Hashtag podvodníčka (Not Okay)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Podvod resizeStreamovacia platforma Hulu už priniesla nejeden zaujímavý projekt a tematicky k nim určite patrí aj druhý režijný pokus Quinn Shephard. Dvadsaťsedemročná americká herečka sa stihla už v mladom veku vyprofilovať na potenciálne nádejnú režisérku a scenáristku v jednej osobe, čo dokazuje i jej najnovšia snímka s názvom Hashtag podvodníčka. Hneď na úvod je však vhodné pribaliť varovanie – táto satira a čierna komédia v jednom rozhodne neulahodí každému.

Možno sa to zdá ako zbytočná poznámka na úvod – ani ten najlepší oscarový blockbuster nedokáže uspokojiť všetkých, no tu jej nahrávajú samotní Podvod2 resizetvorcovia, Už v úvodných sekundách totiž (vtipne) pripájajú varovanie, že film obsahuje popri blikajúcich svetlách a traumatických scénach aj nesympatickú protagonistku. A majú skutočne pravdu – s hlavnou postavou je mimoriadne náročné sympatizovať a dá sa tak plne chápať, ak niekomu bude narúšať zážitok natoľko, že neocení ani inak nespochybniteľné klady snímky. A nie je práve málo, o čo väčšia to bude v konečnom dôsledku škoda.

V centre pozornosti tohto fiktívneho príbehu je mladá newyorčanka Danni Sanders. Pracuje ako foto editorka online magazínu Depravity, no snaží sa presadiť aj na pozícii redaktorky. Ambície jej skrátka nechýbajú, no nedisponuje prirodzeným talentom, okolie ju príliš nerešpektuje a záujem o ňu nemá ani Podvod4 resizejej muž snov, čomu občas nepomáha ani svojim správaním. V hlave jej však skrsne geniálny plán - zoberie si neplánovanú dovolenku, prihlási sa na fiktívny spisovateľský pobyt v Paríži a odtiaľ pravidelne postuje falošné fotografie pre svojich fanúšikov na Instagrame. Komplikácie však nastanú v momente, keď Paríž z ničoho nič zasiahne vlna koordinovaných teroristických útokov a jej vlastná lož ju umiestni na priamo na jedno z miest činu. Z Danni sa tak stáva tá čo prežila a hoci chvíľu váha, nakoniec sa rozhodne v tejto šaráde pokračovať a vyťažiť z nej čo najviac.

Že to pre ňu nedopadne najlepšie ukazuje už úplný úvod a miesto zvedavosti, či jej to prejde, tak snímka vyvoláva úplne odlišné otázky – za akých okolností k tomu dôjde a či sa jej podarí nejakým spôsobom vykúpiť. Hodí sa inak zmeniť, že nejde o vyložene originálny námet a ponúka sa i paralela s Podvod5 resizenie až tak dávnym muzikálom Dear Evan Hansen (2021). Ten však na to ide trochu iným spôsobom a Hashtag podvodníčka si je navyše od začiatku vedomá, že jej postava si nenájde priveľa sympatizantov a ani sa to nesnaží za každú snahu zmeniť. No s tým ako sa Danni ocitá medzi osobami, čo si skutočne prežili niečo zlé, film dostáva vďaka ich účasti toľko potrebný ľudský rozmer. Najväčšou mierou ho vnáša do deja Mia Issacs ako mladá aktivistka Rowan, ktorá je akousi deuteragonistkou celej zápletky a pre Danine lži predstavuje potenciálny bod zlomu.

Je inak nutné pochváliť ako Quinn Shephard pristupuje k samotnej látke. Nejde o totiž komédiu v pravom slova zmysle, akokoľvek ani nemusí chodiť ďaleko po odľahčené prvky (najviac v tomto smere Podvod3 resizerezonuje Dylan O'Brien vo vcelku netradičnej úlohe). I tej vážnejšej rovine sa však šikovne vyhýba citovému vydieraniu, moralizovaniu a tým najtradičnejším klišé, aké by sa dali v podobnom scenári očakávať. Čo je cítiť aj v šikovne a logicky vypointovanom závere, ktorý síce neprináša vykúpenie v pravom slova zmysle, no aspoň nechá hlavnú postavu odísť zo scény s akou-takou cťou. Potom sa i ľahšie odpúšťa i fakt, že do takto pálčivej témy sa dalo napriek zrozumiteľnému posolstvu zabrúsiť podstatne hlbším spôsobom.

Podvod6 resizeZa to že film funguje nesie obrovskú zásluhu aj nesporne talentovaná Zoey Deutch. Tá už neraz dokázala, že nemá problém zvládnuť ako rýdzo komediálnu rolu, tak i vážnejšie charakterové kontúry a tu to dokazuje vrchovatou mierou. Za všetky stačí vypichnúť jednu scénu – keď je v rámci podpornej skupiny konfrontovaná skutočnými obeťami a kde sa do popredie derie jej až príliš očividné a afektované herectvo vydávané za citovú otupelosť a maskujúce, že k tomu vlastne nemá čo povedať. Nie je to pritom prvý ani poslednýkrát, čo sa takto prezentuje a jej až prirodzená neprirodzenosť v podobných momentoch iba napomáha uveriteľnosti Podvod8 resizesamotnej postavy.

O udalosť sezóny síce podľa predpokladov nejde, no dostatočne silná téma podporená adekvátnym spracovaním robí z Hashtag podvodníčky film, ktorému sa oplatí dať minimálne šancu. Potvrdí Quinn Shephard aj svojim tretím režijným počinom, že s ňou treba vážnejšie počítať? To ukáže až budúcnosť. V tejto chvíli nemá oznámené nič, za seba však hovorím, že by bola škoda, ak by sme naň museli čakať dlhšie.

Podvod7 resizeHashtag podvodníčka (Not Okay), USA, 2022
Dĺžka: 103 minút
Réžia: Quinn Shephard
Scenár: Quinn Shephard
Kamera: Robby Baumgartner
Hudba: Pierre-Philippe Côté
Strih: Mollie Goldstein
Scénografia: Jason Singleton
Kostýmy: Sarah Laux
Producentka: Caroline Jaczko
Hrajú: Zoey Deutch, Dylan O'Brien, Embeth Davidtz, Sarah Yarkin, Brennan Brown, Karan Soni, Nadia Alexander, Mia Isaac, Negin Farsad, Peter Patrikios, Blaise Corrigan, Teddy Cañez, Logan Crawford
Distribúcia: Hulu
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.