Keď prehovorila (She Said)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Hovor resizePísať novinový článok o sexuálnom obťažovaní, obzvlášť keď útočník je mocný muž ťahajúci za nitky a s vedomím, že nedokážete ani vy, ani vaša redakcia poskytnúť obeti žiadne právne krytie, je ako boj s veternými mlynmi. Svoje o tom vie redaktorka New York Times Megan Twoheyová (Carey Mulligan), ktorá v roku 2016 písala o prehreškoch Donalda Trumpa. Žena, ktorá si „dovolila“ sa voči nemu ohradiť, musela následne čeliť pokusom o diskreditáciu, samotná Megan násilným vyhrážkam a obe dve spoločne bezmocnosti z faktu, že z obvineného je zrazu novozvolený prezident. Nie je sa preto ani čomu čudovať, keď Megan s privedením na svet svojho prvého potomka zároveň prežíva ťažkú popôrodnú depresiu. Približne v tom čase jej kolegyňa Jodi Kantorová (ZoeKazan) dostáva typ na sexuálne obťažovanie vo vedení filmového štúdia Miramax...

Keď mala herečka Rose McGowan (hlasová dvojníčka Keilly McQuail) 23 rokov, producent Harvey Weinstein (len zátylok Mikea Houstona v jednej Hovor2 resizeneskoršej scéne filmu) ju znásilnil. Aktuálne píše o celom incidente knihu, pretože v čase, keď to bolo ešte čerstvé, ju nik nepočúval. Dokonca bola zo strany médií osočovaná. K Jodiným otázkam spočiatku pristupuje skepticky, no s pozvoľným pridávaním sa ďalších zvučných mien ochotných o Weinsteinových útokoch prehovoriť, mierne povolí. Ashley Judd (hrajúca sama seba) a Gwyneth Paltrow (len hlas v telefóne) však odmietajú, aby ich mená boli v pripravovanom článku spomínané, obávajúc sa tak negatívneho vplyvu na vlastnú kariéru. Kvôli len malým investigatívnym pokrokom Jodi prizve k spolupráci Megan, do tej doby doma bezradne „zavalenej“ plienkami. Zatiaľ čo Jodi má výčitky, že jej práca ju čoraz viac odpútava od vlastnej rodiny, pre Megan môže byť nástrojom na prekonanie stiesňujúcich pocitov z rodičovstva. Každopádne, má aspoň nepatrnú šancu urobiť niečo so svetom, v ktorom jej malá dcéra bude žiť svoju budúcnosť... Novinárky pozvoľna preniknú do desaťročia Hovor3 resizepretrvávajúceho systému na zakrývanie Weinsteinových sexuálnych prehreškov, kde hrajú dosť zásadnú rolu tiež veľké počty právnych vyrovnaní, zaväzujúce niekdajšie obete šikany, citového vydierania a rôznych podôb manipulácie podpisom potvrdenou mlčanlivosťou. Kľúčové úlohy v pátraní majú tiež bývalé Wensteinove asistentky – spočiatku „nepolapiteľná“ Rowena Chiu (Angela Yeoh), tajaca svoju skúsenosť dokonca aj pred manželom, zúrivo rázna Zelda Perkinsová (Samantha Morton), či Laura Maddenová (skvelá Jennifer Ehle) s aktuálne diagnostikovanou rakovinou prsníka. A čo to k finančným vyrovnaniam dodá tiež producentov bývalý účtovník Irwin Reiter (Zach Grenier), ktorý Weinsteina vždy neznášal, a dokým mu novinárky neotvoria oči, vnímal dotknuté ženy v jeho živote iba za mimomanželské pletky. Harvey Weinstein však o novovznikajúcom článku vie a už začína mobilizovať svoju osvedčenú armádu právnikov.Hovor4 resize

Snímka Keď prehovorila režisérky Marie Schrader je príbehom o komplikovanom vzniku novinového článku úspešne uverejneného v New York Times 5. októbra 2017. O početných obvineniach voči jedinému konkrétnemu mužovi, zložitom systéme zakrývania jeho prehreškov, strastiplnom hromadení dôkazov a potvrdených svedectiev, ktoré - ako tvrdí záverečný titulok - sa týkali 82 žien, viedli k Weinsteinovmu odsúdeniu na 23-ročný trest a zásadne ovplyvnili hnutie MeToo. Jeho korene siahajú už do roku 2006, kedy sa na Myspace o svojom znásilnení vyjadrila aktivistka Tarana Burke a práve v súvislosti s Weinsteinovým prípadom sa o jedenásť rokov neskôr stalo virálnym ako hashtag na ďalších sociálnych sieťach. Motivovalo média viac a otvorenejšie diskutovať na tému sexuálneho obťažovania, zásadným spôsobom zasiahlo do Hovor5 resizenajvyšších a často toxických priečok hierarchie filmových štúdií, pričom dodnes nestráca svoj hlas. Samozrejme, hnutie sa nevyhlo ani nejakej tej kritike, či priamemu odporu od určitých názorových oponentov.

