Mimi šéf: Rodinný podnik (The Boss Baby: Family Business)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Mimi2 resizeAsi by sme našli len veľmi málo nefanúšikov pôvodnej snímky The Boss Baby. Každý divák si užíval jeho kvalitnú animáciu a skvelé herecké obsadenie. A keďže Boss Baby je primárne o biznise, dokázal spoločnosti DreamWorks zarobiť vyše päťsto miliónov dolárov, dočkal sa vlastného seriálu na stremovacej platforme Netflix a bol nominovaný na Oscara. Populárny infantilný boss s plienkami je aj vďaka predchádzajúcim úspechom späť. Bude pokračovanie príbehu o nových dobrodružstvách, ktoré Tim a Ted zažívajú, rovnako dobré alebo dokonca lepšie ako pôvodný film?

Nezávisí na tom, či ste videli predchádzajúci film alebo ste videli seriál od streamovacej spoločnosti Netflix. Nič z toho vás totiž nepripraví na šialenstvo, ktoré ponúka pokračovanie tejto mimoriadne populárnej rozprávky. Svet v animovanom filme Mimi šéf ovláda cukrom prejedené MImi resizedieťa a jeho zamestnanci. Vy ani len netušíte, čo od týchto neustále predávkovaných detí a príbehu očakávať. Snímka si vôbec nerobí starosti s prípravou diváka na to, čo sa bude diať v nasledujúcich minútach. Stačí niekoľko dúškov nápoja na premenu dospelých bratov na ich detské verzie a jednosmerný príbeh do mesta šialenstva sa môže začať.

Mimi šéf: Rodinný podnik má charakter húsenkovej dráhy s expresne rýchlym vývojom udalostí. Divákovi takmer vôbec nenecháva priestor na to, aby si vydýchol a nenechal sa nezvratne unášať dejom. Akonáhle by sa divák pokúšal čo i len na chvíľu nudiť, tvorcovia pridávajú vždy nové farebné a dynamické elementy znemožňujúce odvrátiť zrak a myšlienky od filmového plátna. Takýmto spôsobom úplne prirodzene skĺzne do filmu s dôrazom na štýl, než do filmu s hlbším obsahovým posolstvom. Výsledkom je tak potlačenie príbehu na úkor obrazu.

Dejová línia ponúka zaujímavý, no málo rozvinutý, obsahový podklad. Dvaja bratia, Tim a Ted, sa vracajú do svojho detstva, aby zabránili škole v jej diabolskom pláne ovládnuť svet batoľatami. Napriek tomu, že je snímka z hľadiska obrazovej štylizácie šokujúca, príbeh je jej jediným Mimi3 resizeelementom, ktorý je ľahko predvídateľný. Nájde si cestu nielen k deťom, ale aj k ich rodičom. Dôvod je úplne jednoduchý – hlavnou myšlienkou je súdržnosť rodiny. Vizuálna stránka snímky je síce úplne nekontrolovateľná, no jej téma rodiny je doslova všadeprítomná. Nielen medzi dvoma odcudzenými bratmi, ale aj medzi Tedom a jeho dcérou Tabithou. Charaktery však nie sú prepracované tak pedantne, ako v mnohých iných animovaných filmoch, preto je trošku ťažšie sa s nimi stotožniť. Vidíme však veľkú snahu tvorcov dať príbehu jeho dušu. Práve téma rodiny motivuje diváka k tomu, aby sa sústredil na to dobré v príbehu a potlačil to zlé.

Podobne ako v pôvodnej snímke o detskom bossovi, aj pokračovanie tohto príbehu je charakteristické kvalitnou 3D animáciou. V prvej časti tohto animáku sa tvorcovia snažili mierne experimentovať a miešať jednotlivé štýly, aby vytvorili unikátny a šarmantný štýl. V pokračovaní tiež MImi4 resizenenechávajú nič na náhodu. Oba štýly nadväzujú na animáciu populárnu v 50. rokoch, ktorá ustupuje od realizmu a sústreďuje sa na abstraktné vizualizácie zvýrazňujúce jednotlivé línie a farby. Ako však tieto parametre vtesnať do príbehu vytvorenom prostredníctvom 3D animácie? Dosiahnutie abstrakcie je jednoduchšie vďaka tomu, že sa na obraze odohráva príbeh o bábätkách. Tie, samozrejme, vyzerajú ako skutočné bábätká, no prvky abstrakcie nadobúdajú vo viac oválnych a bucľatých tvaroch, obrovských očiach a zreničkách, ktoré ich robia extrémne rozkošnými. Animátori sa neustále pohrávajú so stláčaním a naťahovaním jednotlivých postavičiek, aby narušili strohý realizmus a dodali príbehu viac kreslenej rozprávkovosti, vizuálnej komédie a dynamickej náladovosti príbehu.

Ak tvorcovia v pokračovaní príbehu dodali nejaký prvok, tak je to rozhodne kreativita. V prvom príbehu sa dej pohyboval v pomerne MImi5 resizekonvenčných lokáciách, no v pokračovaní sa väčšina deja odohráva v tajnej škole pre bábätká, kde vzdelávanie a monitorovanie detí prebieha pomocou supermodernej technológie. Najpriaznivejším prostredím pre kreativitu sú však momenty, keď postavy unikajú do sveta predstavivosti. Jednotlivé farby a tvary sú expresívnejšie a 3D animácia je mierne sploštená, aby vytvorila kontrast medzi svetom, kde sa príbeh skutočne odohráva a svetom imaginácie. V týchto momentoch animácia najviac pripomína už spomínanú retro animáciu a práve v tomto momente sa snímka najviac odlišuje od iných animovaných filmov. Miestami je však uzda kreativity odtrhnutá až príliš a jednotlivé sekvencie sú tak dynamické, divoké a farebné, až spadajú do gýčovosti.

Je tu niekoľko dôvodov, prečo je snímka dobrá, ba dokonca lepšia ako pôvodný film. Okrem už spomínanej originálnej animácie je pomerne Mimi6 resizesilným elementom aj humor. Niektoré prvky situačného humoru síce vyznievajú plocho a prvoplánovo, no potom tu máme niekoľko vydarených humorných situácií. Mnohé z nich vychádzajú z divokosti príbehu a dotvárajú jeho čaro. Ak všajk príbeh disponuje niečím, prečo sa vám oplatí tento film vidieť, je jeho absurdná divokosť a šialenstvo, ktorú len tak niekde neuvidíte. Avšak, nedostatočne rozvinutý príbeh a plochá hĺbka jednotlivých charakterov robia zo snímky Mimi šéf: Rodinný podnik film, na ktorý za pomerne krátky čas po jeho vzhliadnutí diváci s najväčšou pravdepodobnosťou zabudnú.

Mimi šéf: Rodinný podnik (The Boss Baby: Family Business), USA, 2021
Dĺžka: 108 minút
Réžia: Tom McGrath
Scenár: Michael McCullers
Strih: Mark A. Hester, Mary Blee
Zvuk: Beau Borders
Produkcia: Jeff Hermann
Hudba: Steve Mazzaro, Hans Zimmer
Hrajú: Alec Baldwin, Amy Sedaris, James Marsden, Jeff Goldblum, Lisa Kudrow, Eva Longoria, Ariana Greenblatt, Jimmy Kimmel, Reyn Doi, Dave Needham
Distribúcia: CinemArt SK
Premiéra v SR: 2. septembra 2021
Foto: CinemArt SK

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.