Val

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Val6 resizeČo sa stane s hercom, ktorý príde o svoj pracovný nástroj? V období nemého filmu by to asi žiadnou prekážkou nebolo, no Val Kilmer toľko šťastia nemal. Aj keď má za sebou bohatú hereckú kariéru v oblasti divadla i vo filme, predsa si len jeden filmovo-herecko-divadelný sen nesplnil. A síce, chcel ešte nakrútiť film o herectve. O jeho svetlých i temných stránkach, o jeho výzvach i úspechoch. Avšak, nestihol to. Aspoň nie počas toho, keď ešte mohol rozprávať. Ani fakt, že prišiel o hlas mu však nezabránil v tom, aby nakrútil film o tom, čo miloval a prečo celý život žil. A v podstate aj prečo žije až doteraz.

Val je dielom produkčnej spoločnosti A24 a ako už jeho názov napovedá, je dokumentárnym príbehom o svetoznámom hercovi Valovi Kilmerovi. Divadlo, film a umenie zohrávajú živote tohto ikonického herca naozaj obrovskú úlohu. Podobne ako jeho rodina. Presne to všetko ho počas jeho niekoľkoročnej kariéry sprevádzalo. Samotný herec počas celej svojej kariéry nakrútil množstvo audiovizuálneho materiálu. Snímka resizeNakrúca „behind the scenes“ o filmoch, kde hral, no nakrútil aj množstvo skúšok počas divadelných a filmových predstavení, jeho konkurzy, filmy, ktoré nakrúcal so svojimi bratmi či zábery z jeho súkromného života. A robí to naozaj skvele. Odhaľuje obrovskú časť svojej duše. Val nie je len príbehom muža, ale naozaj aj príbehom o filme. O tom, kde vznikajú inšpirácie či ako prebieha jeho výrobný proces. Na záberoch môžeme vidieť zábery na Kevina Bacona a Seana Penna, s ktorými Val Kilmer pracoval na divadelnom predstavení. Alebo zábery z neslávneho filmu Ostrov Dr. Moreau (1996), ktorý bol od začiatku doslova prekliatou výrobou. Táto dokusnímka nám ešte detailnejšie odhaľuje, že ani práca s idolom mladého herca nemusí byť ideálna, ako by očakával.

Film ponúka niekoľko momentov, keď sa Val Kilmer znovu snaží postaviť na nohy a hľadá Val2 resizenové spôsoby a dôvody, prečo žiť. A musím napísať, že sa mu to aj pomerne dobre darí. V priebehu svojho doterajšieho života dostal niekoľko životných lekcií, no napriek tomu z neho doslova srší optimizmus a sila nepoddať sa, ísť ďalej a mať zmysel, prečo žiť. Prežil toho naozaj veľa, no aj tak je nadmieru optimistický a šťastný. Dôvodom, prečo sa v živote nikdy nevzdal je pravdepodobne do veľkej miery jeho rodina. Aj samotný dokumentárny film je sprevádzaný voiceoverom Kilmerovho syna Jacka, ktorý s ľahkosťou a mimoriadne autenticky vyjadruje slová svojho otca. Ba dokonca by sme našli asi až príliš veľa spoločného s hlasom jeho otca, čo je naozaj veľmi dobrá voľba.

Ak už ste fanúšikom Vala Kilmera alebo nie, tento dokumentárny film jednoducho musíte milovať. Aj keď mnoho z nás si ho pamätá z jeho filmových úloh, niektorí ani len netušia, o koho ide. Na výrobách kultových filmov ako Top Gun (1986) alebo Tombstone (1993) ho Val5 resizetotiž prevalcovali iné hollywoodske hviezdy. Avšak, v neskoršom období svojej kariéry začal robiť niekoľko riskantných krokov. Zahral si množstvo rozličných charakterov a pochopil, že takto môže naplno rozvinúť svoje herecké umenie. Ani celebrity však nie sú nedotknuteľné a niektoré veci vo svojom živote jednoducho ovplyvniť nevedia. Napríklad chorobu alebo nepriazeň osudu. Val Kilmer sa pustil do tvorby divadelnej hry o Markovi Twainovi, aby s cieľom zarobiť a konečne financovať svoj vlastný film. Kto pozná jeho životný osud vie, že sa mu to napriek všetkému úsiliu napokon nepodarilo. Aj on je však iba človek. Nie vždy optimisticky naladený. A nebál sa to ukázať ani v tomto dokumentárnom filme. Vidíme to najmä v scéne pri autogramiáde, keď sa pozerá na svoju starú fotografiu, ktorú ide podpisovať. Vidí svoje „staré ja“, no nedokáže sa na neho pozerať. V tej chvíli sa v podstate nedokáže zmieriť s tým, kým je teraz. A cíti sa, „akoby predával svoje staré ja“ a nikoho nezaujíma, kým je teraz. Je to však krásnym dôkazom toho, že nie všetko v Val3 resizenašom živote sa dá naplánovať a my ani zďaleka nemáme nad naším životom absolútnu kontrolu. Sme zraniteľní.

Snímka Val nám ponúka neponúka zidealizovaný portrét slávneho herca, ale odhaľuje mnoho z jeho ľudskej stránky. Je to vynikajúci príklad toho, aké celebrity naozaj sú. Sú len ľudia. Podobne ako my ostatní. V konečnom dôsledku ich vôbec nepoznáme. Nevieme, akí sú. Ani len netušíme, kým sú. Čo však vieme je, že sú skvelí v tom, čo robia. V predstieraní, že sú niekým iným. V každej jednej postave tak vidíme nielen fiktívny charakter, ale aj kus reálneho človeka a naopak. Každá fiktívna postava zanechá niečo v človeku, ktorý ju zosobnil na plátne. Je to naozaj odhalenie pravdy o hereckom povolaní, o hercoch a o filmoch ako takých. Je úžasné vidieť scény mimo kamerovú realitu. Pretože tie aj v prípade Vala Kilmera ukázali, kto naozaj je. Že je to herec, ktorý nadovšetko miluje umenie a chce sa za každú cenu vyjadriť prostredníctvom svojej kreativity.

Val4 resizeVal, USA, 2021
Dĺžka: 109 minút
Réžia: Leo Scott
Hudba: Garth Stevenson
Hraju: Val Kilmer, Jack Kilmer
Producenti: Val Kilmer, Brad Koepenick
Strih: Leo Scott
Scénografia: Lauren Fitzsimmons
Distribúcia: Prime Video
Foto: Prime Video

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.