Čo sa deje v karlovarskej festivalovej kuchyni

KVlogo resizeFilmový festival sú predovšetkým filmy, ale nielen filmy. Deje sa tu všeličo. Čiaru cez rozpočet urobilo trochu tohto roku počasie, najhoršie je, že sa nedá nikomu sťažovať. Príroda sa s nami zahráva a vyhráva. S odkladom slávnostne otvorili bazén hotela Thermál, ktorý sa rekonštruuje už roky. Bola som odhodlaná, že tam pôjdem, ale zasiahla náhoda. Zdá sa, že šťastná, s hosťami sa zasekol výťah, podaktorí vyšliapali k bazénu v daždi, niekoľko odvážlivcov sa aj okúpalo a bolo po paráde.

Sme radi, že 55. ročník uskutočnil, ale za túto radosť musíme aj niečo „zaplatiť“. Hotel Thermál, je v rekonštrukcii, izby sú nedorobené, niekde chýbajú závesy, niekde fén, alebo nefunguje (ako u mňa), výťahy sú preťažené, robotnici prenášajú svoje náčinie. No slúži im ku cti, že to robia ohľaduplne.

Zatopek resizeBol aj malér, hneď na úvod. Hostia otváracieho večera si zrejme mysleli, že páska na ruke, ktorá svedčí o očkovanosti alebo negatívnom teste stačí a rúška sú zbytočné. Takmer nikto si ich nenasadil, festival sa musel ospravedlniť a teraz sa to kontroluje. Bez rúška či skôr bez respirátora ani na krok. No okrem paláca sa žije normálnym životom, všetci si robia čo chcú. No je pravda, že v obchodoch to kontrolujú.

Významnejšie filmy slávnostne uvádza umelecký riaditeľ Karel Och a denne sa stretávame aj s populárnym moderátorom večerov Markom Ebenom.

Všetky tlačové besedy s tvorcami zrušili, ak sa chcete s nikým stretnúť musíte ísť na slávnotné uvedenie filmu, ku ktorému herci prišlo. Bude to aj prípad Johnnyho Deppa i Ethana Hawkea. Bude to deň pred záverom festivalu v piatok.

Doteraz v diváckej ankete vedie mimosúťažný film Zátopek.

Problémy skutočnej kuchyne
V hektickom tempe sa začína i končí jeden z najpozoruhodnejších filmov festivalu Bod varu (Boiling point). Z Veľkej Británie sme videli nejeden film Bodvaru resizeo práci veľkých šéfkuchárov, ale nikdy čo také vedenie veľkej reštaurácie obnáša. Britský režisér Philip Barantini nám to plastický, s kamerou na jeden záber, predstaví. V centre pozornosti je šéfkuchár a majiteľ Andy, ktorému sa v piatok pred Vianocami smola lepí na päty. Ešte smena nezačala a už sú maléry. Jeden neustále mešká, druhý si nesprávne umýva ruky, tretí na všetko zabudne, ale kontrolór si všetko všimne a odoberie reštaurácii niekoľko bodov. Aby to nebolo všetko príde aj Andyho mentor, žiada, aby mu vrátil požičané peniaze, lebo inak pôjdu obaja ku dnu a navyše prinesie so sebou aj uznávanú food-kritičku. Milý Andy, vynikajúco stvárnený Stephenom Grahamom, ešte k tomu podľahne aj drogám. Sem-tam si niečo šňupne. Nie práve najlepšia vizitka na vedenie tak komplikovaného a veľkého podniku. Snímka mimoriadne zaujala a s chorvátskou Zborovňou patrí zatiaľ, k vrcholom súťažných filmov.

Pod kapotu s Mirom Remom
Snímku Láska pod kapotou nakrútil slovenský režísér Miro Remo. Po krátkom dokumente Arsy-Laskapodkapotou resizeVersy, za ktorý dostal veľa medzinárodných cien ešte ako študent, je veľkou nádejou. Príbeh päťdesiatnikov, Slovenky Jitky a Čecha Jaroslava, sa začal dakedy v školských lavíciach. Potom sa ich cesty rozišli, on sa oženil, ona sa vydala, stihli sa však aj rozviesť a znovu ich dala dohromady láska k automobilom. Obaja radi pretekali, on sa na to už necíti, ale pre Jitku je to stále ešte droga. Jaroslav opravuje jedno auto za druhým, Jitka ich takmer všetky rozbije, jeho to už nebaví, ale opravuje znovu a znovu, až kým Jitka nevyhrá vytúžený Karpatský autokrosový pohár. Obaja sú členmi motokrosového združenia Drakkar a Jitka bola najstaršou motokrosovou závodníčkou. Život muža je na franforce, deti k nemu nemajú vzťah, ba robia mu zle, on zanevrie na celý svet, nič ho už nebaví – len autá. A napriek tejto skepse sa pokúsi nájsť nový začiatok pri partnerke, ktorá je jeho úplným protikladom, prosto žena plná optimizmu.Čakala som od filmu viac, rušila ma príliš hlasná hudba, do toho vrčanie motorov, kvôli ktorým uniklo veľa dialógov Trochu disciplinovanejší scenár, veľa si musí divák sám domyslieť, precíznejšia práca so zvukom, by bola snímke veľmi pomohla.

Takto nie
Názov súťažného nemeckého filmu je Nie (Nö). Trinásť kapitol tvorí jadro spolužitia dvoch mladých moderných ľudí. Zoznámili sa vo vlaku, po piatich Nie resizerokoch šťastného života zrazu Michael položí Dine otázku, či by sa nemali rozísť. Dôvod nijaký. Ostanú spolu, narodí sa im syn, potom dcéra a nič nenasvedčuje tomu, že by nebolo niečo v poriadku. A zrazu Dina načne tému, či by nemali ísť od seba. Teraz sa čuduje Micheal a kým stačí odpovedať je preč. Je to vcelku zaujímavý, trochu chladný a strohý portrét komplikovaných rodinných vzťahov, ale jeho ústrednou témou je    zodpovednosť tak v ľúbostnom živote, ako aj v tom každodennom, menej vzrušujúcom. K láske nutne patrí aj zodpovednosť, odchádzať a prichádzať bez dôvodu, je nezodpovednosť a bezohľadnosť. Snímka má zaujímavú konštrukciu, síce nie originálnu, ale v tomto prípade celkom rafinovane použitú.

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.