Voyeuri (The Voyeurs)

Hodnotenie používateľov: 2 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Voy resizeDva páry mileniálov Pippa (Sydney Sweeney) a Thomas (Justice Smith), Sebastian (Ben Hardy) a Julia (Natasha Liu Bordizzo) žijú v bytoch oproti sebe. Na tejto ulici je však mimoriadne zvláštne to, že ani jeden z bytov v danej lokalite nemá na oknách žiadne žalúzie, rolety ani závesy. Všetko, čo sa v ich domácnostiach odohráva, môžu navzájom vidieť v plnom formáte. Prvú noc v byte Pippa a Thomas zistia, že vidia úplne všetko, čo sa v byte Seba a Julie odohráva. Vidia aj to, čo by nemali. Túžba vidieť a dozvedieť sa ich úplne ovládne. Nevinné zásahy do ich života a súkromia sa však v jednom momente zvrtnú a stávajú sa fatálnymi. Oplatí sa tento film, pôvodný thriller z dielne Amazon Prime vidieť? Mal by byť na vašom zozname sledovaných? Alebo spravíte lepšie, keď ho preskočíte?

Voyerizmus ako základná premisa sa vo filme používa z od nepamäti. Spomeňme si napríklad na snímky ako Rear Window (Alfred Hitchcock), Voy2 resizeBlow-up (Michelangelo Antonioni), Blue Velvet (David Lynch) či Disturbia (D.J. Caruso). Alebo na jeden z najobľúbenejších sitcomov v histórii – Priatelia. Všetky využívali voyerizmus ako základnú premisu, vrátane snímky Voyeuri. Film je plný nápadných predzvestí toho, čo sa udeje v príbehu, čím stráca v trileri tak veľmi potrebný moment prekvapenia. Nápovedy, ktoré nám Voyeuri ponúkajú, vytvárajú príbeh s kontinuálnym uvoľňovaním napätia a drámy. Nie je však schopný prekročiť pomyselnú komfortnú zónu a zatlačiť na nervy diváka. Namiesto toho sa všetky vypäté situácie rozplynú a dej pokračuje ďalej.

Množstvo napätia pochádza aj z interakcií medzi postavami. Avšak, spôsob prevedenia Voy3 resizesa mi zdal mierne uponáhľaný. Tento fakt však môže byť spôsobený strihom. Práve strih umožňuje vytvoriť napätie a konflikt medzi postavami. No my – diváci sme vlastne takmer nepocítili, že by konflikt medzi jednotlivými charaktermi nejako narastal. Namiesto toho je tam mnoho konverzácií, ktoré pôsobia ako práca navyše a znemožňujú detailnejší rozvoj každej jednej z postáv. Výsledkom je, že postavy sú maximálne povrchné a nevyvíjajú sa. Stávajú sa nevýraznými a zabudnuteľnými. V prípade Voyeurov zabudneme na herecké výkony a postavy, ktoré zosobnili nám rozhodne po nociach nebudú naháňať strach. No v dobre koncipovanom trileri by práveže Voy5 resizemali. A to, aj dlho potom, ako film dopozeráme.

Voyeuri je filmom o posadnutosti, túžbe a neustálom prekračovaní morálnych hraníc. Napriek tomu, že je ľahko predvídateľný, obsahuje i niekoľko zaujímavých a prekvapujúcich scén. Vzťahy medzi jednotlivými charaktermi sú pomerne dosť depresívne. Aj keď ide o žáner dramatického trileru, tento film je v podstate viac drámou ako trilerom, viac melanchóliou ako temným napätím. Snímka nevyužíva potenciál byť napínavým trilerom. Radšej sa utieka k úplne zjavnému rozuzleniu deja bez momentu prekvapenia. Celý vibe okolo „temného príbehu“ je tak narušený a na rad prichádza istota Voy7 resizev podobe zaužívaného klišé. Na druhej strane je však potrebné dodať, že ide o iný zvrat, akoby sme pomocou všetkých vôdzok, ktoré nám snímka ponúkala, čakali. Príbeh sa tak skončil s o niečo temnejším ponaučením, ako by väčšina divákov očakávala.

Keď sa zlúči nerealistický príbeh a dialógy, absencia napätia, predvídateľnosť a povrchnosť charakterov, je ťažké na film nezabudnúť. A to je najväčším problémom Voyeurov. Keď si ho aj pozriete, bude to pravdepodobne len raz, pretože naň vzápätí zabudnete. Jediné, na čo si deň po pozretí filmu spomínam, sú popravde len trápne Voy10 resizemomenty, iritujúca naivita, zosobnená v postave Pippy, a šialený nerealistický záver. Navyše, snímka ma nudila natoľko, až som ju v jednom moment vypla, no napokon som si to však rozmyslela, dopozerala ju. A urobila som naozaj dobre, pretože som sa dočkala azda jediného zvratu v príbehu, ktorý bol síce predvídateľný, no v porovnaní s ostatnými, zaujímavejší. Inak ma celý film, vrátane záveru, len utvrdil v tom, aký bol absurdný. Moje odporúčanie je teda Voyeurov, keď už, tak dopozerať alebo pozrieť si niečo zaujímavejšie.

Voy6 resizeVoyeuri (The Voyeurs), USA, 2021
Dĺžka: 116 minút
Réžia: Michael Mohan
Scenár: Michael Mohan
Kamera: Elisha Christian
Hudba: Michael Milosh
Strih: Christian CMasini
Scénografia: Adam Reamer
Kostýmy: Romy Itzigsohn
Produkcia: Greg Gilreath, Adam Hendricks
Hrajú: Sydney Sweeney, Justice Smith, Natasha Liu Bordizzo, Ben Hardy, Katharine King So, Noah Parker, Jillian Harris, Cait Alexander, Daniel Grogan, Jean Yoon, Rhiannon Moller-Trotter, Marie Westbrook, Caitlyn Sponheimer, Abdul Ayoola
Distribúcia: Prime Video
Foto: Prime Video

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.