Posledný dopis od milenca (The Last Letter from Your Love)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

The Last Letter from Your Love 3Zmeškané stretnutia, nedokonalé načasovanie a odvaha zvoliť si lásku tvoria tematickú časť pôvodnej snímky od streamovacej spoločnosti Netflix s názvom Posledný dopis od milenca od americkej režisérky Augustine Frizzell. Táto snová a atmosféricky svieža dráma vychádza z rovnomenného románu britskej spisovateľky Jojo Moyes z roku 2010. Sleduje osudy dvoch žien žijúcich v rôznych časových obdobiach na rovnakom mieste a ich snahu ovládať svoje romantické túžby. Obe ženy prežívajú klasický príbeh lásky vopred odsúdenej na zánik, no každá špecifickým spôsobom.

V roku 1965 sa mladá a krásna žena londýnskej smotánky Jennifer Stirling (Shailene Woodley) vracia po hrozivej autonehode domov a snaží sa dať si dohromady jednotlivé útržky svojho tajomného života. Ellie Haworth (Felicity Jones) sa po divokej noci prebúdza The Last Letter from Your Love 1v cudzej posteli a takmer s istotou vieme, že mešká do práce. To už sa však nachádzame v súčasnom Londýne. Osudy týchto dvoch žien sa prelínajú v momente, keď práca privedie Ellie do archívu novín, kde nájde zbierku ľúbostných listov adresovaných práve Jennifer od neznámeho muža menom Booth. Mladá reportérka sa tak vydáva na cestu za hľadaním autorov zbierky milostných listov z roku 1965.

V snímke sa plynule pohybujeme medzi dvoma časovo rozdielnymi rovinami. Režisérka Augustine Frizzell zostavuje scény analogicky a vytvára tak jemný pocit kontinuity. Ukazuje Ellie vystupujúcu z výťahu s podobným zlatým osvetlením ako Jenniferina jedáleň a necháva obe ženy nahlas čítať rovnaké písmená. Kamera Georga Steela dodáva obom éram osobitý vizuálny jazyk. Zatiaľ čo Londýn 60. rokov The Last Letter from Your Love 2sa vyznačuje efektom jemného zaostrovania a má snovú, takmer éterickú kvalitu, ten súčasný je poznačený pretrvávajúcou zatiahnutou oblohou a zrnitosťou súčasného života. Jednoduchým spôsobom úplne prirodzene prestupujeme dve rozdielne časové osi.

Najväčším nedostatkom tejto snímky je však fakt, že väčšina divákov sa s týmito postavami jednoducho nedokáže zosobniť. Ide o večný problém prevažnej väčšiny pôvodných filmov streamovacej spoločnosti Netflix. Príčinou je nedostatočná hĺbka a zložitosť jeho postáv. Jennifer sa cíti uväznená v problémovom manželstve, no nie je celkom jasné, čo ju tak priťahuje na Anthonym okrem dobrodružstva. To isté by sa dalo povedať o postave Ellie, ktorej vlastný romantický príbeh je tiež pomerne plochý. Jej odhodlanie nájsť autorov listov a dať ich opäť dokopy je založené výlučne na jej viere v silu láskyThe Last Letter from Your Love 4. Je to určite sladký koncept románu, no jednotlivé nuansy príbehu nie sú prevedené do súdržného filmového zážitku. Film príležitostne naznačuje hĺbku jednotlivých vzťahov a osobnosti. Napríklad v scéne, keď sa Jennifer zapojí do „mužskej konverzácie“ o politike a manžel ju hneď zahriakne. Tieto záblesky skutočných ľudských emócií príbeh na chvíľu posilnia, no rozhodne nie dostatočne.

Augustine Frizzell, mimochodom autorka pilotnej časti geniálneho seriálu Euforia, vo filme kombinuje nostalgickú retro estetiku s emocionálnou príťažlivosťou konvenčného romantického filmu. Frizzell a jej scenáristi dbajú na dodržiavanie pravidiel tohto žánru. Nechýbajú vášnivé vyznania sprevádzané horúčkovitými bozkami, osudové zaváhania a zlomené srdcia a scény narastajúcej túžby The Last Letter from Your Love 5umocnené rozsiahlou, miestami až patetickou, orchestrálnou hudbou. Výsledkom je nenáročný milostný príbeh bez prekvapení s dvoma časovými líniami. Inak povedané, ideálny program na pohodový piatkový večer.

Posledný dopis od milenca je filmom nádhernej a nedotknutej tragédie. Akurát uvažujem nad tým, či scenáristi nezašli priďaleko s úpravou knihy do filmového scenára v hromadení zlého načasovania, ktoré trhá všetky romantické divácke srdcia. Publikum je tak neustále mučené nešťastím hlavných postáv, no na druhej strane, upokojené čistými líniami retro outfitov v štýle Givenchy, ktoré má Jennifer neustále na sebe. A aby som nezabudla, za zmienku by možno stál aj koncept otvoreného konca, ktorý by divákovi v jeho filmovom zážitku znemožnil dosiahnutie katarzie v znamení toho, že nie všetky príbehy sa napriek toľkým peripetiám končia vždy šťastne.

The Last Letter from Your Love 6Posledný dopis od milenca (The Last Letter from Your Love)
Dĺžka: 110 minút
Réžia: Augustine Frizzell
Predloha: Jojo Moyes (kniha)
Scenár: Esta Spalding, Nick Payne
Kamera: George Steel
Hudba: Daniel Hart
Strih: Melanie Oliver
Scénografia: James Merifield, Clare Andrade
Masky: Joe Hopker, Nora Robertson
Kostýmy: Anna Robbins
Produkcia: Graham Broadbent, Peter Czernin
Hrajú: Shailene Woodley, Felicity Jones, Emma Appleton, Callum Turner, Joe Alwyn, Christian Brassington, Ben Cross, Ncuti Gatwa, Vilhelm Blomgren a ďalší.
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.