Manifest - 1 - 3. séria (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Snímka resizePredstavte si situáciu, že nastúpite do lietadla, váš let sprevádza síce zopár komplikácií, ale nakoniec všetko dobre dopadne a pristanete v cieľovej destinácii. Tie skutočné problémy však nastanú až na letisku. Tam vás totiž nikto neočakáva, pretože vás všetci považujú už niekoľko rokov za nezvestných, respektíve mŕtvych. Od vášho nástupu do lietadla po vystúpenie vo vašom živote ubehlo zopár hodín, ale v aktuálnej realite na Zemi niečo vyše päť rokov. Vaši blízki z tohto „zmŕtvychvstania“ budú mať pochopiteľne obrovskú radosť, ale odvrátenou stranou sentimentálnych chvíľ je skutočnosť, že svet sa za päť rokov až príliš zmenil. Ak ste mali priateľku, tá už oplakala vaše zmiznutie a našla si nového partnera, nevideli ste vyrastať vaše deti a niektorí vaši príbuzní sú už po smrti. No a do toho všetkého začnete trpieť zvláštnymi predtuchami, ktoré majú svoj význam a vy na ne budete musieť aktívne reagovať.

Zápletka mysteriózneho seriálu Manifest pripomína slávny šesťsezónny seriál Nezvestní (Lost) z rokov 2004 a 2010, ide si však od začiatku Manifest2 resizevlastnou cestou a odpovede na nastolené otázky sa skrátka uberajú iným smerom než všetky príbuzné populárne seriály. Prvá séria obsahovala netradične až šestnásť dielov a osvetlila nám fungovanie fiktívneho sveta. Dozvedeli sme sa, že každý navrátilec v čase sa bude musieť vysporiadať s vopred daným osudom, návrat takpovediac zo sveta mŕtvych porušuje pravidlá vesmíru, a tak si pasažieri dokážu rýchlo vypočítať dátum vlastnej smrti v budúcnosti. Druhá séria sa zaoberala (okrem iného) záznamami o tajomných udalostiach v starých knihách a hlavné postavy ich postupne spájali s letom číslo 828 a jeho dočasným zmiznutím a návratom v budúcnosti do reálneho sveta.

Tretia séria sa taktiež venuje niečomu, k čomu sme sa v predchádzajúcich ročníkoch nedopracovali. Máme tak pred sebou opäť nové otázky, ale tvorcovia, našťastie, idú minimálne od druhej série, cestou postupného odkrývania celej záhady. Tretia séria Manifest7 resizezačína nálezom zadného vertikálneho krídla lietadla. Hlavná postava Ben Stone ho nachádza na Kube a zisťuje, že má neobvyklé vlastnosti a jeho chemické zloženie spôsobí Benovi pri dotyku s telesom vážne zdravotné problémy. Krídlo sa dostáva do tajného laboratória, kde ho skúma skupina vedcov, vrátane niekoľkých dôležitých postáv známych už z prvých dvoch sérií.

Táto dejová línia je jednoznačným vrcholom série. Ponúka totiž už pomerne jasné odpovede na to, čo mohlo spôsobiť ústredný mysteriózny úkaz a čo je najdôležitejšie, divák začína rozumieť aj tomu, pre akú príčinu sa tento dosiaľ nevídaný jav odohral a aký je jeho význam pre ďalšiu budúcnosť ľudstva. Napriek tomu je však štvrtá séria nevyhnutná, chodíme takpovediac stále okolo horúcej kaše, patrične si to síce ako diváci užívame, ale jednotlivé črepiny ešte zámerne nedokážu vytvoriť konečný obraz Manifest9 resizefenoménu. Z tohto hľadiska je vývoj deja nových epizód dosiaľ najuspokojivejší.