Scenár Rebeccy Lenkiewicz vychádza z reálnych faktov zaznamenaných investigatívnymi žurnalistkami Jodi Kantor, Megan Twohey a Rebeccy Corbett (vo filme stvárnenej herečkou Patriciou Clarkson) nielen v konkrétnom článku, ale tiež v knihe She Said: Breaking the Sexual Harassment Story That Helped Ignite a Movement z roku 2019. Príbeh filmu je veľmi funkčne rámovaný životnými osudmi asistentky Laury Maddenovej, ktorú má divák možnosť vidieť už v úvodných scénach ako nádejnú štúdiovú profesionálku, šťastnú z možnosti splnenia si životných snov. Aby sa následne scéna veľmi rýchlo zmenila na jej zúfalý beh po ulici... Tvorcovia ju privádzajú na scénu neskôr, v ďalšom zdrvujúcom momente jej života. Ponechávajú ju ambivalentne nerozhodnú a aj práve preto ľudsky veľmi Hovor6 resizevierohodnú v tom, či sa má vôbec vyjadriť v pripravovanom článku pre New York Times. Pričom definitívne autorizovanie jej neskôr publikovanej výpovede má jasnú metaforickú paralelu s operáciou, ku ktorej sa v závere zo zdravotných dôvodov odhodláva. Vďaka tejto postave nadobúda slovné vyjadrenie uvedené v názve viacero na seba navrstvených významových konotácií.

Postava Laury Maddenovej ale inak v príbehu nezískava väčší priestor na úkor postáv iných. Je skrátka „len“ ďalšou dôležitou časťou rozsiahlej mozaiky bez problémov uveriteľných, ľahko odčítateľných ľudských mikropríbehov. Ani protagonistické novinárky nijako zvlášť nevybočujú z rady. O to pokornejšie následne vyznievajú aj herecké výkony Carey Mulligan a Zoe Kazan. Nejde len o to prekonať strach a priznať pred inými zažitú traumatizujúcu udalosť, ktorá možno mala výrazný negatívny dopad na ďalšie životné rozhodnutia nie len spomínanej konkrétnej postavy, ale tiež iných sexuálne napadnutých žien. Hovor12 resizeNejde len o obavy otvorene vysloviť nesúhlas vo chvíli prebiehajúceho napadnutia. Ale tiež o to, nebáť sa akokoľvek – osobne, či profesne prejaviť vo svete zjavne ovládanom silnými, za nitky ťahajúcimi mužmi. Prejaviť svoj talent navonok, prejaviť svoj vnútorný hlas.

Keď prehovorila je filmom o dialógu, o slovnom vyjadrení. O „hovoriacich hlavách“ snažiacich sa zhrnúť divákovi všetky potrebné fakty k reálnej udalosti takmer až dokumentaristickým spôsobom - napriek tomu, že ide o ich rekonštrukciu za pomoci vyjadrovacích prostriedkov hraného filmu. Kamera Natashe Braier veľmi kultivovane sleduje na prvý pohľad všedné ľudské rozhovory, telefonáty, videohovory. Sleduje postavy s dilemami o tom, či prehovoriť a ako vôbec, aby to pre nich nemalo negatívne Hovor9 resizenásledky. A občas je aj mlčanie veľavýznamným nástrojom na vyvolanie potrebnej emócie. Výprava Meredith Lippincott sa sústredí na kancelárie, obydlia, newyorské ulice a v jednej veľmi silnej scéne s autenticky pôsobiacim audiozáznamom Weinsteinovho zvádzania dokonca na kompozične jednoduché zábery chodieb hotelov, kde sa veľa spomínaných incidentov udialo. Hudba Nicholasa Britella sa pár tónmi dokáže dostať divákovi poriadne pod kožu. A hoci sa tvorcovia občas spoliehajú na dialóg trochu nadmerne, ťažko pri podobne chúlostivej téme povedať, čo je ešte korektné ukázať priamo obrazovými prostriedkami, čomu sa pre istotu vyhnúť, ale nebyť pri tom za „cenzurujúceho“ pokrytca, a čo naopak prenechať iba na predstavivosti a inteligencií premýšľavého diváka... Čo sa rozhodne nedá tvorcom uprieť, podarilo sa im nakrútiť veľmi dôležitý film.

Hovor11 resizeKeď prehovorila (She Said), USA, 2022
Dĺžka: 129 minút
Réžia: Maria Schrader
Scenár: Rebecca Lenkiewicz
Kamera: Natasha Braier
Hudba: Nicholas Britell
Strih: Hansjörg Weißbrich
Scénografia: Meredith Lippincott
Kostýmy: Brittany Loar
Produkcia: Dede Gardner, Jeremy Kleiner, Brad Pitt
Hrajú: Carey Mulligan, Zoe Kazan, Wesley Holloway, Tom Pelphrey, Samantha Morton, Jennifer Ehle, Patricia Clarkson, Andre Braugher, Elle Graham, Kelly Rian Sanson, Anastasia Barzee, Katherine Kendall, Hilary Greer, Sean Cullen, Maren Heary, Angela Yeoh, Dalya Knapp, Leah Kreitz, Adam Shapiro, Ashley Judd
Distribúcia: CinemArt SK
Premiéra v SR. 1. decembra 2022
Foto: CinemArt SK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.