch len jednorozmernými a bezmennými záporákmi na jedno použitie. A hoci v tom neskorší Boba Fett: Zákon podsvetia zašiel ešte o niečo ďalej, prvenstvo patrí v tomto smere práve Mandalorianovi. Svet tak pôsobí i vďaka podobným rozhodnutia dostatočne živým dojmom a nielen ako kulisa pre samotné príbehy.

Tie sú inak na slušnej úrovni, akokoľvek miestami až epizodickejší štýl evokuje skôr deväťdesiate roky, kde boli podobné veci na bežnom poriadku. Omnoho lepší je tak seriál v momentoch, keď naplno šliapne na plyn a rieši viac ústrednú zápletku. No kým prvá séria si ešte dáva na čas, tá druhá jej Manda6 resizevenuje väčší priestor a výslednej kvalite to iba prospieva. Priaznivci tohto sveta navyše ocenia aj množstvo prevažne nenásilne zapracovaného fanservisu vrátane jedného skutočne nečakaného camea na konci druhej série, ktoré asi mnohých úprimne nadchne.

A ako je na tom vlastne tretia, len nedávno odvysielaná séria? Kvalitatívne vlastne až tak výrazne nezaostáva a hoci sa tvorcovia uchýlili k jednému viac než zvláštnemu rozhodnutiu, konkrétne vyriešiť záver tej druhej v úplne inom seriáli (už spomínaný a o niečo slabší Boba Fett: Zákon podsvetia), väčšinu si udržujú potrebný štandard a neboja sa ani istého experimentovania (zaujímavo vystavaná tretia časť s dôrazom na doposiaľ vedľajšie postavy). Ak však niečo predsa len zamrzí, tak je miestami až príliš badateľné odsúvanie hlavného hrdinu na vedľajšiu koľaj. Občas to skrátka pôsobí, akoby si s ním nevedeli rady, no na druhej strane... pokiaľ to dokážu kompenzovať inými charaktermi ako je napríklad nesmierne zaujímavá Mandalorianka Bo-Katan (Katee Sackhoff, ktorá tú istú postavu Manda7 resizedabovala aj v animovanej produkcii), až tak výrazne to, našťastie, neprekáža. Pokiaľ to teda nebude permanentný jav z pohľadu budúcnosti - no záver tretej série vracia všetko zdanlivo do starých koľají a tým pádom by to skutočne nemalo hroziť.

Seriálový Mandalorian je skrátka vydareným dobrodružným sci-fi westernom, ktorý ma potenciál osloviť ako priaznivcov tohto sveta, tak úplne nových divákov. Čo je asi to o čo sa Jon Favreau (tvorca) a Dave Filoni (asi najkľúčovejšie meno v rámci televíznej Star Wars produkcie) snažili v prvom rade a dá sa povedať, že sa im to skutočne podarilo. Zostáva tak iba dúfať, že si ešte nevystrieľali všetky nápady a že budú vedieť skončiť v najlepšom.

Manda8 resizeMandalorian 1 – 3 séria (The Mandalorian/Huckleberry), USA, (2019–2023)
Dĺžka: 16 h 29 min (Minutáž: 31–59 min)
Manažér projektu:Jon Favreau
Réžia: Jon Favreau, Dave Filoni, Deborah Chow, Rick Famuyiwa (více)
Scenár: Jon Favreau, Rick Famuyiwa, Dave Filoni, Christopher L. Yost, Noah Kloor
Kamera: Greig Fraser, Barry Baz Idoine, Matthew Jensen, David Klein, Paul Hughen
Hudba: Ludwig Göransson, Joseph Shirley
Strih: Jeff Seibenick, Andrew S. Eisen, Dana E. Glauberman, Adam Gerstel, Dylan Firshein, Rachel Goodlett Katz
Zvuk: David Acord, Matthew Wood, Stephen Urata, Tony Villaflor
Scénografia: Andrew L. Jones, Doug Chiang, Dustin James Tiberend, Oana Bogdan Miller
Masky: Carlton Coleman, Alexei Dmitiew, Kevin Haney, John Blake, Jamie Kelman, Brian Sipe, Christopher Allen Nelson, Ashleigh Childers, Eryn Krueger Mekash
Kostýmy: Joseph A. Porro, Shawna Trpcic
Producent: John Bartnicki
Hrajú: Pedro Pascal, Gina Carano, Carl Weathers, Werner Herzog, Nick Nolte, Emily Swallow, Omid Abtahi, Taika Waititi, Giancarlo Esposito, John Beasley, Horatio Sanz, Tait Fletcher, Dmitrious Bistrevsky, Brian Posehn, Bernard Bullen, Dominic Pace, Ed Gage, Julia Jones, Eugene Cordero, Sala Baker, Amy Sedaris, Jake Cannavale, Ming-Na Wen, Rio Hackford, Troy Kotsur, Steve Blum, Mark Boone Junior, Bill Burr, Natalia Tena, Clancy Brown, Richard Ayoade, Ismael Cruz Cordova, Matt Lanter, Dave Filoni, Rick Famuyiwa, Deborah Chow, Adam Pally, Drew Hale, Jason Sudeikis, Rosario Dawson, Michael Biehn, Temuera Morrison
Distribúcia: Disney+
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.