Zomrel Aleš Fuchs (1932 – 2024)

Aleš FuchsPři narození jsem sám, ve smrti jsem sám a mezi tím samé pentle...“ mal napísané na smútočnom oznámení vlastného autorstva z divadelnej hry Příběhy z Dekameronu. A práve tie "pentle" sa rátajú. V prípade Aleša Fuchsa boli bohato rozkošatené, rôznofarebné a nesmierne inšpirujúce, česko – slovenské a opačne. Divadelný a filmový publicista, spisovateľ, scenárista, dramatik a knižný nakladateľ. Každú z týchto oblastí naplnil vrchovato obsahom a nie hociakým. Mal ľahké pero, nadhľad a zmysel pre pomenovanie podstatných zmysluplných javov.

Svoje vykročenie za dramatickou oblasťou začal v Bratislave, kde vyštudoval divadelnú vedu na Vysokej škole múzických umení a získal doktorát. Patril v Bratislave k zakladateľom legendárneho časopisu Film a divadlo (1957) podobne, ako o niekoľko rokov neskôr v Prahe v 1968 roku zakladal týždenník Zítřek, ktorý bol o rok zakázaný. Také to boli dynamické roky...dlhé obdobie písal pod rôznymi pseudonymami. Prispieval do množstva novín a časopisov v Čechách i na Slovensku a najmä Divadelní noviny a neskôr Divadelní a filmové noviny a tiež Film a divadlo, boli aj z jeho hľadiska veľmi dôležité. Spoluvytváral svojimi príspevkami z dnešného hľadiska vysokú dramatickú kultúru najmä v Čechách ale i na Slovensku. Pôsobil v redakcii podnetného periodika Scéna a v rokoch 1987 – 1990 bol šéfredaktorom mimoriadneho štvrťročníku Dramatické umění. Toto periodikum je doposiaľ vyhľadávaným zdrojom pre mnohé inšpiratívne štúdie, eseje, profily. Asi prvú monografiu Ladislava Chudíka vôbec,vydal v roku 1965. V 2008 už vo svojom nakladateľstve Faun publikoval knihu rozhovorov „na telo“ s Božidarou Turzonovovou p.t. Důvernosti Božidary Turzonovovej. Mimoriadnu odozvu mali rozhovory s manželkou Huga Haasa Dlouhá svadobná cesta (2011).

Širokospektrálnosť, činorodosť a zmysel pre nachádzanie zaujímavých tém ho privádzali aj do iných vôd ako dramatické umenia. Spolu s novinárkou Halinou Břeňovou pripravil biografiu československého diplomata, slovenského rodáka z Brezovej pod Bradlom Dr. Jána Papánka (1896-1991) pod názvom Aby se nezapomnělo (1994). V roku 2001 bol editorom a spoluautorom prvej knihy o dejinách pražskej židovskej lóže B ́nai B ́rith Renaissance. Za súbor fejtónov Snad o něčem, snad o všem (1984) obdržal významnú literárnu Cenu nakladateľstva Melantrich. Listy přes oceán (2006) obsahujú texty o politickom a spoločenskom vývoji v Československu, ktoré v rokoch 1991-1996 písal ako spolupracovník newyorského Československého týždenníka. Ak k tomu pripojíme autorstvo niekoľkých divadelných hier a filmových scenárov, máme plnokrvný obraz nezameniteľnej tvorivej osobnosti, ktorá napriek nie vždy dobrým podmienkam na tvorbu, svojim talentom, cieľavedomosťou a pracovitosťou spoluvytvárala mozaiku dramatickej, a nielen dramatickej, kultúry v Čechách i na Slovensku. Veď „Život je průvan mezi začátkem a koncem...“ ako znie druhé motto od W. Shakespeara, ktoré je súčasťou oznámenia o úmrtí Aleša Fuchsa.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.