Star Wars: The Bad Batch (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Star resizeLegendárnu značku Star Wars netvoria iba filmy, hoci sú zďaleka najznámejšie u masových konzumentov. Jej popularita zasahuje i do ďalších sfér, no pokiaľ nechceme zachádzať príliš ďaleko, stačí spomenúť aj seriálové projekty. Len vlani bolo oznámených viacero noviniek a jednou z nich je aj spin-off fanúšikmi obľúbených Klonových vojen, ktorý nesie názov Star Wars: The Bad Batch. Ten pojednáva o špeciálnej jednotke defektných klonov s rovnomenným pomenovaním a už jeho začiatky naznačujú, že potenciálu má na rozdávanie.

História The Bad Batch je pritom pomerne zaujímavá, keďže prvýkrát uzreli svetlo sveta už pred šiestimi rokmi. Ešte po prvom zrušení Star2 resizeKlonových vojen bolo totiž vo vývoji približne šesťdesiatpäť nových dielov a medzi ne patrila aj štvorica epizód o Task Force 99. Práve tá bola neskôr sprístupnená v nehotovej animácii, no už s kompletným dabingom na akcii Star Wars Celebration v Anaheime, len aby sa jej behom krátkej doby dočkali i zvyšní fanúšikovia. Tam to však trochu prekvapivo neskončilo a The Bad Batch sa nakoniec dočkali oficiálneho znovuoživenia v rámci finálnej siedmej série, odvysielanej vlani už na stanici Disney+. Až po jej ukončení bol ohlásený samostatný seriál pod taktovkou „záchrancu Hviezdnych vojen“ Davea Filoniho Star3 resizea rozprávke tak nechýbal dobrý koniec.

Spoločných čŕt s Klonovými vojnami je inak neprekvapivo dosť, pričom tou najcharakteristickejšou je, samozrejme, identický štýl CGI animácie. Pokrok v kvalite je i napriek tomu značný a to obzvlášť v porovnaní s prvými dielmi, vysielanými ešte v roku 2008. Zmeny k lepšiemu sú azda najciteľnejšie v detailoch samotného prostredia, či v jednotlivých pozadiach, vďaka čomu seriál dokáže miestami vykúzliť až nečakane pôsobivé scenérie. S prihliadnutím na televízne pomery je teda vizuálna úroveň Star4 resizedostačujúca a súčasne si i naďalej drží istú unikátnosť.

Prvá séria pozostáva zo šestnástich epizód, ktoré si udržujú tradičnú, v priemere asi dvadsať minútovú dĺžku. Jedinú zmenu predstavuje v tomto smere pilotný, viac než hodinový, diel, priamo nadväzujúci na záver tretej filmovej epizódy. Celkovo ide o ideálny formát a daná plocha pôsobí poväčšine adekvátne. Na rozdiel od Klonových vojen nie je The Bad Batch koncipovaný antologickým spôsobom a tým pádom si môže hocikedy Star5 resizedovoliť ako stand alone epizódy, tak i tradičnejšie kontinuálne zápletky. Na pozadí sa pritom neustále rozvíja i väčšia dejová línia o postupnom vzostupe Galaktického Iméria, ktorá je o to zaujímavejšia, že proti sebe neustále stavia i bývalých spolubojovníkov.

