Orion a tma (Orion and the Dark)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Orion resizeNový animovaný film Orion a tma, distribuovaný streamovacou službou Netflix, má na svedomí produkčná spoločnosť Dreamworks Animations, ktorá za svoje viac ako dvadsaťpäť ročné pôsobenie ponúkla divákom hity ako Shrek, Madagascar alebo Ako vycvičiť draka. Oproti týmto filmom pôsobí Orion a tma ako menší projekt, čo však môže znamenať aj väčšiu autorskú slobodu. Originálny zážitok sľubuje aj Charlie Kaufman na poste scenáristu, ktorý síce scenár k animovanému filmu napísal aj v prípade svojej autorskej snímky Anomalisa, no tá rozhodne nebola určená pre detského diváka. Kaufman teda po prvý raz prezentuje svoje scenáristické schopnosti aj mladším divákom práve vo filme Orion a tma, ktorý je určený pre celú rodinu, i keď je potrebné priznať, že vychádza z predlohy autorky orientujúcej sa na detskú literatúru Emmy Yarlett, čo značí, že ide o scenár adaptovaný.

Orion2 resizeHlavnou postavou filmu je jedenásťročný chlapec s nezvyčajným menom Orion. Hneď v úvode sa dozvieme, že trpí množstvom fóbií a mohli by sme dokonca povedať, že má strach zo strachu samotného. Má obavy, že školský autobus, v ktorom cestuje, zasiahnu plamene, že ho poštípe smrteľne nebezpečný komár, ale aj z toho, že sa pri odpovedi v škole strápni pred celou triedou. Najväčší strach zo všetkého má však z tmy. Počas jedného z večerov sa pred ním táto temnota zhmotní do podoby sympaticky pôsobiacej figúrky, ktorá sa Orionovi pokúša obhájiť význam svojej existencie a Orion3 resizezároveň mu tak umožňuje bojovať s vlastnou fóbiou. Okrem Tmy sa na scéne vyskytnú aj ďalšie zhmotnené charakteristiky noci ako Nevysvetliteľné zvuky, Sladké sny, Spánok, Nespavosť či Ticho. V sprievode týchto postavičiek sa Orion vydáva na cestu po tajoch noci, ktorá mu pomáha vzdorovať svojim strachom.

Zaujímavý je nápad zhmotniť abstraktné do humorne pôsobiacich figúrok, čím sa vlastne tvorcovia odpútavajú od realistickejšieho poňatia v úvode snímky. Spočiatku to totiž vyzerá tak, že je príbeh o Orion4 resizechlapcovi, ktorého život je výrazne ovplyvnený neschopnosťou prispôsobiť sa, respektíve o chlapcovi, ktorý je následkom svojich strachov neschopný cítiť sa bezpečne v skutočnom svete. Takýto film pojednávajúci o spoločenskom outsiderovi Orionovi, by bol rozhodne zaujímavý aj pre dospelých divákov, Orion a tma je však primárne určený mladším divákom, a preto sa aj čoskoro preklopí do svojej rozprávkovej podoby. V tejto polohe, s tajomnými figúrkami noci, sa z realistickej snímky stáva podobenstvo. Dospelé témy teda ostávajú, len sú sprostredkované vo fantastickom obale tak, aby bol film dostatočne akčný a dynamický. No nebol by to Charlie Kaufman, ak by si neodpustil isté hrátky s Orion5 resizečasovou chronológiou, napríklad v prvej tretine filmu sa dozvedáme, že príbeh Oriona a Tmy rozpráva otec svojej temnoty sa desiacej dcére. V mužovi rozpoznávame dospelého Oriona, pričom v tejto dejovej odbočke zisťujeme, že sa svojich fóbií nikdy úplne nezbavil, ale naučil sa s nimi žiť.

Orion a tma je pomerne originálny a zrelý režijný debut animátora Seana Charmatza, ktorý sa ako autor storyboardov podieľal, okrem iného, aj na populárnom seriály Spongebob. V štýle populárnych rodinných animovaných filmov ponúka aj Orion a tma humorné momenty určené predovšetkým Orion7 resizedospelým divákom. Ako fanúšika európskeho filmu ma teda zaujala prítomnosť slávneho nemeckého režiséra Wernera Herzoga medzi dabingovými hercami. Ten však má napokon v rámci snímky skutočne iba malý „štek“, no filmových zanietencov toto drobné cameo predsa len poteší. V konečnom dôsledku je Orion a tma príjemným príspevkom do sveta animovaného filmu, ktorý síce nie je ničím revolučný, no pár prekvapení (azda aj vďaka progresívne zmýšľajúcemu Kaufmanovi) si pre divákov predsa len pripraví.

Orion8 resizeOrion a tma (Orion and the Dark), USA, 2024
Dĺžka: 90 minút
Réžia: Sean Charmatz
Predloha: Emma Yarlett (kniha)
Scenár: Charlie Kaufman
Hudba: Kevin Lax, Robert Lydecker
Zvuk: Jessey Drake
Scénografia: Christine Bian
Hrajú: Jacob Tremblay, Paul Walter Hauser, Werner Herzog, Colin Hanks, Ike Barinholtz, Nat Faxon, Golda Rosheuvel, Natasia Demetriou, Angela Bassett, Aparna Nancherla, Carla Gugino, Matt Dellapina, Shannon Chan-Kent, Ren Hanami, Amy Hill
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.