Pinocchio

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

PIno9 resizeKlasické animované filmy štúdia Disney, ktoré boli inšpirované slávnymi románmi, postavili jedny zo základných pilierov tejto dnes už gigantickej korporácie. Disney animácia bola jednoducho magická, plná ikonických postáv, piesní a dôležitých ponaučení, ktoré si z nich pamätáme dodnes. Vo svojej Zlatej ére (30. a 40. roky) stanovili vysokú látku pre ostatné štúdia, ktoré sa len ťažko rovnali kvalite týchto nezabudnuteľných diel. A aj keď ku niektorým nebol čas prívetivý, väčšina z nich rezonuje dodnes.

Niet preto divu, že sa štúdio Disney+ pokúša za pomoci najmodernejších digitálnych efektov preniesť ich mágiu do hraných “remakeov”, teda prerábok Pino resizepôvodných animovaných filmov. Najmä po obrovskom úspechu Knihy džungle (2016) bolo jasné, že nás ich čaká viac. A tak sa aj stalo. Za posledné roky sme sa dočkali hneď niekoľko hraných prerábok klasických animovaných Disney filmov, ako napríklad Kráska a zviera (2017), Aladin (2019), Leví kráľ (2019), alebo Dumbo (2019). A až na pár výnimiek (Kniha džungle, Aladin), žiaľ, šlo najhorší typ “remakeov” - záber po zábere dokonalé reprodukcie pôvodných animovaných filmov bez štipky inovácie, ktorých komerčný úspech stojí iba na slávnom mene pôvodných diel. Avšak z komerčného hľadiska to funguje výborne, čo je hlavný dôvod, prečo sa stále dostávajú do kín. Tentokrát je na rade rovnomenný remake klasického animované filmu Pinocchio (1940), ktorý vznikol ako adaptácia knihy talianskeho spisovateľa Carla Collodiho.

Pino2 resizeNajnovší Pinocchio na seba zobral pozornosť najmä kvôli režisérovi, ktorý sa ho ujal. Robert Zemeckis je tvorca legendárnych rodinných dobrodružstiev, ako napríklad fanúšikmi obľúbená trilógia Návrat do minulosti, alebo dnes už klasických dramatických snímok, ako Forrest Gump (1994) a Stroskotanec (2000). Avšak aj napriek Zemeckisovej mimoriadne kvalitnej rannej tvorbe je podľa kritikov a diváckych ohlasov zrejmé, že posledné roky to “nie je ono”. Hudbu k filmu zložil jeho dvorný skladateľ Alan Silvestri a jednej z hlavných rolí sa neujal nikto iný, ako Tom Hanks. Okrem Hanksa môžeme v remakeu Pinocchia vidieť, alebo počuť Benjamina Evana Ainswortha, Josepha Gordona-Levitta, Cynthiu Erivo, Keegana-Michaela Key a Lukea Evansa.

Príbeh zachytáva dobrodružstvá drevenej bábky menom Pinocchio (Benjamin Evan Ainsworth), ktorá Pino4 resizesa na svojej ceste snaží naučiť, čo to znamená byť “skutočným” chlapcom. Na tejto ceste však nebude sám, spoločnosť mu bude robiť cvrček Jiminy (Joseph Gordon-Levitt) a dobrosrdečný hodinár Geppetto (Tom Hanks). Je teda Zemeckisova verzia Pinocchia jedným z kvalitnejších Disney remakeov?

Už od prvej scény je jasné, že aj remake Pinocchia bude scénou po scéne reprodukciou pôvodného animované filmu z roku 1940, s výnimkou pár otáznych modifikácií – podobne, ako Kráska a zviera (2017), alebo Leví kráľ (2019). Pinocchiove dobrodružstvo je tentokrát viac mládeži prístupné. Takže rozhodne nečakajte, že budete Pinocchia vidieť na Ostrove pôžitkov opäť piť pivo a fajčiť cigary. Čo je Pino6 resizeškoda, pretože práve realistické zobrazenie temných zákutí, do ktorých môže Pinocchio na svojej ceste upadnúť, bolo jedným z najsilnejších a najzapamätateľnejších aspektov pôvodného animovaného filmu. Rovnako ako strašidelná premena “výtržníckych” chlapcov v somárov. Remake je z tohto hľadiska veľmi krotký a generický. Myšlienka “Nebuď skutočný, buď slávny!” je však stále prítomná, dokonca aktualizovaná o prirovnanie k dnešným “influencerom.”

Samotný 3D model Pinocchia je dokonalou replikou jeho dizajnu z pôvodného animovaného filmu, čo pôsobí v tomto prípade veľmi zvláštne. Pôvodný Pinocchiov dizajn bol totižto štylizovaný rovnako, ako zvyšok filmového sveta a postáv, ktoré sa v ňom nachádzali. V najnovšej verzii je takto štylizovaný iba Pino3 resizesamotný Pinocchio - ostatné postavy sú poňaté skôr realisticky. To vytvára nekonzistentný vizuálny štýl, ktorý je prítomný počas celého filmu a rozhodne nelahodí oku.

V snímke sa však stále dá nájsť niečo pozitívne. Všetky pôvodné piesne sú stále vynikajúce. Najmä chytľavé “Hi-Diddle-Dee-Dee”, tentokrát v podaní Keegana-Michaela Keya, nedostanete z hlavy niekoľko hodín po projekcii. Podobne ako jednu z najnádhernejších Disney piesní “When You Wish Upon a Star”. Zakaždým, kedy sa v scéne objaví Tom Hanks, pôsobí snímka omnoho kvalitnejšie, ako v skutočnosti je. Preto je škoda, že sa vo filme objavil asi len na 15 minút, čo možno aj preháňam. Film Pino5 resizesa taktiež snaží byť svojimi interiérmi a exteriérmi vizuálne pompézny a pestrí, na čo sa občas dobre pozerá, ale to je asi tak všetko.

Pinocchio (2022) je ďalším, absolútne zbytočným a generickým Disney remakeom, ktorého ako-tak pozitívne črty stoja čisto na nostalgii z pôvodnej animovanej klasiky. Tých skutočne najmenších divákov by mal však stále na dve hodiny zabaviť. Predsa len, je farebný, plný extravagantných postáv a stále sa v ňom niečo deje. Avšak v tomto prípade im aspoň nemusíte kupovať lístky do kina - Pinocchio je dostupný na streamovacej službe Disney+.

PIno8 resizePinocchio, USA, 2022
Dĺžka: 105 minút
Réžia: Robert Zemeckis
Predloha: Carlo Collodi (kniha)
Scenár: Robert Zemeckis, Simon FarnabyChris Weitz
Kamera: Seamus McGarvey
Hudba: Alan Silvestri
Strih: Mick Audsley
Zvuk: Randy Thom
Scénografia: Stefan Dechant, Tina Jones, Stephen Swain
Masky: Jenny Shircore
Kostýmy: Joanna Johnston
Producenti: Chris Weitz, Andrew Miano
Hrajú: Tom Hanks, Joseph Gordon-Levitt, Benjamin Evan Ainsworth, Luke Evans, Lorraine Bracco, Keegan-Michael Key, Cynthia Erivo, Sheila Atim, Angus Wright, Jamie Demetriou, Giuseppe Battiston, Lewin Lloyd
Distribúcia: Disney+
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.