Z bývalých ochrancov poriadku sa totiž stávajú pod vplyvom neslávneho Príkazu 66 záporné postavy, no osviežujúco pôsobí, že to neplatí ani zďaleka pre všetkých. Niektorí kloni sú totiž imúnnejší voči násilnému preprogramovaniu a netýka sa to len väčšej časti hlavných postáv. Seriál pracuje s touto témou viac než dobre a ukazuje, že každý vníma Star6 resizetento zásah inak. Kým mnohí sa vďaka tomu doslova stávajú väzňami vo svojom vlastnom tele (čo im dodáva istú tragiku), iní sa mu zase dokážu podvedome vzpierať, keďže to odporuje ich postupne vybudovaným osobnostiam. Celkovo platí, že tvorcom sa i naďalej darí veľmi šikovne odlišovať zdanlivo uniformne pôsobiacich vojakov. To nakoniec platí aj o ústrednej pätici, ktorú tvorí na jednej strane Hunter, Wrecker, Echo a Tech a na opačnej barikády Crosshair. Nejde pritom len o ich odlišnú vizuálnu podobu, pochváliť sa dá i fantastický dabingový výkon Dee Bradleyho Star7 resizeBakera, ktorý dokázal každému z nich vtisnúť špecifický hlasový prejav.

Netreba však zabúdať ani na postavu Omegy (Michelle Ang), ktorá taktiež patrí medzi hlavných protagonistov. Tá je pritom rovnako defektným klonom ako jej seriáloví bratia, no s telom mladého dievčaťa poriadne nezapadá ani medzi nich. O to zaujímavejšie pôsobí fakt, že technicky je vlastne staršia, no škoda len, že s týmto aspektom sa prakticky vôbec nepracuje a v jednom momente to zaznie len tak mimochodom na Star8 resizeodľahčenie situácie. Tak či tak, jej prítomnosť pomáha seriálu dodávať ľudský rozmer, hoci aj za cenu istej detinskosti. V tomto sa inak prejavuje najzásadnejší rozdiel oproti neskorším, nepomerne dospelejším sériám Klonových vojen. No na druhej strane, aj tie začínali svojho času podobne a reálne sa dá očakávať, že autori majú v pláne podobný prerod.

Hoci má aktuálne Star Wars: The Bad Batch ďaleko od dokonalosti, i napriek Star9 resizestriedmejším začiatkom a občas slabším častiam sa mu darí veľmi sympaticky rozširovať celé univerzum. Na škodu mu nie je ani to, že sa drží ďaleko viac pri zemí a miesto boja o záchranu galaxie je jeho náplňou skôr obyčajné prežívanie v postupne sa reformujúcom svete. Zatiaľ to teda vcelku funguje – ako v akcii, tak v i v príbehovejších pasážach - no nielen zo záveru prvej série je evidentný prísľub väčších a potenciálne opulentnejších udalostí. Treba len dúfať, že na ne nebudeme čakať príliš dlho.

Star10 resizeStar Wars: The Bad Batch (TV seriál), USA, 2021
D´kžka: 7 h 12 min .(Minutáž: 21–70 min.)
Manažér projektu: Dave Filoni
Réžia: Steward Lee, Brad Rau, Saul Ruiz, Nathaniel Villanueva
Scenár: Jennifer Corbett, Dave Filoni, Christian Taylor, Matt Michnovetz, Tamara Becher, Amanda Rose Muñoz, Gursimran Sandhu, Damani Johnson
Hudba: Kevin Kiner
Strih: Nate Cormier, Nicolas Anastassiou
Zvuk: Matthew Wood
Scénografia: Andre Kirk
Producenti: Daisy Fang, Josh Rimes
Hrajú: Dee Bradley Baker, Michelle Ang, Archie Panjabi, Matthew Wood, Ian McDiarmid, Bob Bergen, Gwendoline Yeo, Tom Kane, Freddie Prinze Jr., Grey Griffin, Bobby Moynihan, Taran Killam, Emilio Garcia-Sanchez, Daheli Hall, Nika Futterman, Kath Soucie, Cara Pifko, Ming-Na Wen, Liam O'Brien, Rhea Perlman, Brigitte Kali Canales, Elizabeth Rodriguez, Ness Bautista, Tina Huang, Corey Burton, Seth Green, Shelby Young, Sian Clifford, Alexander Siddig, Robin Atkin Downes, Ferelith Young, Vanessa Marshall, Phil LaMarr, VyVy Nguyen
Distribúcia: Disney+
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.