Porazení (Shadowplay/The Defeated, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Defeated 2V kulisách povojnového Nemecka sa obvykle odohrávali seriózne drámy, odhaľujúce nielen zložitú situáciu porazeného národa, zakliesneného medzi sektory víťazných mocností, hrajúce ako o politickú i kultúrnu budúcnosť, tak aj o holé prežitie medzi rozbombardovanými ruinami miest. Nemecko-kanadský seriál Porazeni s dvojitým pôvodným názvom Shadowplay/The Defeated hra svoje ambície v tomto obore vŕši a zmnožuje, snaží sa hrať na viacerých žánrových platformách a využiť dramatický potenciál na uspokojenie širokého diváckého spektra, akokoľvek nesúrodo môže táto cieľová skupina vyzerať.

Do Berlína prichádza z Ameriky na výpomoc mladý policajt Max McLaughlin (Taylor Kitsch). Zoznámi sa s Elsie Garten (Nina Hoss). Tá vedie policajný oddiel v akomsi berlínskom okrsku a na srdci jej leží istý Dr. Werner GladowDefeated 1 (Sebastian Koch), známy ako Engelmacher, Stvoriteľ anjelov. Pomáha znásilneným a nakazeným ženám a následne ich využíva na diverzné akcie, majú na povel vraždiť nepriateľov. Ubití sú tak dvaja americkí vojaci a nájde sa aj svedkyňa, ktorú následne zlikviduje jedna z lekárových obetí. Karin Mann (Mala Ende) je servírkou v kaviarni Klaus Maus a má o povoľných vojakoch prehľad.

Maxova prítomnosť v Berlíne má aj tajnú osobnú agendu. Hľadá svojho brata Moritza (Logan Marshall-Green). Narukoval síce do armády, ale stratil sa. Vzápätí ho sledujeme, ako vykonáva spravodlivosť na nacistických zločincoch, na vlastnú päsť a so sadistickým nadšením svojej pokrivenej psyché. Aby zločinov nebolo málo, scenáristi pridávajú pre vyváženie aj Maxovho veliteľa Toma Franklina (Michael C. Hall). Pomáha nacistom k úteku, výmenou za umelecké diela. Defeated 3Všetko z odstupu sleduje ruská NKVD a využíva ich na svoje temné ciele.

Tento dejový pôdorys je vystavaný s evidentnou snahou využiť aspoň približné dejové reálie a početné žánrové vektory, smerom k detektívnej zápletke s pátraním po perfídnom organizátorovi vraždiacej mašiny, zostavenej z úbohých žien, vydieraných na všetky možné spôsoby, rodinné drámy s hľadaním brata, či rozvráteného manželského dua Franklin s manželkou, utápajúcou v alkohole svoje traumy a nakoniec i politický zápas s predstaviteľmi ruskej enklávy. Tí majú v seriáli démonický imidž večne nespokojných stopárov, pre ktorých „dobré časy neexistujú“. Víťazstvo nevíťazstvo. Všetko je dobre korenené scénami mučenia vinných i nevinných obetí. Táto všehochuť je zdá sa, výsledkom neistoty, po historických reáliách neveľmi rozhľadených Defeated 4tvorcov, snažiacich sa zmontovať výbušnú dramatickú zmes.

Zbierka nepravdepodobností začína už pri vykreslení policajnej jednotky na čele s Elsou, bývalou profesorkou semiotiky na miestnej univerzite. Zrejme chceli naznačiť, ako nepríjemne sa vojna dotkla nemeckej elity, či tak nejako. Policajti pôsobia dojmom amatérskej skupinky dobrovoľníkov z ulice, bez kompetencií a akýchkoľvek skúseností. Max zrejme vypadol z nejakého amerického detektívneho noir filmu, hrá všetko okrem neistého a rozpačitého Američana uprostred nezvládateľne neprehľadného chaosu, plného rozorvaných vzťahov k Else, Franklinovej manželke Carie a podobne. Každým dielom sa tvorcovia do tohoto klbka zaplietajú viac a viac až natoľko, že nakoniec všetko pôsobí viacmenej parodicky. Defeated 5Pláchanie každej scény v krvi, prsty vo zverákoch, grilovanie bývalých nacistických strážkyň na plechovom stole alebo kvapkanie kyseliny na tvár, nič nezachránilo, skôr naopak. Celý projekt až príliš zaváňa zrejme kanadskou zaoceánskou nezorientovanosťou, ktorá sa mohla uplatniť s výhradou potrebných zjednodušení, aby tomu historicky, či ako, menej vzdelanostne disponovaní diváci rozumeli. Takéto kompromisy sa nezvyknú vyplácať, ale možno v Indii, alebo Číne divoké fikcie tohto druhu masy ocenia.

O tom, že Nemci príbehy zo svojej nedávnej minulosti ovládajú, samozrejme, niet pochýb aj vzhľadom na nezabudnuteľný seriál Babylon Berlín (2017-2020) z obdobia Weimarskej republiky konca 20. a začiatku 30. rokov, alebo rozsiahlu fresku nemeckého osudu kritického vojnového a povojnového obdobia Nikdy neodvracaj zrak (2018) Floriana Defeated 6Henckel von Donnersmarcka, nominovanú na Oscara i Zlaté Glóbusy.

O snahe doviesť seriál na viac než bežnú „spotrebnú“ úroveň svedčí obsadenie nemeckých hereckých hviezd, Niny Hoss (Astrid, agentka nemeckej tajnej služby, priateľka Petra Quinna v seriáli Homeland) a Sebastiana Kocha (nápadník Claire v sérii, odohrávajúcej sa v Berlíne, jedna z hlavných postáv filmu Nikdy neodvracaj zrak). Rovnako kvalitná je i výprava filmu, kulisy ruín zničeného mesta a jeho atmosféra, pohybujúca sa na hranici zúfalstva a núteného budovateľského zápalu. Scenáristická a režijná asistencia švédskych tvorcov seriálu nepomohla, podobne ako v prípade seriálu Barbari, keď sa réžie ujal Ír Stephen St. Leger, so skúsenosťami zo slávnych Vikingov. Zahraničné výsadky vždy nesú riziko, že prinesú pohľad na presne geograficky i historicky lokalizovanú tému z príliš vzdialenej perspektívy.

Defeated 7Shadowplay/The Defeated, TV seriál, Nemecko / Kanada, 2020
Dĺžka: 6 h 11 min (Minutáž: 44–49 min)
Réžia: Mans Marlind, Bjorn Stein
Scenár: Mans Marlind
Kamera: Erik Sohlstrom
Hudba: Nathaniel Méchaly
Strih: Tony Kearns, Bjorn Stein
Zvuk:  Peter Hilčanský, Pavel Rejholec
Scénografia:  Nora Sopková, Niels Sejer, Martin Vačkář, Sofie Othmanová
Kostýmy: Michaela Horáčková Hořejší
Produkcia:  Rick McCallum
Hrajú: Taylor Kitsch, Michael C. Hall, Logan Marshall-Green, Nina Hoss, Sebastian Koch, Tuppence Middleton, Anne Ratte-Polle, Ivan G´Vera, Mala Emde, Benjamin Sadler a ďalší
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.