West Side Story

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Story resizeRok 2021 bol pre muzikálových nadšencov mimoriadne plodným obdobím. Po vynikajúcej Annette režiséra Leosa Caraxa, tick, tick... Boom! režiséra Lin-Manuela Mirandu, alebo In the Heights režiséra Jona M. Chu, sme sa dočkali ďalšieho ambiciózneho muzikálu, tentokrát v réžii legendárneho Stevena Spielberga, pre ktorého je to prvé stretnutie s týmto jedinečným žánrom. O to je tento film väčšou udalosťou. West Side Story je remake rovnomenného muzikálu z roku 1961, ktorý bol adaptáciou rovnomennej divadelnej hry Leonarda Bernsteina, napísanej na motívy slávnej tragédie Rómeo a Júlia Williama Shakespeara. Áno, tento projekt má za sebou dlhý príbeh.

Spielberg bol už od malička veľkým fanúšikom tohto ikonického muzikálu, preto nie je žiadnym prekvapením, že jeho prvým vkladom do tohto žánru je práve jeho remake. V hlavných rolách sa tentokrát predstavili Rachel Zegler, Ansel Elgort, Ariana DeBose, David Alvarez a Rita Story2 resizeMoreno, ktorá si v pôvodnom filme zahrala rolu Anity. Pre viacerých hercov, ide o ich prvé filmové role.

West Side Story zachytáva konflikt dvoch pouličných gangov v New Yorku 50. rokov. Belošský chuligáni „Jets“ a portorikánski prisťahovalci „Sharks“ si idú po krku už dlhú dobu. Po niekoľkých bitkách a výtržníctvach sa schyľuje k finálnej konfrontácii, ktorá môže byť pre niektorých členov gangov tou osudnou. Tony (Ansel Elgort), bývalý člen „Jets“, nechce mať po roku väzenia s týmto konfliktom už nič spoločné. Rovnako ako mladá María (Ariana DeBose), sestra vodcu portorikánskych „Sharks“ Bernarda (David Alvarez). Situácia sa skomplikuje na tanečnej zábave, kde sa do seba Tony a María zaľúbia. Ich vzťah je mostom medzi dvoma opozičnými frakciami, mostom, ktorý by ich Story5 resizevodcovia najradšej spálili.

Je zaujímavé ako je príbeh West Side Story v dnešnej politickej sfére ešte viac podnetný, ako bol v roku 1961, keď prišla do kín jeho prvá verzia. O témach ako rasizmus, xenofóbia a migrácia počúvame takmer každý deň. Spielberg poukazuje na tieto problémy nevtieravým spôsobom, ktorým diváka nechá, aby sa nad týmito témami nenútene zamyslel. Film sa však nesnaží poúčať. Koniec koncov je zábavným muzikálom na prvom mieste a meditáciou nad chybnými spoločenskými konštruktmi na druhom. Spielberg spolu so scenáristom Tonym Kushnerom priniesli do ich verzie hneď niekoľko zmysluplných zmien. Obrovským plusom v Spielbergovej verzii je vykreslenie portorikánskych postáv. Tieto postavy dostali oveľa viac priestoru a pôsobia rovnako dôležito, ako členovia opozičného gangu „Jets“, ktorí vystupovali v pôvodnej filmovej verzii skôr ako protagonisti. Spielbergova verzia je z tohto hľadiska oveľa vyrovnanejšia, Story6 resizečo vedie k ešte lepšiemu a myšlienkovo rafinovanejšiemu konfliktu, v ktorom nie sú postavy ani dobré, ani zlé. Sú také, ako ich spoločnosť vytvorila o čom pojednáva muzikálové číslo na policajnej stanici, v ktorom skupina delikventov spieva o tom, akým spôsobom sa z nižších spoločenských skupín stávajú kriminálnici. Postavy označia tento prerod ako „sociálnu chorobu“. Táto scéna je geniálnym krátkym filmom samým o sebe.

Z technického hľadiska ide o Spielbergov štandard, čo znamená, že West Side Story je prehliadkou prvotriednej filmárčiny. Výborne vystavané a intenzívne muzikálové čísla, ktoré pracujú viac so strihom ako s dlhými, neprerušovanými zábermi (ako to býva u moderných muzikáloch zvykom), skvelá hudba Davida Newmana, ktorá inovuje pôvodné motívy Leonarda Bernsteina, zatiaľ čo si Story7 resizestále zachováva ich nostalgické čaro, prirodzení a sympatickí herci, úžasná atmosféra dobového New Yorku a krásne kostýmy, ktoré dotvárajú charaktery.

Avšak aj napriek týmto superlatívom má West Side Story nejasnú cieľovú skupinu, čo je zapríčinené možno až príliš staromódnym spracovaním. A aj keď staromódnym v tom najlepšom slova zmysle, stále staromódnym. Tento takmer 3 -hodinový muzikál naplno ocenia filmoví nadšenci. Bežní diváci pravdepodobne nie. Pri pohľade na modernú konkurenciu sa im nemúžeme čudovať. West Side Story je jednoducho veľmi ambicióznym filmom, ktorý však občas pôsobí, akoby si ho Steven Spielberg nakrútil pre seba.

Story3 resizeWest Side Story, 2021
Dĺžka: 156 minút
Réžia: Steven Spielberg
Scenár: Tony Kushner
Kamera: Janusz Kamiński
Hudba: Leonard Bernstein, David Newman
Scénografia: Adam Stockhausen
Masky: Joshua First, Judy Chin, Patrick Alemi, Kay Georgiou
Kostýmy: Paul Tazewell
Produkcia: Steven Spielberg, Kristie Macosko Krieger
Hrajú: Ansel Elgort, Rachel Zegler, David Alvarez, Ariana DeBose, Rita Moreno, Corey Stoll, Brian d'Arcy James, Maddie Ziegler, Mike Faist, Ana Isabelle, Jamila Velazquez, Victor Cruz, Kevin Csolak, Victoria Zalipsky, Melania Zalipsky, Ken Holmes, Ryan Woodle (méně)
Distribúcia: CinemArt SK
Premiéra v SR: 9.12.2021 (kiná v decembri nepremietali, uvádza sa teraz)
Foto: CinemArt SK

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.