Všetci to vedia (Todos lo saben)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Vsetcitovedia1„Všetci to vedia, aké je dôležité mať Bardema,“ napísal vtipne v závere svojej recenzie jeden internetový český glosátor, vyzdvihujúc výkon slávnej španielskej hviezdy vo filme, ktorého názov tvorí začiatok jeho vety. Známy iránsky scenárista a režisér  Asghar Farhadi, dvojnásobný nositeľ Oscara, vie, že na realizáciu svojich filmových príbehov potrebuje najlepších interpretov, bez ohľadu na to, či sú to hviezdy alebo nie. To je aj prípad jeho ôsmeho celovečerného filmu, nakrúteného podľa siedmeho vlastného scenára, Všetci to vedia (Todos lo saben), ktorý otváral vlaňajší filmový festival v Cannes.

Žánrové zaradenie filmu je dráma a psychologický thriller, no tieto označenia platia len do istej miery. Kým príbeh rozvetvenej rodiny z malého španielskeho mestečka (nakrúcalo sa Vsetcitovedia2v Torrelagune severne od Madridu) je plnokrvnou drámou s melodramatickými prvkami, ako thriller funguje len čiastočne. Chýba mu predovšetkým napätie, svižnejšie tempo pri odhaľovaní páchateľov a výraznejšie rozuzlenie. Nie je to prekvapenie. Už pri letmej rekapitulácii doterajšej Farhadiho tvorby môžeme konštatovať, že jeho doménou je rozpitvávanie medziľudských vzťahov, ktoré sa pod vplyvom nepriaznivých okolností ocitnú v kríze, ako to presvedčivo dokladá jeho najznámejší, Oscarom a viac ako sedemdesiatimi ďalšími cenami dekorovaný Rozchod Nadera a Simin (2011).

Príbeh filmu Všetci to vedia je zdanlivo banálny. Z ďalekej Argentíny prichádza domov na svadbu svojej sestry Laura (Penélope Cruz) s dvoma deťmi. V noci po svadobnej veselici jej dcéru, samopašnú teenagerku Irene (Carla Campra) unesú. Páchatelia komunikujú prostredníctvom Vsetcitovedia3mobilných telefónov a žiadajú vysoké výkupné. V prípade, že sa rodina obráti na políciu, hrozia smrťou dievčaťa.  Všetko ako v bežnej detektívke. Väčšia časť rozvetvenej rodiny ustrnie v šoku, aktivitu vyvíja predovšetkým matka a jej priateľ z detstva, niekdajší milenec Paco (Javier Bardem). Laura, ktorá roky v sebe skrýva tajomstvo, je pripravená vzdať sa ho s cieľom ovplyvniť Pacovo konanie, bez ohľadu na to, čo mu tým spôsobí. Nový pohľad na únos, ktorý všetci pokladajú za zločin profesionálov, pripomínajúc si podobný prípad spred ôsmich rokov, vnesie kriminalista vo výslužbe Jorge (José Ángel Egido), ktorý v kauze šípi rodinné dôvody. Tým spochybní dovtedajšie úvahy a zneistí všetkých zúčastnených.

Vzťahy v rodine sa začínajú komplikovať, na povrch sa dostávajú staré krivdy a nedoriešené spory súvisiace s majetkom, peniazmi a pôdou. Ich iniciátorom je - z nie celkom vyjasnených dôvodov - Vsetcitovedia4Laurin otec, invalida s láskou k poháriku Antonio (Ramon Baera), obviňujúci všetkým okolo. Po prílete Laurinho manžela Alejandra (Ricardo Darín) sa odhaľuje aj ich manželská kríza, spôsobená Alejandrovými povahovými vlastnosťami a neschopnosťou finančne zabezpečiť rodinu, ale aj Lauriným životným tajomstvom, ktoré - ako sa ukáže - tajomstvom vlastne nie je, predvídať ho dokáže aj divák. Záhadou zostáva, ako to, že sa v klebetnom vidieckom prostredí, kde si ľudia vidia do hrncov i postelí, nedostalo práve k jeho hlavnému aktérovi Pacovi...

