Beef (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Hov resizeDominantným ídeovým motívom príbehu seriálu Beef, situovaného do Los Angeles je široko zdieľaná choroba súčasnosti, ktorou je hnev a všetky jeho sprievodné varianty, zúrivosť, pomstychtivosť i závisť. Takto nahromadené emócie sú vysoko výbušným materiálom, explodujúcim v často triviálnej situácii. Danny (Steven Yeun) a Amy (Ali Wong), dvaja ústrední aktéri ničivého konfliktu, do ktorého vtiahnu svoje najbližšie okolie, sa takmer zrazia na parkovisku supermarketu. On sa snažil vrátiť hibači gril, ale keďže nemá účtenku, musí si ho nechať. Pri cúvaní mu šoférka ukáže prostredník, a to ho dokonale rozhodí.

Nasleduje dramatická naháňačka s ďalekosiahlymi dôsledkami. Danny si drzú vyzývateľku nájde a pomstí sa infantilným spôsobom, predstiera, že je staviteľ a prišiel upozorniť majiteľov domu na životu nebezpečnú závadu. Amy ho pustí do bytu a on jej pomočí luxusnú toaletu. Nájde si ho a takmer mu zrujnuje Hov2 resizeskromné stavebné podnikanie negativnymi online komentármi. To však Amy nestačí. Zaangažuje aj svojho manžela Georga (Jospeh Lee). Udrie na citlivú strunu naznačí, že Korejčanovi Dannymu sa nepáči, že je Japonec.

Podobne, ako to bolo v oscarovom filme Všetko, všade, naraz, pohybujeme sa i v tomto príbehu v prostredí, namiešanom z ázijských Američanov, presnejšie Kórejčanov a Japoncov, ktorých tradičná vzájomná nevraživosť je evidentne prenosná. Pri sledovaní trendov na streame môžeme naraziť na tvz. clusterizáciu (zhluk) tém, orientovaných na nejaký etnický, národný, alebo kultúrny okruh. Odráža sa v jasne štrukturovanej ponuke jednotlivých platforiem, ale stále viac sa špecifikujú aj jednotlivé, hlavne tie menšie platformy. Hulu je napríklad známy sústredením sa na publikum Afroameričanov a nie je Hov4 resizevylúčené, že sa svojho streamovacieho priestoru dočká aj pestrá komunita s ázijským pôvodom. Rozdiel mezi kultúrou diaspory a majoritnou kultúrou bude zaujímavou reflexiou postupu globalizácie. Filozofia „jednoty v mnohosti“ bude pracovať ako s odlišnosťami, tak so zjednocujúcimi stratégiami.

Pri pohľade na spektakulárny a dramatický zápas medzi Amy a Dannym sa odohrávajú ďalšie zaujímavé, vysvetľujúce okolnosti nerušenej nenávisti. Obaja sú z odlišných spoločenských vrstiev, on je ukážkou lúzra, rodina prišla o nejaký motorest, kde ostal bývať i s mladším bratom Paulom, oddaným účastníkom počítačových dobrodružstiev. Dal sa teda na podnikanie v stavebníctve, ale pre klientov je príliš neodbytný a zrejme aj nedostatočne kompetentný, takže to má Amy s jeho diskreditáciou vcelku Hov5 resizejednoduché. Navyše sa najmä v postave jeho bratranca stále pripomína polokriminálna minulosť, o motorest prišli kvôli pašovaniu nejakého zakázaného tovaru. Danny pomýšľal i na samovraždu, gril s kontrolou kysličníka uhličitého si vlastne kúpil kvôli tomu. Fakt, že ho nemohol vrátiť chápal symbolicky.

