Dom na vlnách (Ame o cugeru hjórjú danči /Drifting Home)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

VLny resizeNový animovaný film Dom na vlnách predstavuje druhý dlhometrážny počin mladého japonského režiséra Hirojasu Išida, ktorý pred štyrmi rokmi debutoval fantasy rodinným filmom Penguin Highway. V spolupráci so streamovacou spoločnosťou Netflix tento raz Išida ponúka nemenej fantasknú cestu do sveta imaginácie, v ktorej sa mieša realita a sen v akejsi detskej variácii na magický realizmus a dobrodružné romány Julesa Verna. Námorné koráby tu však nahrádzajú plavidlá v podobe opustených budov.

Príbeh je situovaný na ničím výnimočné japonské predmestie, v ktorom skupina detí trávi voľný čas prieskumom opustených bytoviek. Po tom, čo sa táto partia ocitne v dome určenom na zbúranie, sa na rovnakom mieste nachádzajú aj dvaja dávni kamaráti Nacume a Kosúke, predchádzajúci obyvatelia domu, ktorí sa časom navzájom odcudzili. Neobývaná bytovka vyvoláva v oboch viaceré spomienky a je evidentné, že k miestu chovajú silné citové puto. Počas prieskumu sa však stane čosi nezvyčajné a všetci zúčastnení sú zaraz uväznení v starom neobývanom dome plávajúcom na vodách neznámeho oceánu. Vlny2 resizePrvotné prekvapenie vystrieda túžba odhaliť, čo stojí za týmito záhadnými udalosťami.

Počas tejto nečakanej plavby vznikajú viaceré konflikty, tie však nikdy neprepuknú v koncentrovanú nenávisť, pretože tá nemá v detskom svete svoje miesto. A presne takýto detský svet predstavuje izolovaný ostrovček v podobe plávajúcej bytovky. Je to svet detskej imaginácie, v ktorom platia osobitné pravidlá hry a môže fungovať len vtedy, pokiaľ detskí obyvatelia sveta na tieto pravidlá hry pristanú. Keďže nie je nikde navôkol žiadna dospelá postava, sú hrdinovia odkázaní na seba, musia si v týchto neľahkých podmienkach zabezpečiť potravu a zároveň vyriešiť spory, ktoré by za nich v normálnom svete pravdepodobne vyriešil niekto starší a skúsenejší.

Dobrodružný nádych filmu prehlbuje mysteriózny element v momente, keď je v útrobách domu odhalená záhadná postava, nijak nezapadajúca medzi našich detských hrdinov. Tajomný Noppo predstavuje akési zvyšky srdcového tepu medzi mŕtvymi stenami, ducha z doby, keď bol dom ešte plný života. Cesta hrdinov do sveta ich rodičov sa zdá byť vzdialená. Stojí za neschopnosťou vymaniť sa z veľmi živého sna narušený vzťah medzi Nacume a Kosúke? Alebo ich drží v slučke Noppo, ktorý ich vtiahol do svojho fantastického sveta ako rukojemníkov? Je jasné, že zrušiť túto „kliatbu“ môžu naši hrdinovia len tým, že sa odpútajú od svojich imaginárnych krajín a pokúsia sa nájsť poriadok v skutočných životoch. Väzenie detskej imaginácie Vlny3 resizeteda možno opustiť len tak, že sa začnú správať ako dospelí.

Jedným z problémov filmu Dom na vlnách je skutočnosť, že si bude ťažko hľadať svojho diváka. Pre deti pôjde zrejme o ťažko uchopiteľnú žánrovú zmes pohybujúcu sa na pomedzí fantastického filmu a enigmatickej vzťahovej drámy, dospelý divák bude mať pravdepodobne problém s infantilným správaním hlavných postáv a témami orientovanými na mladšie publikum. Čo treba vyzdvihnúť je však pôsobivá vizuálna stránka filmu. Divák sa vďaka nej prenesie do zvláštneho sveta plávajúcich bytových ostrovčekov, ktoré v prenesenom význame predstavujú izolovaný detský svet vzdialený praktickému svetu dospelých a zároveň dištanciu medzi deťmi a ich rodičmi. Dom na vlnách je jednoznačne originálny film, ktorý však tematickou šírkou prerastá ambície klasickej rodinnej snímky, no môže potešiť jednotlivca unudeného šablónami štandardných animovaných počinov z komerčnej produkcie.

Dom na vlnách (Ame o cugeru hjórjú danči /Drifting Home),Japonsko, 2022
Dĺžka: 119 minút
Réžia: Hirojasu Išida
Scenár: Hirojasu Išida Hajaši Mori
Kamera: Kei Mačida
Hudba: Umitaró Abe
Strih: Rjóta Kinami
Zvuk: Eriko Kimura
Scénografia: Kunihiko Inaba
Hrajú: Kana Hanazawa, Inori Minase, Jumiko Kobajaši, Mucumi Tamura, Ajumu Murase, Daiki Jamašita, Asami Seto, Bin ŠimadaNana Mizuki
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.