Fallout (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Fal resizeVojna. Vojna sa nikdy nemení. Týmito slovami bežne začínajú jednotlivé diely slávnej videohernej série Fallout. Väčšinu času túto ikonickú hlášku prednášal známy herec Ron Pearlman a nechýba logicky ani v seriálovom spracovaní od spoločnosti Amazon. A hoci nezaznie ani na úvod, ani z úst Rona Pearlmana, žiadny fanúšik sa asi nebude výraznejšie hnevať. Fallout totiž nie je len tak obyčajnou adaptáciou známej hry – je skutočne kvalitným seriálovým produktom.

O čo v ňom teda ide? Ako hráčovi, tak po novom i divákovi predkladá alternatívnu realitu, ktorá sa v mnohom zmenila od tej našej. Po druhej svetovej vojne Fal3 resizesa ľudstvo začalo vyvíjať úplne iným smerom, ktorému začal postupne dominovať retrofuturizmus s estetikou päťdesiatych rokov. Až kým v roku 2077 nepadli bomby a zo Zeme akej poznáme sa stala nukleárna pustina. Viacerí sa však stihli uchýliť do sebestačných podzemných krytov – Vaultov, v ktorých mali zotrvať až dovtedy, kým nebude možné obnoviť celú spoločnosť. Preživší na povrchu sa medzitým snažia vytvoriť ako-tak funkčnú hierarchiu a rôzne frakcie medzi sebou bojujú o nadvládu o konkrétne územia. Čo sa stane, ak sa stretne idealizmus obyvateľov Vaultu s realitou neľútostného sveta, kde hrá len málokto fér?

Fal4 resizeSamotný dej predstavuje hneď niekoľko dôležitých postáv. Prvou je mladá a trochu naivná obyvateľka Vaultu číslo 33 Lucy MacLean (Ella Purnell) Práve tá je nútená opustiť pohodlie jej domova a vydať sa vôbec po prvýkrát do sveta, aby zachránila svojho otca uneseného nájazdníkmi. Druhým je silne idealistický Maximus (Aaron Moten), člen miliaristickej organizácie Bratstvo ocele, ktorej cieľom je vyhľadávať a uchovávať technológie. No a ústredný trojlístok uzatvára viac než dve storočia prežívajúci ghúl Howard (Walton Goggins), radiáciou zmutovaný bývalý hollywoodsky herec, aktuálne nájomný lovec. A hoci každý z nich sleduje vlastný cieľ, ich cesty sa v priebehu seriálu neprekvapivo pretnú, len aby sa vo finále ukázalo... a viete čo? Radšej si to rovno pozrite sami.

Podobne ako herná sága, z ktorej sa tu vychádza vrchovatou mierou, má pritom i seriál poriadne ďaleko od tradičného realizmu. Svet, na ktorý nahliadame Fal5 resizeočami diváka, je silne vizuálne štylizovaný, v rámci akcie nechýba ani miestami groteskné, no poväčšine decentne nasnímané násilie. Neustále je prítomný aj absurdný, respektíve čierny humor dodávajúci viacerým scénam trochu iné vyznenie a zabúdať nemožno ani na v hrách odjakživa prítomný satirický aspekt. Obzvlášť s blížiacim sa koncom vystupuje čoraz viac do popredia kritika korporátnej Ameriky a tú sa darí vynikajúco zapracovávať aj prostredníctvom flashbackov z obdobia tesne pred pádom spoločnosti.

Hlavná dejová línia je každopádne zaujímavá ako celok, nielen v posledne spomínanom aspekte. Fal6 resizeZápletka o pátraní po tajomnej relikvii s ktorou majú všetci vlastné plány, pritom môže pôsobiť jednoducho, no autori zjavne rozumejú nielen zdrojovému materiálu, no i seriálovým špecifikám. V každom dieli sa tak divák dozvedá niečo nové o fungovaní sveta, silných momentov je dostatok a napätie pomáha vytvárať aj v pravidelných intervaloch sa rozvíjajúca vedľajšia dejová línia z Vaultu 33, kde sa zjavne deje niečo nekalé a brat hlavnej hrdinky Norm (Moisés Arias) sa to snaží odhaliť. No bodaj by to nefungovalo, keďže všetko majú pod palcom ako výkonní producenti dobre známi Jonathan Nolan a Lisa Joy (Westworld), kde sa sám brat ešte slávnejšieho Christophera postaral dokonca oréžiu prvej trojice dielov.

Fal7 resizeSeriálový Fallout je skrátka mimoriadne príjemným prekvapením, ktoré po správnosti neadaptuje žiadnu konkrétnu zápletku a miesto toho iba ťaží z dobre vystavaných základov. Čo sa vďaka talentovaným scenáristom schopným adekvátne gradovať jednotlivé scény a písať zaujímavé, vonkoncom nie jednorozmerné, postavy darí vrchovatou mierou. Výborné sú aj herecké výkony (obzvlášť fantastická je Ella Purnell, ktorej charakter prejde asi najväčším vývojom), vysoké produkčné hodnoty sú taktiež neodškriepiteľné (vizuál je možno miestami digitálnejší, no spomínaná štylizácia todokáže zakrývať) a hudobné hity zo štyridsiatych, respektíve päťdesiatych rokov zase dotvárajú dostatočne unikátnu atmosféru, ktorou seriálové dielo Grahama Wagnera a Genevy Robertson-Fal8 resizeDworet odlišujú od zvyšku podobne ladenej konkurencie.

Znova tak možno vidieť, že videoherná predloha nemusí byť vo výsledku žiadnym prekliatím a že herná scéna skrýva dostatok zaujímavých námetov iba čakajúcich na to, kým sa ich chopia skutočne vhodní tvorcovia. Čo sa v tomto prípade určite stalo a druhá séria, ktorá je vzhľadom k masívnemu úspechu iba otázkou času, to môže iba potvrdiť.

Fal2 resizeFallout (TV seriál), USA, (2024–2025)
Dĺžka: 15 h 53 min (Minutáž: 45–74 min)
Manažéri projuektu: Geneva Robertson-Dworet, Graham Wagner
Réžia: Jonathan Nolan, Daniel Gray Longino, Clare Kilner
Scenár: Jonathan Nolan, Lisa Joy, Geneva Robertson-Dworet, Graham Wagner (více)
Kamera: Stuart Dryburgh, Teodoro Maniaci, Alejandro Martínez, Dan Stoloff
Hudba: Ramin Djawadi
Casting: John Papsidera, Kim Winther
Strih: Daniel Raj Koobir, Ali Comperchio, Yoni Reiss, Micah Gardner
Zvuk: Tod A. Maitland, Keith Rogers, Steve Bucino, Susan Cahill, Daniel Colman
Scénografia: Howard Cummings, Chris Shriver, Laura Ballinger, Chris DiPaola, Regina Graves
Masky: Jared Balog, Vanessa Anderson, Mitchell Beck, David Kalahiki
Kostýmy: Amy Westcott
Producenti: Halle Phillips, Gursimran Sandhu, Jay Worth, Noreen O'Toole
Hrajú: Ella Purnell, Aaron Moten, Walton Goggins, Moises Arias, Kyle MacLachlan, Sarita Choudhury, Mike Doyle, Michael Abbott Jr., Zach Cherry, Matty Cardarople, Alireza Mirmontazeri, Mason Cufari, Dave Register, Rafi Silver, Chip Carriere, Leslie Uggams, Michael Cristofer, Johnny Pemberton, Mykelti Williamson, Matt Berry
Distribúcia: Prime Video
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.