Cry Macho

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Macho resizeHerecká a režisérska legenda Clint Eastwood sa vracia s ďalším filmovým počinom. Eastwood sa filmárskeho remesla nevzdáva ani vo svojich úctyhodných 91 rokoch. Je obdivuhodné a inšpiratívne vidieť ho v takomto veku stále režírovať jeden film za druhým. A aj keď si jeho snímky nedržia vždy vysokú kvalitu, nikdy nenakrútil vyslovene zlý film, a to prichádza každé dva roky s novým. Aj jeho „najhoršie“ filmy sú väčšinou iba priemerné. Posledné roky sa táto westernová ikona venovala predovšetkým réžii skutočných príbehov. Príbehov skupín, alebo jednotlivcov. Hrdinov, ktorí v jeho očiach dokázali niečo, čo stálo za filmové spracovanie (Americký ostreľovač, Sully: Zázrak na rieke Hudson, 15:17 Paríž, Richard Jewell).

Avšak tentokrát sa Eastwood vracia k svojmu staršiemu projektu, ktorý sme mohli vidieť v roku 2013 v hlavnej roli s Arnoldom Macho2 resizeSchwarzeneggerom. Šlo o filmovú adaptáciu knihy Cry Macho z roku 1975, spisovateľa N. Richarda Nasha. Kvôli viacerým komplikáciám od projektu Schwarzenegger odstúpil a tak táto dlho pripravovaná adaptácia skončila niekde v Eastwoodovom šuflíku, kde 8 rokov zapadala prachom. Vysnívaný projekt sa rozhodol opäť realizovať. Tentokrát sa okrem réžie ujal aj hlavnej roli. Film nakrútil opäť pre štúdio Warner Bros, avšak tentokrát jeho snímka prvýkrát mala premiéru na streamovacej stanici. Konkrétne HBO Max. Scenár napísal Nick Schenk v spolupráci s autorom adaptovanej knihy Richardom Nashom a okrem Eastwooda sa vo filme objavili Eduardo Minett, Dwight Yoakam, Natalia Traven a Fernanda Urrejola.

Cry Macho je komornou drámou, odohrávajúcou sa v púšťach a malých Macho3 resizemestečkách Mexika. Film rozpráva príbeh bývalej rodeo hviezdy a krotiteľa koní Mikea Mila (Clint Eastwood), ktorý má už tie najlepšie roky za sebou. Jeho pokojné dožívanie na ranči naruší nečakaná úloha – dostať problematického syna svojho šéfa z Mexika do Texasu. Posledné, čo tvrdohlavý Mike chce, je pliesť sa do konfliktu rozvedených rodičov, ktorý bojujú o svoje dieťa. Avšak keďže má voči svojmu šéfovi veľký dlh, musí túto úlohu splniť. Spolu s mladým Rafom (Eduardo Minett) a jeho bojovým kohútom s príslušným menom „Macho“, sa vydajú na cestu, na ktorej si spoločne pomôžu v boji proti svojim vlastným démonom.

Cry Macho je vo svojej podstate veľmi jednoduchou a prístupnou drámou, ktorá je výrazne Macho4 resizeobohatená prítomnosťou Clinta Eastwooda. Vo svojej výstavbe ide o typický „road movie“ zo všetkým čo k tomu patrí. Postavy cestujú z bodu A do bodu B. Ich zastávky na rôznych miestach a stretnutia s vedľajšími postavami tvoria základnú dejovú líniu filmu. S pribúdajúcimi „zastávkami“ sa o nich dozvedáme stále viac a viac. Ústredná dvojka, alebo teda trojka, ak rátame aj kohúta Macho, je sympatická a bez problémov utiahne celý film. Snímka rozoberá témy vykúpenia a hľadania miesta na zemi. Z príbehu je trochu cítiť, že Eastwood reflektuje s postavou fiktívneho Mikea Mila svoju vlastnú kariéru a život. Už len názov „Cry Macho“ tomu napovedá.

Možno bude mať divák, ktorý Eastwoodovi tvorbu nepozná, pravdepodobne o niečo Macho5 resizeslabší zážitok, pretože Cry Macho je ako samostatný film, bez poznania kontextu, len priemernou drámou. Určite ho viac ocenia ľudia, ktorí poznajú Eastwooda a jeho kariéru. Jediným tŕňom v oku ostáva romantická línia. Je až nepochopiteľné, ako si tvorcovia mysleli, že diváci uveria začínajúcemu vzťahu medzi 91- ročným starcom a asi 40 - ročnou Mexičankou. Tieto scény sú, bohužiaľ, nechcene smiešne a nefungujú. Takýchto scén, našťastie, nie je vo filme veľa. Väčšinu času nám tvorcovia doprajú príjemnú, uvoľnenú atmosféru, sympatické postavy, trochu humoru, trochu napätia a krásneho prostredia, ktoré je podfarbené chytľavými country skladbami. Ak sa bude náhodou jednať o Eastwoodov posledný film, bude to pekná bodka za neuveriteľnou kariérou tohto večne mračiaceho sa pištoľníka.

Macho8 resizeCry Macho, USA, 2021
Dĺžka: 104 minút
Réžia: Clint Eastwood
Predloha: N. Richard Nash (kniha)
Scenár: Nick Schenk, N. Richard Nash
Kamera: Ben Davis
Hudba: Mark Mancina
Hrajú: Clint Eastwood, Dwight Yoakam, Fernanda Urrejola, Horacio Garcia Rojas, Sebestien Soliz, Ana Rey, Brytnee Ratledge, Alexandra Ruddy, Natalia Traven, Ramona Thornton, Eduardo Minett, Paul Alayo, Daniel V. Graulau, Amber Lynn Ashley
Produkcia: Clint Eastwood, Daniel Grodnik, Jessica Meier, Tim Moore, Albert S. Ruddy
Strih: David S. Cox, Joel Cox
Zvuk: Alan Robert Murray, Dean A. Zupancic
Scénografia: Ronald R. Reiss, Christopher Carlson
Kostýmy: Deborah Hopper
Distribúcia: HBO Max
Foto: ČSFD cz.

 

 

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.