Druhú rovinu naratívu tvorí ústredný cieľ hlavnej postavy celého projektu, profesora matematiky Bena Stonea, pomáhať ostatným pasažierom letu 828 na základe už spomínaných volaní. Do jeho snahy sa zapájajú tu viac, tu menej všetky vedľajšie postavy príbehu a nie je prekvapením, že sa s nimi kvôli tomu dostáva často aj do konfliktov. Tento epizodický spôsob rozprávania sa opakuje už tretiu sezónu a, bohužiaľ, už značne trpí repetetívnosťou a neoriginalitou. Určite je pre fanúšikov seriálu obohacujúcejšie dostávať sa k jadru celej záhady, než sledovať neustálu snahu dokonale slušného Bena všetkých naokolo zachraňovať. Jeho predstaviteľ Josh Dallas je tak nútený mať na tvári neustále ustarostený výraz. Je vysoko pravdepodobné, že si vašich obľúbencov budete hľadať viac v jeho okolí.

Tretia séria mysteriózneho seriálu Manifest je kvalitatívne na tom približne rovnako ako jej Manifest5 resizedvaja predchodcovia. Tvorcovia ponúkajú jasne definovanej cieľovej skupine (milovníci mysterióznych zápletiek) presne to, čo potrebuje. Nejde o tak ambiciózny projekt, ako napríklad spomínaný Lost alebo ďalší príbuzný, takmer až artový seriál Leftovers (mimochodom oba z dielne Damona Lindelofa), je viac prvoplánovo zábavný, jeho postavy nie sú tak prepracované a ich vzájomné dialógy viac menej iba komentujú priebeh deja a nesnažia sa dostávať postavám hlbšie do ich myslenia a odkrývať ambivalentnejšie stránky ich charakterov. Pokiaľ na túto hru pristúpite, ako milovníci mysterióznej odnože trilerového žánru by ste si nemali nechať seriál utiecť. Manifest totiž podľa všetkého jasne smeruje k všetko vysvetľujúcemu zakončeniu. Dúfajme, že sa ho dočkáme už v štvrtej sérii a seriál sa nebude umelo a zbytočne naťahovať ďalej.

Manifest10 resizeManifest (TV seriál, 2018–2021), USA
Dĺžka: 30 hod. 4 min. (Minutáž: 42–43 min.)
Manažér projektu: Jeff Rake
Režia: David Frankel, Dean White, Paul Holahan, Craig Zisk
Scenár: Jeff Rake, Matthew Lau, Laura Putney, Amanda Green
Kamera: Sarah Cawley, John Inwood, J.B. Smith, Andrew Priestley
Hudba: Danny Lux
Strih: Elena Maganini, Nicholas Erasmus, Scott Boyd, Steven Lang, Mark Conte, Maura Corey
Zvuk: Josh Eckberg, Jeffrey Perkins
Scénografia: Russell Barnes, Dan Davis, Ray Kluga, Samuel Froeschle, Georges N. Krivobok
Masky: Jeni Zaharian
Strih: Elena Maganini, Nicholas Erasmus, Scott Boyd, Steven Lang, Mark Conte, Maura Corey
Scénografia: Russell Barnes, Dan Davis, Ray Kluga, Samuel Froeschle, Georges N. Krivobok
Kostýmy: Leah Katznelson, Donna Maloney
Producenti: Laura Putney, Marta Gene Camps, Bobak Esfarjani, Jeff Rake
Hrajú: Josh Dallas, Melissa Roxburgh, J.R. Ramirez, Athena Karkanis, Luna Blaise, Parveen Kaur, Joel de la Fuente, Curtiss Cook, Richard Topol, Mugga, Jack Messina, Frank Deal, Daryl Edwards, Jim True-Frost, Erika Rolfsrud, John Wojda, Mark Kenneth Smaltz, Onata Aprile, Josh Philip Weinstein, Victoria Cartagena, Curtiss Cook Jr., Brandon J. Dirden, Joe Urla, Adriane Le-nox, James Hiroyuki Liao, Andrew Sensenig, Daniel Sunjata, Linda Powell, Eva Kaminsky, Matt Weiss, Francesca Faridany, Michael Drayer, Sonnie Brown, Bob Adrian, Shirley Rumierk, Jacqu-eline Antaramian, Kisha Barr, Brian Wiles, Marquis Rodriguez
Distribúcia: TV Dajto
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.