Kód 355 (The 355)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Kod resizeAkčná snímka Kód 355 z minulého roka a v súčasnosti dostupná na platforme Netflix nezaznamenala ani finančný úspech, ani obdiv kritiky a nedočkala sa ani poriadnej reklamnej kampane. Výsledkom boli nízke tržby v kinách a v globále sa tá tvrdiť, že tento film pozná iba málo fanúšikov akčného žánru. Nejde síce o žiaden výrazne nadpriemerný a originálny počin, ale na druhej strane ani nejde o žiaden umelecký prepadák. Zamrzí to najmä vzhľadom na fakt, že tento rok patril medzi najočakávanejšie tituly veľmi podobne ladený Grey Man s Ryanom Goslingom. Na toto dielo sme sa tešili pomaly od začiatku jeho reklamnej kampane, pričom výsledok sklamal na plnej čiare. Ťažko povedať, prečo akčná snímka s piatimi ženskými hrdinkami obsadenými známymi herečkami nedosiahne ani zďaleka taký záujem verejnosti ako niečo, kde sú ústrednými hrdinami muži, bez ohľadu na kvalitu výsledku.

Ale najlepším kritikom je čas a tak po niekoľkých mesiacoch môžeme konštatovať, že akčná jednohubka Kód 355 na plnej čiare víťazí vo všetkých smeroch Kod2 resizenad ťažkopádnym a doslova smiešnym Grey Man-om. Nakoniec práve porovnávanie s netflixovskou mainstreamovou konkurenciou pomáha aj pri konečnom hodnotení, pretože na Kód 355 sa síce dobre pozerá, ale skutočne neprináša do žánru nič inovatívne. Otázkou je, nakoľko je to potrebné, ak film dokáže na dve hodiny adekvátne svoje cieľové publikum pobaviť.

Kód 355 prináša ďalší príbeh o tom, ako partia agentov/agentiek zachráni svet pred skazou, ktorú môže spôsobiť teroristická organizácia, či samostatný terorista. V centre záujmu je malé technologické zariadenie, ktorého potencionálny majiteľ môže uviesť svet do chaosu a zabezpečiť si okrem toho aj niekoľko miliárd na svoj bankový účet. K deju tak toho netreba príliš veľa prezrádzať. Snáď len to, že štyri agentky (respektíve tri, plus jedna psychologička) sa najskôr musia dať dohromady, aby sa nakoniec mohli pustiť do samotnej záchrannej akcie. Táto expozícia však nenudí, čo je zásluhou Kod3 resizepredovšetkým všetkých štyroch (neskôr dokonca piatich) sympatických a fotogenických herečiek v hlavných úlohách.

Tými sú Jessica Chastain, Penélope Cruz, Diane Kruger, Lupita Nyong´o a Fan Bingbing. Každá z nich je z inej organizácie a inej národnosti, čím chceli tvorcovia ústredný záchranársky tím ozvláštniť a jednotlivé ženy od seba odlíšiť ako výzorom, tak aj temperamentom. Znie to síce ako klišé, ale je to funkčné a asi každý si hrdinky veľmi rýchlo obľúbi. No a podobne je to aj s ostatnými klišé v tomto "akčňáku"; môžeme ich režisérovi Simonovi Kinbergovi (trochu neprávom odpisovaný X-Men: Dark Phoenix) vyčítať, ale vzhľadom na ich funkčnosť to nemá vlastne žiaden zmysel. Kto sa chce len pobaviť a užiť si ďalší odľahčený špionážny príbeh, ten bude spokojný.

Kod6 resize

Snímka obsahuje všetky potrebné ingrediencie žánru. Príťažlivé lokácie a ich pravidelné striedanie, sympatické hrdinky, charizmatických antihrdinov, slušné akčné scény a neodmysliteľné dejové zvraty. Tie bývajú v tomto žánri často pritiahnuté za vlasy a predvídateľné a Kód 355 rozhodne nie je výnimkou. V rámci príbehu ale fungujú a nepôsobia chaoticky. Scenáru môžeme vyčítať, že pretláča do popredia onú otáznu a v súčasnosti populárnu girl power a feminizmus, ale nebolo by to spravodlivé. Rozhodne nie je každý mužský hrdina zápornou a jednorozmernou postavou. Každý si skrátka háji, ako aj v reálnom svete, svoj záujem a je jedno, akého je pohlavia či národnosti. Tvorcovia skrátka chceli priniesť pre zmenu príbeh s tímom ženských hrdiniek, ktorým muži tentokrát iba prihrávajú.Kod5 resize

Kód 355 je slušnou, mierne nadpriemernou špionážnou zábavou. Nemá čím uraziť ani náročnejšie publikum túžiace si oddýchnuť od umeleckej kinematografie. Áčkové herečky a herci (z mužského ansámblu spomeňme hviezdne tváre Édgara Ramireza a Sebastiana Stana) mu dodávajú na glance a príbeh ide rýchlo vpred, takže o nude nemôže byť vôbec reč. A ponúka sem tam aj netriviálne témy na zamyslenie. Komu sa dá v dnešnom svete ešte dôverovať, ak je v popredí stále viac osobný prospech, prípadne aj to, či by sme nemali na svete menej krvavých konfliktov, ak by ho riadilo aspoň toľko žien, čo mužov…

Kod8 resizeKód 355 (The 355), USA, 2022
Dĺžka: 124 minút
Réžia: Simon Kinberg
Scenár: Theresa Rebeck, Simon Kinberg
Kamera: Tim Maurice-Jones
Hudba: Junkie XL
Strih: John Gilbert, Lee Smith
Zvuk: Michael Prestwood Smith
Scénografia: Simon Elliott, Anna Lynch-Robinson
Masky: Amy Byrne, Hue Lan Van Duc, Linda Dowds, Stephanie Ingram
Kostýmy: Stephanie Collie
Producenti: Jessica Chastain, Simon Kinberg, Kelly Carmichael
Hrajú: Jessica Chastain, Penélope Cruz, Diane Kruger, Lupita Nyong'o, Bingbing Fan, Sebastian Stan, Edgar Ramirez, Jason Flemyng, John Douglas Thompson, Sylvester Groth, Raphael Acloque, Leo Staar, Pablo Scola, Waleed Elgadi, Jason Wong, Tom Cox, Emilio Insolera, Yoon C. Joyce, David Yu, Martyn Mayger, Nick Owenford, Mick Slaney, Zsuzsanna Bíró, Michelle Thomas, Marta Svetek, Atul Sharma
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.