Odišla Hana Brejchová z filmu Lásky jednej plavovlásky

Hana BrejchovaVo veku 77 rokov opustila tento svet ďalšia známa česká osobnosť - herečka Hana Brejchová, sestra ešte o niečo slávnejšej Jany Brejchovej. Ich vzťah pritom nebol už dlhší čas ideálny a roky sa spolu nestýkali. Správu o jej úmrtí oznámila mediám jej neter Tereza Brodská, ktorá sa ju podľa vlastných slov dozvedela od brata.

Hana Brejchová sa narodila 12. decembra 1946 v Prahe ako jedna zo šiestich súrodencov. Ešte počas štúdiu na gymnáziu sa dostala debutovej a zároveň aj jej prelomovej roli. Miloš Forman, bývalý manžel jej sestry Jany si ju totiž vybral do hlavnej úlohy svojho filmu Lásky jedné plavovlásky. To mala Hana len osemnásť rokov a ihneď sa ocitla v jednom z najvýznamnejších filmov československej novej vlny, ktorý bol dokonca nominovaný na Oscara. Na filmovom festivale v Benátkach inak obsadila tretie miesto v rámci udeľovaní cien za najlepší ženský herecký výkon a porazila aj slávnu Claudiu Cardinale.

Hoci však mala nábeh na výborne rozbehnutú kariéru, v konečnom dôsledku sa jej to nepodarilo ideálne využiť. I napriek tomu si zahrala hneď v niekoľkých známych filmoch ako Hogo fogo Homolka (1970), Adela ešte nevečerala (1978) či Amadeus, kde však stvárnila len menšiu rolu. Vidieť ste ju mohli aj v televízii, kde sa objavila v seriáloch Cirkus Humberto či Přítelkyně z domu smutku. V roku 1995 sa však navždy rozlúčila s kariérou herečky a to prostredníctvom neveľmi pozitívne prijatej snímky Divoké Pivo.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.