Amy je celkom iná kategória, bohatá, má galériu s umeleckými kvetinami a vydala sa za syna slávneho architekta a umelca. George sa tiež realizuje týmto smerom, ale neveľmi úspešne. Jeho vázy, ktoré sa Amy snaží v galérii predávať pripomínajú estetizované výkaly a orgány v jednom. Na scéne je i jeho matka s talentom tichého a podozrievavého špióna. Amy sa snaží galériu predať excentrickej milionárke aj za cenu bolestného testu vynútenej submisivity. Zdroje jej nespokojného hnevu sú evidentné, vrátane Hov10 resizenenaplnených sexuálnych potrieb, Georgovi vmetie do tváre, že sex s ním je nudný a keď jej do cesty vojde Dannyho brat Paul, užije si to s ním, bez toho, aby tušila o koho ide. Stojí v opozícii voči stereotypizovanému modelu úslužnej a poslušnej ázijskej ženy. Je jej pravým opakom, útočná, nekompromisná a rafinovane pokrytecká podnikateľka nemá s nikým, až možno na svoju dcérku, žiadne zľutovanie. Túži po všestrannej satisfakcii za každý nenaplnený nárok na splnenie ideálnych predstáv o živote, za ktorý tak tvrdo bojovala.

Z titulkov je zrejmé, že scenár písal husto obsadený „writer´s room“, čo je zaujímavé, pretože scenáristické egá nie vždy dokážu spolupracovať mimo nejakého dlhoročného partnerstva. Ich súlad je však na jednotlivých dieloch zrejmý. Všetky postavy, točiace sa v seriálovom „orbite“ sú presné, Hov8 resizenapísané so zmyslom pre čierny humor a bezbariérovú iróniu až sarkazmus. Takto nasmerovaná kolektívna atmosféra uskutočnila v scenári na záver radikálny obrat, nečakaný, ale dôveryhodný a vlastne veľmi ľudský. Možno sa niekomu dokonca bude zdať, že nám našepkáva neveľmi milosrdnú pravdu, o tom. že agresivity, zlosti a frustrácie sa môžeme zbaviť jednoducho, stačí sa dostať do ohrozenia života, existenčného extrému, situácie, kde nič nie je isté, všetko možné a je po problémoch.

Názov seriálu je v angličtine Beef, hovädzina, čo by snáď viedlo k prekladu označujúceho agresívne duo ako Hovädá, alebo milšie Hoviatka. České Ve při (V spore alebo V nepohode) je akosi od veci a aj odbočkou k iným domácim živočíšnym druhom a dúfam, že sa neujme.

Hov6 resizeBeef (TV seriál), USA, 2022
Dĺžka: 5 h 52 min (Minutáž: 31–39 min)
Manažér projektu: Sung-Jin Lee
Réžia: Jake Schreier, Sung-Jin Lee, HIKARI
Scenár: Sung-Jin Lee, Alice Ju, Carrie Kemper, Alex Russell (více)
Kamera: Larkin Seiple
Hudba: The Haxan Cloak
Strih: Harry Yoon, Nat Fuller, Laura Zempel, Jordan Kim
Zvuk: Penny Harold, Andrew Garrett Lange
Scénografia: Grace Yun, Kellie Jo Tinney
Masky: Martina Kohl
Kostýmy: Helen Huang
Producenti: Jes Anderson, Alexander H. Gayner, Matthew Medlin, Jake Schreier, Alex Russell, Savey Cathey, Inman Young
Hrajú: Steven Yeun, Ali Wong, Joseph Lee, David Choe, Patti Yasutake, Ione Skye, Andrew Santino, Justin H. Min, Mia Serafino, Maria Bello, Ashley Park, Miya Cech, Bernard White, Young Mazino, Remy Holt, Jesten Mariconda, Dan Pfau, Gabriel Tigerman, Zandy Hartig, Rocco Masihi, Eva La Dare, Mark Weiler, Hedy Wong, Kayla Blake, Eddie Shin, Tim Jo, Valentina Garcia, Brad Lee Wind, Mar Sudac, Nican Robinson, Kelvin Han Yee, Cynthy Wu, Peter Breitmayer, Dan Warner, Damon Standifer
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.