Avatar: Legenda o Aangovi (Avatar: The Last Airbender, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Ang resizeO hranom remaku populárneho animovaného seriálu Avatar: Legenda o Aangovi (nepliesť teda s Avatarom Jamesa Camerona) sa začalo povrávať už v roku 2018. To to ešte mali realizovať pôvodní showrunneri Michael Dante DiMartino and Bryan Konietzko, no nakoniec z tejto pozície odstúpili kvôli kreatívnym nezhodám. Na starosť ho tak dostal Albert Kim poverený neľahkou úlohou prerozprávať pôvodný príbeh a priblížiť ho tým, čo až tak neholdujú animovanej tvorbe. Úspešne?

Mnohí pritom ešte majú určite na pamäti prvý pokus o hranú verziu z roku 2010. Film známeho M. Night Shyamalana však recenzentov nenadchol a to je ešte mierne konštatovanie. V skutočnosti ho doslova roztrhali na franforce a popri tej všetkej kritike smerujúcej na hercov, réžiu, príbeh, či dialógy našli v Ang2 resizecelom diele azda len jediný pozitívny aspekt. Tým bola skvelá hudba veterána Jamesa Newtona Howarda, no tá logicky nemohla zachrániť celkový výsledok. Nové spracovanie však malo od začiatku nespornú výhodu v seriálovom formáte, schopnom lepšie zachytiť komplexný svet inšpirovaný prevažne ázijskou a arktickou kultúrou.

Jeho dej sa odohráva na mieste, ktorému dlhé roky vládli štyri národy. Národ vody, zeme, ohňa a vzduchu – všetky žili spolu dlho v harmónii a miere mimo iné zaisťovanom prostredníctvom Avatara – človeka schopného dokonale ovládať všetky štyri spomínanom živly. Ten sa po smrti reinkarnuje, aby mohol naďalej zachovávať rovnováhu, no zároveň môže chvíľu trvať, kým sa naplno prejaví v jeho novej osobnosti. A práve to sa rozhodne využiť neľútostný líder národa ohňa a dobyť svet výhradne pre seba, čo sa mu aj podarí. To je však iba začiatok nášho príbehu a príbehu Aanga (Gordon Cormier), Ang5 resizektorý zatiaľ nie je pripravený na to, aby prebral takúto zodpovednosť, no je na ceste stať sa skutočnou legendou.

I keď možno námet nevyznieva nijak zvlášť originálne a na neznalých divákov môže pôsobiť trochu klišovito, treba si uvedomiť, že pôvodný seriál sprevádzalo univerzálne nadšenie zo všetkých strán. Že jeho tvorcovia vedia čo robia potvrdil aj neskorší sequel Legenda Korry, čo už samo o sebe predznamenáva výborné základy pre túto problematiku. Problematiku, ktorá sa umným spôsobom dotýka silných tém ako spiritualita, rodová diskriminácia, posilnenie postavenia žien, vrátane dôrazu na rôzne filozofické otázky. To všetko iba zvýrazňuje fakt, že podobné prvky sa objavili v dielach určených primárne deťom. Neprekvapivo to teda funguje aj v tomto prípade a hoci možno nie až tak dobre, to hlavné sa mu predávať darí.

Súčasne platí, že seriál sa dočkal viacerých nie úplne zadbateľných zmien. Väčšina je každopádne Ang7 resizeprevedená s citom a viaceré z nich možno iba kvitovať. Úplne nová je napríklad úvodná scéna, vďaka ktorej môže divák s Aangom súcitiť od samého začiatku. Taktiež platí, že väčší priestor má v prvej sérii ako ústredný zloduch Ozai (Daniel Dae Kim), tak jeho dcéra Azula (Elizabeth Yu), čo je určite k prospechu veci. A hoci sú niektoré úpravy možno diskutabilnejšie, ako aj priskoré odhalenie identity jednej z vedľajších postáv v štvrtej časti, ničomu to výraznejšie neškodí. Výhodou je aj rýchlejšie tempo a absencia akýchkoľvek fillerov, hoci v niektorých momentoch predsa len cítiť, že by sa mohlo trochu spomaliť. Dej však nikdy nepôsobí nezmyselne skratkovito a tie skutočne dôležité momenty nechávajú tvorcovia adekvátne vyniknúť.

Prvá séria nového spracovania inak pokrýva prvú knihu pôvodného projektu s názvom Voda, rovnako ako svojho času spomínaný Shyamalanov film. A hoci je originál niekde inde, filmovú verziu predčísnáď vo všetkých podstatných aspektoch. Pochvalu si zaslúži už len obsadenie lepšie reflektujúcezasadenie Ang8 resizepríbehu vrátane vhodnejšie obsadených ústredných charakterov ( Sokka v podaní Iana Ousleyho a Katara s tvárou speváčky a herečky Kiawentiio sú zásahom do čierneho), skvelá je aj hudba a investované peniaze sú jednoznačne cítiť. Vytknúť by sa dala azda len kvalita trikov, no nie preto, že by bola zlá ako celok. Väčšinu je úplne v poriadku, no sú miesta, kde by si určite zaslúžila väčšiu starostlivosť.

Avatar: Legenda o Aangovi tak možno nedosahuje na mimoriadne vysoké kvality nie až tak dávnej hernej adaptácie One Piece, stále však predstavuje viac než dobrú voľbu pre tých, čo si radšej pustia hraný projekt miesto animovanej tvorby. Pôvodnému seriálu totiž určite nerobí žiadnu hanbu a zredukovať dvadsiatku (hoci kratších) dielov na osmičku sa podarilo so cťou. Súčasne však treba veriť, že na tie najväčšie tromfy nebudeme čakať dlho a druhá séria zaradí ešte väčší výkonnostný stupeň. Predpoklady na to nepochybne sú.

Ang6 resizeAvatar: Legenda o Aangovi (Avatar: The Last Airbender, TV seriál), USA, 2024,
Dĺžka: 7 h 16 min (Minutáž: 47–64 min)
Manažér projetku: Albert Kim
Réžia: Michael Goi, Roseanne Liang, Jabbar Raisani, Jet Wilkinson
Scenár: Albert Kim, Michael Dante DiMartino, Bryan Konietzko (viac)
Kamera: Michael Balfry, Michael Goi, Stewart Whelan
Hudba: Takeši Furukawa
Strih: Joe Talbot Hall, David Lebowitz, Ian S. Tan, Wendy Tzeng
Zvuk: Joe Barnett, Adam Jenkins
Scénografia: Michael Wylie
Masky: Carmelle Da Roza, Sharon Markell, Vicki Syskakis
Kostýmy: Farnaz Khaki-Sadigh
Producenti: Bonnie R. Benwick, Joshua Hale Fialkov
Hrajú: Daniel Dae Kim, Ken Leung, Tamlyn Tomita, Paul Sun-Hyung Lee, Gordon Cormier, Yvonne Chapman, Kiawentiio, Elizabeth Yu, James Sie, Maria Zhang, Casey Camp-Horinek, Kay Siu Lim, Ian Ousley, Dallas Liu, George Takei, C.S. Lee, Amber Midthunder, Nathaniel Arcand, Danny Pudi, Hiro Kanagawa, Randall Duk Kim, François Chau, Rainbow Dickerson, Jayden Zhang, Joel Montgrand, Joel Oulette, Arden Cho, A Martinez, Thalia Tran, Momona Tamada, Ryan Mah, Christopher Logan
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.