La Caída (Dive)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Cai5 resizeArgentínska režisérka Lucía Puenzo zaujala už v roku 2007 debutom XXY, za ktorý si odniesla množstvo ocenení z niekoľkých festivalov vrátane Cannes. Jej najnovší film La Caída sa nesie v podobnom duchu, ide o psychologický portrét ženskej postavy, ktorej navonok zdanlivo funkčná životná situácia pod povrchom skrýva potláčané utrpenie a deštruktívne tajomstvá. La Caida je príbehom o nemožnosti utiecť vlastnej minulosti. Film inšpirovaný skutočnými okolnosťami možno v súčasnosti zhliadnuť na Amazon Prime.

La Caída sa v jadre zaoberá príbehom sexuálneho zneužívania, a to v prostredí kompetetívneho, olympijského skoku do vody. Film inšpirovaný skutočnými Cai2 resizeudalosťami sleduje Mariel (Karla Souza), skúsenú potápačku, ktorá má poslednú šancu zúčastniť sa na olympijských hrách. Mariel bronzovú medailu získala, keď mala len 15 rokov a teraz, takmer o desať rokov neskôr, sa snaží o svoju poslednú šancu na zlato. Zranenia a psychické problémy trápili jej kariéru už predtým, no teraz hrozí, že so sebou stiahne aj svoje okolie. Keď Marielina plavecká partnerka skončí so zranením tesne pred olympiádou, Mariel potrebuje náhradu. Jej tréner navrhne Nadiu (Dèja Ebergenyi), 14-ročnú, talentovanú, v podstate mladšiu verziu samotnej Mariel. Tá však zúri, je to jej posledná šanca na olympiáde a plánujú ju spárovať s neskúseným dieťaťom. Mariel je však schopná pokaziť si veci aj sama – s búrlivým osobným životom a nespočetnými liekmi, ktoré jej lekári s váhaním predpisujú... Napokon sa musí podvoliť, ak nechce úplne vypadnúť z olympijského Cai3 resizetímu. Keď však na povrch vyplávajú nejaké špinavé odhalenia, Mariel si musí položiť otázku, či je víťazstvo skutočne jej konečným snom a nakoľko dokáže svoje ciele obhájiť pred vlastnou morálkou.

La Caída predstavuje do veľkej miery typický model súčasného festivalového filmu založeného na trende „sociálneho realizmu“. Zmes každodenných situácii striedajú epizódy hrdinkiných športových výkonov a psychických tráum spojených s tlakom prostredia elitného športu (a odzrkadlených na jej zdravotných problémoch). Ručná kamera ju neustále sleduje, skoro ako potláčané spomienky a nasilu utišované svedomie, rozprávanie v podstate po celú stopáž uprednostňuje jej hľadisko, väčšina naratívnych informácií je tak filtrovaná práve cez Mariel. Subjektivizované hľadisko je umocnené rôznymi snovými sekvenciami. Karla Souza vynikajúco zvláda Cai4 resizenavodiť ambivalentné dojmy , ktorá majú plynúť z hlavnej postavy. Pod tlakom okolia sa navonok prejavuje silou, vo vnútri ide však o zranené vtáča. Lucía Puenzo diváka nezahusťuje informáciami, naopak, necháva dej pokojne plynúť a v rodinnom a športovom prostredí postupne odkrýva prehnité stránky medziľudských vzťahov. Pomaly sa dozvedáme a nahliadame pod falošný povrch, zároveň však môže byť isté dramaturgické nenáhlenie sa a repetitívnosť dôvodom, prečo filmu chvíľku trvá, kým sa mu podarí diváka zaujať a úspešne namotať. Treba uznať, že na ploche 90 minút sa toho vo filme závratne veľa neudeje...

Mariel uniká pred vlastným svedomím, uzatvára sa pred realitou, tento vnútorný konflikt si však vyberá daň na jej mentálnom a fyzickom stave. Priznať si skutočnosť by znamenalo podlomiť fundament, na Cai6 resizektorom postavila svoj život a vzťahy. Veľmi subtílne sa menia perspektívy, pohľady na vec a Mariel sa ocitá v popredí príbehu o dosiahnutí svojich snov aj za cenu, od ktorej spoločnosť dlhodobo odvracia pohľad. Snímka sa tak posúva od nenápadného minimalistického a intímneho portrétu k mnohovrstevnatej, v kontexte MeToo problematiky podstatnej drámy s Mariel preberajúcou kontrolu nad svojím životom a budúcnosťou. La Caída tak predstavuje pomerne vydarený psychologický ponor do jednej osoby zasadený do kontextu sexuálneho zneužívania – téma, ktorá nás neprestáva šokovať a prenasledovať, zvlášť v oblasti športu.

Cai resizeLa Caída (Dive), Argentina, Mexiko, USA, 2022
Dĺžka: 90 minút
Réžia: Lucía Puenzo
Scenár: Lucía Puenzo
Kamera: Nicolás Puenzo
Strih: Misael Bustos
Producenti: Karla Souza, Axel Kuschevatzky, Ana Laura Rascón, Ramiro Ruiz
Hrajú: Karla Souza, Hernán Mendoza, Claudia Lobo, Enrique Singer, Mabel Cadena, Christian Vazquez, María Renee Prudencio, Ruth Ramos, Ari Brickman, Dèja Ebergenyi
Distribúcia: Amazon Prime
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.