Erupcia lásky (Fire of Love)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Laska resizePodmanivý dokument americkej dokumentaristky Sary Dosa, ktorý v našich končinách koluje pod názvom Erupcia lásky (v originálnom názve Fire of Love), čerpá do veľkej miery z dychberúcich záberov manželov Krafttovcov, ktorí našli životné poslanie vo vulkanológii, teda v štúdii sopečnej aktivity. V rovnakom roku (2022) nakrútil svoju poctu manželskej dvojici aj uznávaný filmár Werner Herzog, ktorý má bohaté skúsenosti aj s dokumentárnou tvorbou (stačí si spomenúť napríklad na jeho film Grizzly Man). Herzogov dokument Oheň vo vnútri: Requiem za Katiu a Maurica Krafft, dáva už z názvu poznať, že životné putovanie sympatického páru sa neskončilo šťastne a obaja zahynuli pri svojej netradičnej záľube pred 30 rokmi.

Ostali po nich unikátne zábery, v ktorých sa ako diváci môžeme ponoriť do tajov aktívnych sopiek a z pohodlia domova sa pri tom vyvarovať akýmkoľvek Laska2 resizepopáleninám. Dokument Dosovej sa však na rozdiel od Herzogovej symfónie plnej chrliacich sopiek zameriava predovšetkým na portrét dvoch milencov zviazaných nebezpečnou záľubou navždy poznamenajúcou ich životy. To, nad čím aj množstvo vedeckých pracovníkov krúti hlavami, sa pre nich stáva korením života. Sara Dosa je v prípade Erupcie lásky vlastne akousi sprievodkyňou už nakrúteného materiálu, pričom však tieto zábery dopĺňa materiálom z archívu a prostredníctvom rozhovorov nám pomáha poodhaľovať súkromie Katie a Maurica Krafttovcov. Necháva ich rozprávať vlastnými slovami (respektíve občas ich zápisky číta rozprávačka dokumentu Miranda July), pričom je už na divákovi, aby si vytvoril názor na počínanie tejto excentrickej dvojice sám. Samozrejme, je poznať, že s manželmi autori dokumentu sympatizujú, a pravdepodobne nebudú nesympatickí ani divákom filmu, no vzdialená bude zrejme väčšine sledujúcich (aspoň teda z praktizujúceho hľadiska) ich životná filozofia Laska3 resizehlásajúca – radšej žiť krátko a intenzívne ako dlho a monotónne.

Maurice a Katia obetujú vulkanológii aj radosti rodinného života a skúmanie sopiek sa stáva ich novým zmyslom bytia. Ich inakosť je vzrušujúca (preto sa im dostáva toľkej mediálnej pozornosti), no málokto by si trúfol vykročiť v ich stopách. I keď Maurice spočiatku tvrdí, že tento výskum nie je to o nič nebezpečnejší ako prechádzka po belgických uliciach, divák jeho slovám neverí. Pred malou chvíľou sa mu totiž naskytol pohľad na jeho popálenú nohu, ktorú si nepekne zranil pri jednej z výprav. Nádherné výjavy napokon nútia manželov neustále prekračovať hranice bezpečnosti, čo dobre charakterizuje aj rozprávačka príbehu: „Pre Katiu a Maurica nie je neznáme niečo, čoho by sa báli, je to niečo, čo ich posúva vpred.“ Opojení krásami a mocou prírody prijímajú blízkosť smrti, hlad po poznaní je napokon silnejší ako samotný pud Laska7 resizesebazáchovy. Ako aj hovorí Maurice (slová, ktoré vzhľadom na jeho koniec až mrazia): „Chcem sa dostať bližšie, priamo do útrob sopky. Raz ma to zabije, ale to ma vôbec netrápi.“

Občas znie Maurice ako neuveriteľný fantasta, najmä pri svojom pláne „splaviť“ prúd lávy na špeciálne upravenej loďke. Katia sa zdá byť o niečo pragmatickejšia, i keď obaja na svojich výpravách predstavujú jednu entitu. Chyba každého z nich môže byť osudná pre oboch, nevhodným krokom môže usmrtiť jeden druhého. Divák časom nadobúda pocit, že je ich osudom zahynúť pod horúcim jazykom sopky.

Radosť zo sopečnej aktivity je v poslednej časti naštrbená tragickou udalosťou, kedy úrady podcenia Laska5 resizepredikcie známych vulkanológov, za čo zaplatí životom 25 000 obyvateľov malého juhoamerického mestečka. Katia s Mauricom si uvedomujú, že ich netradičná záľuba nie je len životným štýlom, ale môže zachraňovať množstvo ľudských životov. Riskantné kroky teda nadobúdajú akýsi hlbší zmysel. Už nie sú len oni dvaja, v „hre“ sú životy tisícov.
Erupcia lásky je svojimi zábermi takmer až hypnotizujúci dokument o ľuďoch, ktorí sa neprispôsobujú životu, ale život prispôsobujú svojim snom. A i keď ich možno niektorí z divákov budú považovať za bláznov, jedno je isté, zo svojho života by nemenili ani deň, ba možno ani ten osudný deň, ktorý ich stál život. Ak by mali takú možnosť, azda by nás všetkých presviedčali, že pre niektoré momenty sa jednoducho oplatí zomrieť.

Laska8 resizeErupcia lásky (Fire of Love), Kanada, USA, 2022
Dĺžka: 93 minút
Réžia: Sara Dosa
Scenár: Shane Boris, Erin Casper, Sara Dosa
Kamera: Pablo Alvarez
Hudba: Nicolas Godin
Strih: Erin Casper, Jocelyne Chaput
Producenti: Sara Dosa, Shane Boris, Ina Fichman
Hrajú: Miranda July (rozprávač), Katia Krafft (a.z.), Maurice Krafft (a.z.)
Distribúcia: Disney+
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.