Film sa skladá z dvoch, rozsahom nerovnomerných častí, líšiacich sa od seba atmosférou, náladou, farebnosťou i masovosťou - pred únosom a po ňom. Svadba, ktorá je istým úvodom k ďalším udalostiam, je nakrútená bravúrne.Vsetcitovedia6 Rozšantené davové scény, prežiarené jasom a farbami, výbornou náladou a radostnou atmosférou vidieckej veselice, tvoria kontrapunkt k následnému šoku, stresu a bolesti. Kamera (José Luis Alcaine) z rozličných uhlov a často z nadhľadu zachytáva zabávajúcu sa masu, no dôsledne v nej vyhľadáva postavy, ktoré zohrajú v ďalšom deji významnejšiu úlohu. Výborne využíva výpadok elektriny, núdzové osvetlenie i prudký dážď. Pokračovanie príbehu už nenesie v sebe takúto energiu, nahradiť ju mohlo thrillerové napätie, ktoré však chýba. Pátranie po páchateľoch je zdĺhavé, tu sa určite mohli výraznejšie uplatniť nožnice strihača (Hayedeh Safiyari), minutáž cez dve hodiny je na takto vystavaný príbeh priveľa.

Dráma Všetci to vedia je deviatym spoločným filmom hviezdneho španielskeho manželského páru Penélope Cruz – Javier Bardem. Herečka sa v rozhovore vyjadrila, že Laura je v jej kariére najkomplikovanejšia postava. Hrala ju ako ženu s tajomstvom, ktorá prechádza ťažkou krízou, Vsetcitovedia5presvedčivo vyjadrila všetky polohy jej rozporuplného charakteru - od zdanlivej bezstarostnosti mladej ženy až po zúfalstvo nešťastnej matky. Jej výkon je plný emócií, tie sa však akosi neprenášajú na diváka, ktorý zostáva viac-menej nezúčastneným pozorovateľom. Paco Javiera Bardema je komplexný charakter, ktorý si myslí, že má svoj život pevne v rukách. Je úspešný vinár a spokojný manžel pôvabnej Bey (Bárbara Lennie). Finančné problémy i nenaplnenú túžbu po dieťati, ktoré manželka nechce, berie ako fakt. Svojou charizmou pôsobí kladne na okolie, zdá sa, že ho zamestnanci rešpektujú a obyvatelia mestečka majú radi. To však netuší, aké prekvapenie mu osud chystá, čo všetko mu odhalenie Laurinho tajomstva prinesie a o čo všetko ho pripraví...

Český kritik z internetu má pravdu - Farhadiho film stojí predovšetkým na Bardemovi a jeho sústredenom výkone. Zriedkavo videnou autenticitou sa však vyznačujú aj všetky ostatné postavy Vsetcitovedia7vrátane epizódnych. Tie sa postupne vylupujú zo svadobnej masy a zaujímajú príslušné miesta v rodinnej hierarchii, determinovanej do značnej miery sociálnym statusom a z neho vyplývajúcim každodenným bojom o prežitie. No ten možno skôr tušiť v niektorých náznakoch. Scenárista a režisér Asghar Farhadi tejto stránke života nevenuje dôkladnejšiu pozornosť, objektom jeho záujmu je psychologická dráma, odrážajúca sa v pasivite či interaktivite postáv. Jednoducho, Farhadi zostáva svoj, tematicky nápaditý a filmársky zručný, hoci film Všetci to vedia určite nepatrí medzi jeho výnimočné diela.

Vsetcitovedia8Všetci to vedia (Todos lo saben), Španielsko, Francúzsko, Taliansko, 2018
Dĺžka: 132 minút
Scenár a réžia: Asghar Farhadi
Kamera: José Luis Alcaine
Strih: Hayedeh Safiyari
Hudba: Javier Limón
Hrajú: Penélope Cruz, Javier Bardem, Ricardo Darín, Eduard Fernández, Bárbara Lennie, Inma Cuesta, Elvira Minguez, Ramón Barea, Carla Campra, Sara Sálamo, Roger Casamajor, José Ángel Egido, Sergio Castellanos a ďalší
Distribúcia: ASFK
Premiéra v SR: 23. mája 2019
Foto: ASFK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.