Arnold (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Nold4 resizeŽivot Arnolda Schwarzeneggera je príbehom selfmade mana, prekonávajúceho všetky nástrahy osudu a schopného siahnuť na akékoľvek méty, ktoré si stanovil. Chlapec z rakúskej horskej dedinky Thal sa stal športovým šampiónom v kulturistike, hollywoodskou hviezdou, dokonca guvernérom štátu Kalifornia a výpočet vrcholov jeho kariéry zdá sa ešte neskončil, lebo sa hovorí o jeho možnej kandidatúre na prezidenta, aj keď je v jeho prípade zatiaľ bezpredmetná, lebo podľa ústavy sa ním môže stať len ten, kto sa narodí na území USA. Tento druh príbehov Amerika miluje. Sú zapísané do jej genetickej a vlastne i kultúrnej paradigmy. Americký sen je formulkou úspechu, založenou na vysokom pracovnom nasadení a snahe využiť všetky šance ako zlepšiť svoj život.

To sa Arnoldovi podarilo viac než sám očakával. O tejto ceste rozpráva sám v piatich častiach seriálu Arnold. Aká je teda alchýmia úspechu pre človeka z Nold resizeperiférie, bez ponúkajúcich sa možností, ako zásadne zmeniť smerovanie svojho osudu? Zaujímavou a povšimnutiahodnou skutočnosťou sú rodinné pomery a hlavne prítomnosť tyranského otca, doplneného úzkostlivo poriadkumilovnou a čistotnou matkou. Arnold si z detstva priniesol disciplínu a zmysel pre presnosť a poriadok. Otec nebol milujúcim mentorom, skôr psychopatickou osobnosťou, poznamenanou účasťou v druhej svetovej vojne, vojak a diktátor. Kým Arnold dokázal vyťažiť z jeho militarizmu s nacistickým odkazom to najlepšie, jeho bratovi Meinhardovi sa to nepodarilo, podľahol, stratil vôľu a inciatívu presadiť svoju predstavu o vlastnou živote. Aj keď bol veľmi talentovaný, začal piť a zomrel pri autonehode. Arnoldova ikona bol spočiatku herec Reg Park. Videl ho v nejakom americkom filme a rozhodol sa pre cestu k dokonalému telu. Sen vyrovnať sa vzdialenému idolu ho posúval z Nold2 resizeRakúska do Nemecka a ďalej do USA.

Nemal, ako sa z jeho rozprávania zdá, núdzu o ochrancov a dobrých radcov a nezabúda ich spomenúť. Popiera, že je selfmade manom, tvrdí, že je to najmä ich zásluha. Nasmerovali jeho kariéru úspešne, Arnold vyhráva všetky nadôležitejšie svetové kulturistické súťaže a prestáva mu to stačiť. Chce viac. Chce byť hercom, a to nie hocijakým, chce byť hviezdou. Rozhovory s neveľmi známym Rakúšanom popisuje i režisér Terminátora, filmu, ktorý ho vyniesol medzi najlepšie zarábajúce hollywoodske hviezdy, James Cameron. Odvaha, s ktorou to svalový obor s rakúskym prízvukom vyslovuje, je obdivuhodná. Značná dávka drzosti je ale podporená plánom. Usilovne pracuje na odstránení prízvuku a začne navštevovať učiteľa herectva. Ten sa ho snaží otvoriť, odstrániť jeho nehybný výraz tváre otázkami o jeho minulosti, zmapovať citový život a privolávať, pripomínať jednotlivé situácie. Je otázne, Nold3 resizeči je vylúčenie emócií z komunikácie len individuálnou reakciou na otrockú drinu v posilovni , ktorú musel podstúpiť, kombinované s drastickou výchovou, alebo širší fenomén, charakterizujúci nemecký kultúrny okruh. Ako je známe, príznačný chlad v správaní, je práve ono emocionálne „zamknutie“, snaha nedať najavo žiadne city, lebo sa to považovalo za známku nielen slabosti, ale zároveň neschopnosti ovládať ich, podliehať ich nepredvídateľnému vývoju. V značnej miere tento spôsob správania vychádza z nemeckého pruského militarizmu, vojenskej morálky a disciplíny, kde nebolo miesto pre žiadne city. Skrátka, Arnold sa učí čomusi úplne inému, ale vo filmoch sa počíta hlavne s jeho robustnou atletickou postavou. Vo svojom rozľahlom dome, plnom rakúskeho tepla a v amerických rozmeroch, rozpráva o filmových začiatkoch a kariére od Barbarov Conanov až k Terminátorom. Do Nold5 resizeHollywoodu s ním prišla zmena v koncepcii akčného hrdinu. Kým do jeho príchodu bol súčasťou rozohraných dynamických situácií, so Schwarzeneggrom dochádza viac k sústredeniu na individuálne dispozície. Najväčšieho konkurenta vidí v Sylvestrovi Stallonem, ale ich súperenie malo podľa jeho vyjadrenia zrejme priateľský charakter.

Ďalším pozoruhodným životným smerom je kandidatúra na guvernéra štátu Kalifornia. O tej jeho žena Maria Shriver neter Johna Kennedyho, nechce ani počuť. V tejto fáze je už Arnie ženatý a má tri deti, o štvrtom, nemanželskom Josefovi, ktorého splodil so ženou z obslužného personálu vo vlastnom dome, ešte nevie ani on sám. Stálo ho to manželstvo, Maria podala žiadosť o rozvod. Jeho politická kariéra medzi rokmi 2003 a 2011, lebo bol zvolený aj v druhom volebnom období, sa rozbieha sľubne a podľa Nold9 resizevyjadrenia jednotlivých komentátorov bola veľmi úspešná, dokázal štát posunúť o nejaké štvrťstoročie dopredu. Z problémov, ktoré musel riešiť vidíme hlavne množstvo požiarov, ale svojej práci sa venuje naplno, s entuziazmom a odhodlaním, ktoré sa len tak u politikov nevidí.

Monológ, komentujúci životnú dráhu je plný dobrých rád, ako dosahovať svoje vízie a sny, ale asi tá najdôležitejšia skôr vyplynie z jeho postojov a nejakého druhu životnej filozofie. Zreteľne sa vyhýba negatívnym súdom, nezaoberá sa tým, kto ho kedy podrazil, alebo podviedol, nezmieňuje svojich nepriateľov. Je činorodý, pracovitý a dokáže generovať stále nové a nové ciele. Jeho pozitívna energia je optimistická a asi ju možno označiť skôr ako americký, než rakúsky fenomén. Arnold oslavuje Ameriku, tu našiel všetko, čo mu prinieslo slávu a peniaze. Je súčasťou jej meniacej sa tváre v jednotlivých dekádach a potvrdením skutočnosti, že napriek všetkým problémom, dokáže stále vytvárať pre hľadačov šťastia a úspechu tie najlepšie podmienky.

Nold6 resizeArnold (TV seriál), USA
Dĺžka: 2023, 3 h (Minutáž: 60 min)
Réžia: Lesley Chilcott
Kamera: Logan Schneider
Hudba: Christophe Beck, Matthew Feder
Producenti: Craig Repass, Josh Kirschner
Hrajú: Arnold Schwarzenegger, James Cameron, Jamie Lee Curtis, Danny DeVito, Linda Hamilton, Sylvester Stallone, Ivan Reitman, Jay Leno, Charles Gaines, Franco Columbu (a.z.), Reg Park (a.z.), Frank Zane
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.