Svokor so svokrou sú štvanci (The Out-Laws)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Svokra resizeKiež by to bolo také jednoduché nájsť si niekoho, s kým by ste boli ochotný stráviť zvyšok života. S kým si rozumiete nielen v jeho idylických momentoch, ale aj dokážete ruka v ruke konštruktívne prekonávať všemožné krízy. Bankový manažér Owen Browning (hystericky bláznivý Adam Devine) tú, s ktorou by si neváhal povedať pred oltárom áno, dokázal nájsť v Parker McDermottovej (Nina Dobrev). Problémom je, že každý potenciálny manželský pár si okrem svojho milovaného náprotivku zároveň „berie“ aj ostatných členov jeho rodiny... A tí nemusia byť vždy hodní lásky. Inštruktorka jogy Parker je napríklad v očiach Owenových rodičov za striptérku, napriek tomu, že im syn už nejeden raz siahodlho vysvetľoval, ako veľmi sa v nej mýlia. A čo na tom, že Billy (charizmatický Pierce Brosnan) aj s Lilly (Ellen Barkin) McDermottovci zvyknú žiť niekde v jaskyni v Amazónii? Na svadbu nakoniec plánujú dôjsť. Veď o tom písali e-mail...

Možno im aj Neil (Richard Kind) s Margie (Julie Hagerty) Browningovci vyčítajú, že boli vždy rozlietaní po svete namiesto toho, aby trochu dohliadli na výchovu vlastnej dcéry. Owen sám o tom vie svoje – veď aj preto často povahovo prirovnáva svoju matku k Lizzie Bordenovej (známa Američanka obvinenáSvokra4 resize koncom 19. storočia zo zabitia vlastných rodičov sekerou) a otca k Josifovi Vissarionovičovi Stalinovi (toho asi predstavovať netreba)... Berie si kvôli príchodu McDermottovcov voľno v práci, aby ich konečne trochu spoznal. Pôvodne ich síce plánoval vziať do múzea amazonskej keramiky. Len, čo sa stihne spamätať, už s nimi tandemovo skáče padákom z lietadla a neisto si z katalógu vyberá svoje budúce tetovanie... Aby im nakoniec po pár pohárikoch nechtiac síce, ale dosť podrobne okomentoval kompletný bezpečnostný systém, ktorý treba prekonať, aby sa v banke, kde pracuje, dostali do trezora. McDermottovci sú sympatickí, drsní a rozhodne sa ničoho len tak nezľaknú. Majú však dlh u obchodníčky s pašovanými diamantmi Rehan Zakaryanovej (skvelá The Out Laws 1Poorna Jagannathan). Tá má svoj dom strážený miniatúrnymi psami, neváha každého, kto sa ju pokúsi podviesť bez mrknutia oka zastreliť a možno by na svojom pozemku nepohrdla ani vodnou priekopou so žralokmi. Keď Owen pochopí, že budúcim svokrovcom pravdepodobne pomohol v lúpeži, musí si poradiť so zákernými otázkami agenta Oldhama (Michael Rooker), tak trochu sfanatizovaného dlhoročného lovca akýchsi „prízračných banditov“. A prinajhoršom, ak by sa náhodou Parker niečo stalo, možno jej rodičom nakoniec aj sám pomôže vykradnúť z bezpečnostného hľadiska asi najlepšie chránenú banku konkurenčnej Phoebe King (nádherne ironická Lauren Lapkus).

Snímka Svokor so svokrou sú štvanci režiséra Tylera Spindela je príjemne ľahkovážnou kriminálnou komédiou, s jemne romantickými podzápletkami, ktorá hoci do svojho žánru neprináša nič nové alebo inovatívne, aspoň si bez zaváhania zachováva určité očakávané remeselné kvality. Ich dominantouThe Out Laws 2 je skvelé herecké obsadenie a zväčša sympatické výkony zúčastnených, najmä rokmi preverených hviezd. Pierce Brosnan príjemne nadviaže na časy, keď ešte býval Jamesom Bondom. Na druhej strane občas usoplený, hystericky jačiaci Adam Devine osloví asi len tých, ktorým jeho komické eskapády a nemilosrdne rýchla kadencia absurdných gagov neprekážajú. Hoci je samotná zápletka dostatočne pritiahnutá za vlasy, aby ju divák vôbec nevnímal vážne – až ju priam považoval za zábavne hlúpu, v scenári Bena Zazoveho a Evana Turnera je možné nájsť stopy po určitej žánrovej nostalgií. Owenova snaha osloviť budúcich svokrovcov je síce ako vystrihnutá z hašterenia sa Bena Stillera s Robertom De Nirom v trilógií Svokor je lotor (2000-2010), v konfrontáciách Browningovcov s McDermottovcami by divák pokojne mohol odhaliť oveľa príjemnejšie filmové „korene“.

