Írsky zázrak (The Wonder)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Zazrak resizeFilmom Irsky zázrak sa režisér Sebastián Lelio prvýkrát vracia do minulosti, zostáva však, tak ako aj vo svojich predošlých filmoch, zameraný na ženskú hrdinku. Film nakrútený podľa predlohy Emmy Donoghue možno práve teraz zhliadnuť na Netflixe. Príbeh zasadený do 19. storočia tematizuje okrem iného materstvo, vyrovnávanie sa s tragédiou, ale aj rozdielnosti medzi dvoma národmi. Dostupné ukážky a trailery sľubovali atmosférický thriller, s istým nádychom nadprirodzeného, je teda Leliov najnovší film takým zázrakom, ako napovedá jeho názov?

Hlavnou postavou príbehu je anglická zdravotná sestra Elizabeth Wright (Florence Pugh), ktorá v roku 1862 cestuje do malej dedinky v Írskom stredozemí, Zazrak2 resizeaby tam ošetrovala jedenásťročnú Annu (Kíla Lord Cassidy). Tá je do značnej miery zdravá – avšak pomaly sa z nej stáva miestna legenda, keďže údajne už štyri mesiace nejedla. Z tohto dôvodu ju mnohí považujú za svätú. Na mieste sa Elizabeth dozvedá, že jej práca bude v skutočnosti obmedzená na jednoduché pozorovanie dievčaťa. Nie je dovolené pomáhať Anne; jej úlohou je strážiť ju v osemhodinových smenách, striedať sa s mníškou (Josie Walker) a po 14 dňoch podať správu. Miestna komunita je tvrdo katolícka a stále ťažko traumatizovaná veľkým hladomorom, ktorý v krajine panoval len pred niekoľkými rokmi...

Filmové spracovanie románu začína netradične – pohľadom do priestoru štúdia a vybudovaných kulís, pričom nám rozprávačka hovorí o sile príbehov a zavedie nás do scenérie, ktorou sa Írsky zázrak začína. Rozprávačku je neskôr opäť počuť, kulisy možno opäť vidieť na konci. Rámcujú tento tichý, pomalý príbeh, ktorého obsah možno zhrnúť do jedného fenoménu: ľudskej tendencii chcieť, túžiť veriť príbehom. Lelio svoj dejovo v jadre prostý film sebavedomo štylizuje do miestami znepokojivého trillerového hávu. Pomalé Zazrak3 resizenájazdy kamery nám v šerom osvetlení odkrývajú schátrané budovy a rozpadnuté životy, uprostred ničoho, kde panujú len pevné rodinné väzby a božia ruka. Nikam sa nenáhliace až meditatívne tempo nám s arytmickou, z disonantných tónov zloženou hudobnou zložkou, navodzuje dojem nevyhnutne sa blížiacej katastrofy, film pritom však nikdy neskĺzava do oblasti klišé či otravnej predvídateľnosti. Množstvo zostáva nevypovedaného, prípadne je komunikované pohľadmi a vizuálnymi kompozíciami. Postupne sa dozvedáme viac nielen o miestnej, až fanaticky nábožensky založenej komunite, ale aj o hlavnej hrdinke skrývajúcej pred vonkajškom vlastnú bolesť. Ako vzdelaná ateistka (a ešte k tomu Angličanka) je považovaná za votrelca. Jej neschopnosť pochopiť odlišnú náturu či kultúru okolia je zdôraznená i v ambivalentnosti jej rozhodnutí, morálneho a profesijného konfliktu, v ktorom sa akceptovaním tejto práce ocitla. Výkon Florence Pugh je subtílny, na správnych miestach však svoju postavu dostáva až na emocionálne dno. Popri nej zapôsobí aj nováčik Kíla Lord Cassidy ako údajná svätica Anna. Perfektne zvláda konfliktný dojem, Zazrak5 resizektorým na diváka pôsobí. Máme toto jedenásťročné dievča vnímať ako sväticu, či skôr ako utláčané dieťa, ktoré trpí očakávaniami spoločnosti? Alebo možno ako podvodníčku, ktorá chce byť vnímaná ako svätá?

Ľudia chcú veriť, že sa stali svedkami zázraku. Chcú si myslieť, že vidia svätca. Pretože aj zázrak a svätec obohacujú život človeka, zvlášť život spočívajúci v bolesti, špine, v tvrdej drine uprostred deprimujúcej ničoty. Človek túži byť zasiahnutý a pohnutý týmito božskými udalosťami a zjaveniami, chce, aby jeho existencia bola povýšená. Írsky zázrak je filmom o tejto túžbe, o konflikte medzi slepou vierou vysmievajúcou sa akýmkoľvek racionálnym poznatkom za cenu útechy. Je to konflikt, ktorý sa nikdy nevyrieši, naopak, môže viesť k zničujúcim dôsledkom. Írsky zárak je audiovizuálne zaujímavo spracovaný film o sile príbehu a (pomýlenej) viere, ktorý sa oplatí vidieť .

Zazrak6 resizeÍrsky zázrak (The Wonder), USA / Veľká Británia, Írsko, 2022
Dĺžka: 108 minút
Réžia: Sebastián Lelio
Predloha: Emma Donoghue (kniha)
Scenár: Alice Birch, Sebastián Lelio
Kamera: Ari Wegner
Hudba: Matthew Herbert
Hrajú: Florence Pugh, Elaine Cassidy, Niamh Algar, Ciarán Hinds, Toby Jones, David Wilmot, Tom Burke, Ruth Bradley, Brían F. O'Byrne, Dermot Crowley, Mary Murray, Abigail Coburn, Josie Walker, Kíla Lord Cassidy
Strih: Kristina Hetherington
Zvuk: Ben Baird, Hugh Fox
Scénografia: Grant Montgomery
Masky: Lorri Ann-King, Morna Ferguson
Kostýmy: Odile Dicks-Mireaux
Producenti: Ed Guiney, Andrew Lowe, Tessa Ross, Juliette Howell
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.