Trinásť životov (Thirteen Lives)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Zivot resizeRon Howard síce nepatrí medzi tvorcov, ktorých každý film sa automaticky radí medzi hlavné udalosti sezóny, zakaždým však oprávnene vzbudzuje istú pozornosť. I menšie prešľapy sa mu odpúšťajú ľahšie vďaka plejáde výborných či divácky atraktívnych snímok ako Oheň, Apollo 13, Výkupné, Čistá duša,Duel Frost/Nixon alebo Rivali. Najnovšie sa uviedol so svojou novinkou Trinásť životov, ktorá sa mohla opierať o dostatočne nosnú tému a bezpochyby disponovala potenciálom zaradiť sa do hornej polovice jeho tvorby. Vyšlo to?

Dej sa začína odvíjať v Thajsku, kde skupinka juniorských futbalistov rozhodne vydať po tréningu do miestnej jaskyne. Tú však kvôli silnejúcemu dažďu nečakane zavalí voda a ani jeden z dvanástich mladých chlapcov, vrátane ich trénera, sa v ten večer nevráti domov. Čo presne sa s nimi stalo? Dokázali Zivot2 resizeprežiť v útrobách jaskyne, alebo ich navždy zaliali slzy spiacej princeznej, ktorej legende je zasvätená samotná hora s rozsiahlym jaskynným systémom? Rodičia začínajú panikáriť, miestne úrady strácajú pôdu pod nohami a celá krajina spúšťa s pomocou zahraničných odborníkov rozsiahlu akciu s cieľom zachrániť čo najviac životov...

Pokiaľ aj film náhodou unikal vašej pozornosti, po prečítaní predošlých riadkov vám možno v hlave skrsne odkiaľ vanie vietor. Je to tak, Trinásť životov je priamo inšpirovaný skutočnými udalosťami, medzinárodne známou záchrannou akciou z roku 2018, ktorá prebiehala v jaskyni Tham Luang. Obrovský komplex plný spletitých a úzkych priechodov medzi jeho časťami predstavoval obrovskú výzvu pre domácich potápačov, ktorí veľmi neboli zvyknutí operovať v podobných podmienkach. Hladina vody napriek stálemu odčerpávaniu neklesala a celkovo bolo otázne, či sa vôbec podarí nájsť a zachrániť aspoň niekoho. Ako to dopadlo, už dnes, samozrejme, vieme a potápači sa museli nakoniec Zivot3 resizeuchýliť k mimoriadne extrémnemu riešeniu, aby dosiahli svoje. Ani presná znalosť výsledku či spôsobu akým sa k nemu dospeje diváka, našťastie, neoberá o dostatočne silný zážitok.

Príjemným prekvapením je už len fakt, ako nehollywoodsky film miestami pôsobí. Jeden príklad za všetky – scenár sa umne vyhýba scénam s obeťami nešťastia a to až do momentu, keď dôjde k prvému stretu s ich neskoršími záchrancami. Na prvý pohľad to pritom môže pôsobiť ako zvláštne rozhodnutie, ktoré odopiera divákovi dôležitý uhol pohľadu. Opak je však pravdou a o to intenzívnejšie v konečnom dôsledku pôsobí pohľad na fyzický stav či aktuálne mentálne rozpoloženie. Súčasne sa scenár vyhýba i zbytočnému pátosu, či prehnanému tlačeniu na emócie a hoci by sa dalo namietať, že tým môže trpieť divákova zaangažovanosť, precízna až dokumentárna ladená réžia dokáže vyvolávať patričné napätie. Asi tak ako sa to svojho času darilo napríklad Greengrassovmu Letu číslo 93. Absentuje aj akýkoľvek náznak romance, ktorá sa pritom tvorcom ponúkala sama, no rozhodli sa na ňu rezignovať v prospech Zovot4 resizepre príbeh podstatnejších aspektov.

Dalo by sa síce argumentovať, že vlaňajší dokument s príznačným názvom The Resuce to robil o niečo lepšie, to je však v konečnom dôsledku irelevantné. Nie je to totiž prvýkrát čo sa filmári v krátkom slede chopili rovnakého námetu a vždy to rozhodne nedopadlo porovnateľným výsledkom. O to väčšiu pochvalu si tvorcovia zaslúžia, pričom zásluhy za to nenesú len Ron Howard či scenárista William Nicholson, ale i skvelé herecké obsadenie. Väčšina hercov pochádza podľa predpokladov z Thajska, najväčšiu pozornosť si však dokáže neprekvapivo uzurpovať ústredné duo pozostávajúce z Vigga Mortensena a Colina Farrella, ku ktorému sa neskôr pridáva aj charizmatický Joel Edgerton. Práve oni sú srdcom celého filmu a hoci je každý z nich trochu odlišný, jedno majú všetci spoločné. Sú to totiž praví profesionáli a Trinásť životov to dokáže i náležite predať a prirodzeným spôsobom vytvárať k ich charakterom rešpekt.

Zivot5 resizeFilm je vlastne oslavou hrdinstva bez prehnane heroicky pôsobiacich momentov, čo pôsobí jednako patrične osviežujúco a súčasne aj príjemne realisticky. No nejde len o ľudí ako Rick Stanton či John Volanthen, ktorí zohrali v celej situácii azda najvýraznejšiu úlohu – je to zásluha všetkých, čo sa podieľali na tomto hrdinskom čine a bez ktorých by záchrana nebola možná. A je viac než príjemné sledovať, že keď sa práve ľudstvo nehašterí kvôli bezvýznamným veciam na internete, dokáže sa takýmto spôsobom zomknúť a spoločne zabojovať za niečo, čo väčšine prinesie iba ak uznanie ich najbližšieho okolia. Trinásť životov tak vo výsledku pripomína, že na tom ako ľudstvo nie sme až tak zle – a nakoľko to činí i dostatočne kvalitným spôsobom, svoju existenciu si bezpochyby dokáže obhájiť.

Trinásť životov (Thirteen Lives), Veľká Británia, 2022
Dĺžka: 149 minút
Réžia: Ron Howard
Scenár: William Nicholson
Kamera: Sayombhu Mukdeeprom
Hudba: Benjamin Wallfisch
Strih: James Wilcox
Zvuk: Chris Burdon, Michael Fentum, William Miller, Oliver Tarney, Rachael Tate
Scénografia: Molly Hughes, Lek Chaiyan Chunsuttiwat
Masky: Rick Findlater
Kostýmy: Tess Schofield
Producenti: Brian Grazer, Karen Lunder, Gabrielle Tana, P. J. van Sandwijk, Ron Howard
Hrajú: Viggo Mortensen, Colin Farrell, Joel Edgerton, Tom Bateman, Paul Gleeson, Thira Chutikul, Nophand Boonyai, Josh Helman, Zahra Newman, Vithaya Pansringarm, Lewis Fitz-Gerald, Teeradon Supapunpinyo, Sahajak Boonthanakit, Theerapat Sajakul, Luisa Prosser
Distribúcia: Prime Video
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.