Nočný agent (The Night Agent, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Agent resizeRaz za čas sa objaví na filmovej scéne hit, ktorý navzdory predpokladom búra rekordy. Podobné je to i u seriálov a jedným z najnovších objavov je v tomto smere akčný špionážny thriller Nočný agent. Ten až nečakane zažiaril na Netflixe a len za mesiac od svojho uvedenia sa stihol zaradiť na šieste miesto poradia v sledovanosti na tejto streamovacej platforme. Čo stojí za jeho úspechom a čím až tak oslovil potenciálnych divákov?

Samotný seriál priamo vychádza z rovnomenného románu Matthewa Quirka. Ten sa objavil na pultoch kníhkupectiev v roku 2019 a hoci išlo o tradičnú spotrebnú záležitosť akých je mnoho, dokázal si nájsť svojich fanúšikov, čo viedlo k vcelku skorému ohláseniu televíznej adaptácie. Tú malo pôvodne Agent3 resizeprodukovať Sony, no značka nakoniec skončila v rukách streamovacieho giganta Netflix.. a zvyšok už poznáte. Tretí najlepší štart v histórii a titul najsledovanejšej premiéry roka 2023 mali za následok až prekvapivo rýchle schválenie druhej série, čo je o to zaujímavejšie, že ďalšia kniha s týmto hrdinom doposiaľ neexistuje. No možno sa to v dohľadnej dobe zmení...

Hlavným hrdinom je agent FBI Peter Sutherland (Gabriel Basso), ktorému sa pri zdanlivo rutinne pôsobiacej jazde metrom podarí zachrániť množstvo životov pred hroziacim bombovým útokom. A hoci sa mu nepodarí chytiť ani identifikovať páchateľa, i navzdory jeho problematickému rodinnému pozadiu - jeho otec bol totiž zdiskreditovaným agentom - si ho vyhliadne šéfka kancelárie Bieleho domu Diane Farr (Hong Chau) a ponúkne mu zdanlivo nepríliš lukratívnu pozíciu v utajenom programe Nočný Agent4 resizeagent. Práve tam sa však zapletie do omnoho väčších udalostí, potom čo jednej noci dvihne telefón od bývalej šéfky kyberbezpečnostnej firmy Rose Larkin (Luciane Buchanan), ktorej tetu a strýka ako agentov programu zavraždili neznámi páchatelia...

V centre diania je teda úplne klasická špionážna a konšpiračne ladená zápletka, ktorá sa ani nesnaží predstierať, že je niečim viac. Ako priama alternatíva pre uzemnenejší a realistickejší Homeland: V mene vlasti teda nefunguje a ani nechce fungovať, no, našťastie, má i vcelku ďaleko od prostoduchej akčnej zábavy, kde sa každú chvíľu porušujú fyzikálne zákony a zvraty ustupujú elementárnej logike. Zvratov je tu pritom dostatok a ani logika nie je zakaždým nepriestrelná, no všetko nejakým spôsobom Agent2 resizedrží pohromade a ak by sa dal štýl seriálu k niečomu prirovnať, najbližšie má k nemu asi mimoriadne populárna 24 s Kieferom Sutherlandom v hlavnej úlohe. Teda, mínus reálne plynúci čas, ktorý v tomto prípade nahrádza tradičná seriálová štruktúra.

Vývoj príbehu však dokáže baviť po celý čas, na čom majú zásluhu i sympaticky napísané charaktery. Hlavný hrdina v podobe nepríliš známeho Gabriela Bossa (Super 8 od J.J. Abramsa) je ideálnym stelesnením silne morálne orientovaného agenta a zdatne mu sekunduje i ďalšia nezaužívaná tvár v podaní Luciane Buchanan, ktorej vlastne ani nie je problém uveriť, že sa jej postava v tak mladom veku dostala na vysokú pozíciu. A čo je hlavné, funguje medzi nimi vzájomná chémia, čo je v tomto type príbehu a pri tak nejak očakávanom romantickom iskrení viac než dôležité. Nijak však Agent6 resizenezaostávajú ani ostatní a zaujímavo pôsobí ako partnerská dvojica zabijakov (Phoenix Raei a Eve Harlow), postarší agent tajnej služby v podaní seriálového veterána D. B. Woodsidea (24) či už spomínaná šéfka štábu stvárnená len nedávno oscarovou nomináciou ovenčená Hong Chau.

Pochváliť možno i svižné tempo, kde dej nikdy vyložene neprešľapuje na mieste, akokoľvek nemá ani problém poskytnúť postavám dostatok priestor na dýchanie či vysvetlenie ich najzákladnejších pohnútok. Seriál si tak v priebehu desiatich dieloch udržuje konštantnú mieru zábavy a tým pádom aj istú návykovosť, čo dokáže poväčšine zakrývať nedostatok vyšších ambícií. Jednoducho povedané, formu si tvorcovia seriálu veľmi dobre postrážili a šikovne namiešali jednotlivé ingrediencie vrátane Agent8 resizeideálne dávkovanej akcie. Pri pohľade na hlavného showrunnera projektu, ktorým je Shawn Ryan, mimoriadne ostrieľaná seriálová persóna a tvorca oceňovaného hitu Policajný odznak, to však asi skutočne neprekvapí a naopak to začne dávať o niečo väčší zmysel.

Ničím výnimočný námet sa tak podarilo i jeho zásluhou pretaviť v nečakaného čierneho koňa sezóny a hoci asi nebude na jej konci zbierať žiadne výraznejšie ocenenia – ak vôbec nejaké – nič to nemení na tom, že ako „oddychový“ mainstreamovo ladený projekt dokáže bez problémov napĺňať svoje ciele. Až druhá séria však potvrdí do akej miery bol tento úspech náhodou a či má ešte tento typ zápletiek čo ponúknuť.

Agent9 resizeNočný agent (The Night Agent), USA, (2023–2024)
Dĺžka: 17 h 19 min (Minutáž: 45–56 min)
Manažér projektui: Shawn Ryan
Réžia: Seth Gordon, Adam Arkin, Guy Ferland, Ramaa Mosley, Millicent Shelton
Predloha: Matthew Quirk (kniha)
Scenár: Shawn Ryan, Munis Rashid, Seth Fisher, Imogen Browder (více)
Kamera: David Hennings, Simon Chapman, François Dagenais, Michael Wale
Hudba: Robert Duncan
Strih: Natasha Gjurokovic, Lilly Urban, Anthony Pinker, Peter S. Elliot
Zvuk: Adam Sawelson
Scénografia: Gregory G. Venturi
Kostýmy: Carla Hetland
Producenti: James Dodson, Munis Rashid, Nick Bradley
Hrajú: Gabriel Basso, Luciane Buchanan, Hong Chau, Eve Harlow, Fola Evans-Akingbola, Sarah Desjardins, D.B. Woodside, Enrique Murciano, Phoenix Raei, Christopher Shyer, Ben Cotton, Kari Matchett, Andre Anthony, Toby Levins, Robert Patrick, Jessie Liang, Curtis Lum, Greyston Holt, Hiro Kanagawa, Simone Kessell, William MacDonald, Richard Harmon, Jason Day, Bronwen Smith, Remy Marthaller, Lucas Penner
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.