The Out Laws 3Písal sa rok 1979 a režisér Arthur Hiller vo filme Príbuzní (v origináli The In-Laws) nechal podľa scenára Andrewa Bergmana poplašeného newyorského zubára Alana Arkina pamätne čeliť agentovi CIA Peterovi Falkovi v dobrodružno-komediálnej „zoznamovačke“ dvoch budúcich svokrov. Prípad ukradnutých foriem na tlač dolárových bankoviek ich vtedy zaviedol až do latinskej Ameriky k plánom miestneho skorumpovaného generála na zničenie svetovej ekonomiky. S menším úspechom si podobnú zápletku v roku 2003 zopakovali tiež Albert Brooks s Michaelom Douglasom v remaku Kým nás smrť nerozdelí režiséra Andrewa Fleminga, kde zase pre zmenu obaja čelili Davidovi Suchetovi. Možno je trochu škoda, že aktuálna „reinkarnácia“ uvedenej zápletky v rámci Svokor so svokrou sú štvanci venuje väčšiu pozornosť neohrabanému zaťovi, zámena tajného agenta za bankových lupičov na rodičovských pozíciách je divácky vďačnou voľbou.

The Out Laws 4Dej sám o sebe je sledom vypointovaných niekedy síce trochu otravných, často však aj sviežo vtipných situácií, ktoré ako tak držia pokope. Hľadať v tom všetkom nejaký zmysel určite netreba. Dokonca to, že prezentované udalosti pôsobia neraz absurdne, dodáva snímke podstatnú časť jej kúzla. Vrcholné scény budia skôr dojem vydarenej hereckej improvizácie. Názorové nezhody medzi rodinnými príslušníkmi letmo pripomenú podobne ladenú tohtoročnú netflixovskú produkciu Z iného cesta Kenya Barrisa, avšak sú na pomery streamovacej služby nezvyčajne konzervatívne, až povrchne staromódne. A ani miešanie jednotlivých žánrov nie je práve najhladšie. Z nevinne pôsobiacej romantickej komédie sa prekvapivo rýchlo film „prehupne“ do mierne vulgárnej medzivzťahovej frašky, k odľahčenej podobe krimi o bankových lúpežiach až po akčné vybavovanie si účtov medzi zločincami. Postava, ktorá sa pokúšala zabrániť jednej lúpeži chvíľku na to vymýšľa plán pre ďalšiu...

The Out Laws 5Pokiaľ ide o komické občas až pitvorenie sa hlavného protagonistu, kamera Michaela Bonvillaina sleduje každé jeho gesto, mimický záchvev tváre s takmer až zbožnou úctou. Strih Iana Kezsboma a Phillipa Kimseyho dáva komickým scénam správne načasovanie a darí sa mu zvýrazniť komický účinok najmä v improvizačných scénach. Pri akcií kultivovane dávkuje údery a prestrelky v kratších záberoch tak, aby pôsobila dynamicky a „zakrývala“ obmedzené pohybové možnosti aj niekdajších žánrových „veteránov“. Pričom hudba Ruperta Gregson-Williamsa je zase raz vhodnou kulisou do komického bláznenia sa, aj akčnej nepohody. Svokor so svokrou sú štvanci nepredstavuje žiadne komediálne veľdielo, ale pár zapamätateľných chvíľ divákovi zaručiť dokáže. Zrejme ide cestou Svokor je lotor viac, než by bolo vhodné. Kvalitatívne sa však nachádza niekde medzi už spomínanými príjemnými Príbuznými a ich mladším ekvivalentom Kým nás smrť nerozdelí. Každopádne, tak ako vo všetkých citovaných tituloch, aj tento raz sa o zábavu postarajú v prvom rade herci. A čo je tiež sympatické, čím sú starší, tým sú aj lepší. Hoci, úprimne, nedávno zosnulý Alan Arkin bol vždy len jeden!

The Out Laws 6Svokor so svokrou sú štvanci (The Out-Laws), USA, 2023
Dĺžka: 95 minút
Réžia: Tyler Spindel
Scenár: Ben Zazove, Evan Turner
Kamera:Michael Bonvillain
Hudba: Rupert Gregson-Williams
Strih: Michelle Tesoro
Zvuk: Sean McCormack
Scénografia: Jon Billington
Kostýmy: Jordanna Fineberg
Producent: Adam Devine
Hrajú: Nina Dobrev, Pierce Brosnan, Adam Devine, Michael Rooker, Ellen Barkin, Richard Kind, Julie Hagerty, Lauren Lapkus, Blake Anderson, Lil Rel Howery, Poorna Jagannathan, Reyn Doi, Mo Gallini, Gigi Bermingham, Montrel Miller, Laci Mosley, Derek Russo
Distribúcia: Netflix
Foto: Netflix

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.