Beckett

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Beckett 1John David Washington to nemal v tomto trilleri premiérovanom na festivale v Locarne vôbec jednoduché. Jeho charakter menom Beckett sa ocitol v rovnomennej snímke v hrozivej autonehode, bol postrelený, sledovaný, zrazený autom, zviazaný páskou, pravdepodobne si vytkol minimálne jeden členok a bol dokonca doštípaný včelami. Aby sme nezabudli, po celý ten čas bol na úteku ako štvaná zver. A to je len zlomok z toho, čo sa odohralo v novom filme od streamovacej spoločnosti Netflix.

Myslím si, že tento opis úplne vyčerpávajúco popísal všetko, o čom je tento zdanlivo politicky ladený triller režiséra Ferdinanda Cita Filomarina. Ak ste v tejto chvíli prekrútili očami, máte na to plné právo. Beckett 2Napriek tomu, že Beckett bol v top desiatke populárnych filmov na Netflixe niečo vyše dvoch týždňov, narobil akosi málo rozruchu. Dôvod je úplne jednoduchý. Ide o perfektne priemerný triller dokonale spĺňajúci parametre žánrového filmu. Bez toho, aby čo i len na moment prekročil akékoľvek očakávania, ktoré by ste mohli mať nad rámec bezpečných mantinelov.

O čom je však tento nekonečný príbeh (takmer) bez konca? John David Washington hrá Američana, ktorý so svojou priateľkou (Alicia Vikander) trávi dovolenku v obľúbenej turistickej destinácii, v Grécku. Avšak, nie tak, akoby ste si to predstavovali. Žiaden romantický Mykonos, Santorini ani Milos. Dvojica sa vybrala na dovolenku počas Beckett 3chladnejších dní. Nachádzajú sa v blízkosti mesta, v krajine dokonale reflektujúcej nehostinnosť, s akou po celú metráž snímky prichádza do kontaktu aj hlavný hrdina. Dvojica uteká pred narastajúcimi nepokojmi v meste, no úplná zhoda náhod zmení ich osud, ako sa hovorí, „zo sekundy na sekundu“. Z Becketta sa tak stáva štvanec neúmyselne zapletený do politických bojov, ktorým vôbec nerozumie a stráca akékoľvek istoty.

Beckett začína podobne ako všetky dobré filmy jeho druhu – je zahalený rúškom tajomstva. Akonáhle sa však tajomstvo začína odkrývať a jednotlivé časti skladačky do seba začínajú zapadať, film sa rúca na povestnom nesmrteľnom americkom hrdinovi aktuálnej doby. Myslím, že každý, kto tento film pozeral, v ňom videl snahu koncipovať príbeh nie ako banálny thriller, ale ako snímku obklopenú pocitom väčšieho sprisahania. Beckett 4Čím viac film odhaľuje, tým viac sa zamotáva do povrchných opisov gréckej politiky a jej súvislostí s americkou diplomaciou. Po celý čas pritom máme pocit, že Beckett ako obyčajný človek z davu reprezentujúci kohokoľvek z nás, sa každou scénou vzďaľuje od pôvodných zámerov. Prebudí v sebe klišé v podobe amerického superhrdinu. Zvádza naozaj pozoruhodné, ale na bežného človeka priveľmi nepravdepodobné a fyzicky náročné, boje hodné minimálne policajného výcviku, o ktoré by sa teda obyčajný človek z davu rozhodne ani len nepokúsil. Pravdou však je, že nevieme takmer nič o jeho minulosti. Kým bol, alebo čo v minulosti robil. Takže je viac ako pravdepodobné, že nemusel byť len obyčajný turista, ale pokojne mohol byť aj bývalý štátny zamestnanec. Ktovie.

Beckett 6Filomarino sa údajne inšpiroval správou v novinách. Chcel vytvoriť pútavý príbeh o štvancovi, ktorý nebude ako profesionálne vycvičení vojaci John Wick alebo Bryan Mills, ale obyčajný človek. Celý tento príbeh sa však zadrháva na málo prepracovanom scenári. Okrem Becketta sú povrchne zobrazené aj postavy skorumpovaného policajta, lokálnych aktivistiek alebo zapredaného dvojitého agenta. Beckett by bol oveľa lepším filmom, keby zahŕňal efektívnejšiu prácu so scenárom a gradujúcou dramaturgiou, v ktorej chýbalo hlavne účinnejšie dávkovanie informácií. Film tak síce spĺňa základné parametre tohto žánru, ale neposkytuje nič navyše. Žiadna paráda v podobe Strateného dievčaťa (David Fincher) alebo Dievčaťa vo vlaku (Tate Taylor) sa nekoná. Ba dokonca, dovolím si tvrdiť, že na tento film po niekoľkých mesiacoch určite zabudnete.

Beckett 5Beckett, Taliansko / Brazília / Grécko / USA, 2021
Dĺžka: 108 min
Réžia: Ferdinando Cito Filomarino
Scenár: Kevin A. Rice
Kamera: Sayombhu Mukdeeprom
Hudba: Rjúiči Sakamoto
Strih: Walter Fasano
Scénografia: Elliott Hostetter
Kostýmy: Giulia Piersanti
Produkcia: Luca Guadagnino, Marco Morabito, Rodrigo Teixeira, Francesco Melzi d'Eril
Hrajú: John David Washington, Alicia Vikander, Boyd Holbrook, Vicky Krieps, Lena Kitsopoulou, Yorgos Pirpassopoulos, Daphne Alexander a ďalší.
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.