Pekelná diera (Ostatnia wieczerza)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Diera resizePredstava poľského okultistického hororu odohrávajúceho sa počas osemdesiatych rokov vo vidieckom kláštore nepôsobí na prvé počutie ako niečo, čomu by divák mohol okamžite dôverovať. Pekelná diera z produkcie Netflixu však už od začiatku, najmä prostredníctvom dokonale temnej atmosféry, vyvracia akékoľvek obavy o výsledok. Režisér Bartosz M. Kowalski mal na svojom konte pred Pekelnou dierou tri celovečerné filmy a minimálne jeho debut Detskéihrisko z roku 2016 rezonoval medzi tamojšou kritikou a aj u festivalového publika. Jeho, tentokrát čisto hororová, novinka by mu opäť mohla priniesť okrem uznania fanúšikovskej obce aj ohlas od náročnej kritickej obce.

Niežeby Pekelná diera prepisovala žánrové pravidlá a ponúkala ťažko čitateľné metafory, ale hororové klišé využíva sebavedomo vo svoj prospech a Diera2 resizeimplicitne môžeme film vnímať aj ako kritiku autoritatívnych režimov a spoločenských inštitúcií. Či už všeobecne, alebo konkrétnejšie komunizmu na sklonku jeho pôsobenia vo Východnej Európe a v Poľsku tak rozšíreného kresťanstva, presnejšie povedané jeho predstaviteľov a ich zneužívania vlastnej moci a náboženských myšlienok.

Pomerne mladý mestský policajt Marek prichádza do kláštora na vidieku vyšetrovať záhadné zmiznutia niekoľkých žien z jeho okolia. Prichádza na miesto pre istotu inkognito, akýkoľvek rozruch okolo vyšetrovania by mohol potenciálnych páchateľov dosiaľ stále neurčitých zločinov vystrašiť a ženy by sa už nemuseli nikdy nájsť. Muž sa okamžite po príchode zúčastňuje, ako falošný novic, exorcizmu mladej Diera5 resizedievčiny a po tejto autentickej skúsenosti začne pochybovať o svojom racionálnom svetonázore. Po niekoľkých dňoch tajného vyšetrovania, prevádzaného zásadne v nočných hodinách, však začne prichádzať záhade na koreň.

Všetko pôsobí od prvých scén tak presvedčivo, že si vás film ako hororového znalca musí ihneď omotať okolo prsta. Temné chodby a starého, polorozpadnutého komplexu, nedostatočné osvetlenie neútulných izieb a veľké knižnice so starými okultistickými spismi, nič viac si snáď divák lačný po skutočnej atmosférickej hrôze nemôže priať. Pridajte k tomu miestnych mníchov v hábitoch a kapucniach. Pokiaľ Diera6 resizevám tento popis evokuje slávnu historickú detektívku Meno ruže (román, film alebo aj seriál), nie ste ďaleko od pravdy. Scenár si však ide vlastnou nevyšliapanou cestou a ponúka zopár nečakaných prekvapení a zvratov.

Takmer celý príbeh sledujeme z Marekovho pohľadu, čiže si celú hrozivú skladačku dávame dokopy v tom istom čase ako on. Ide o veľmi umné tvorivé rozhodnutie zvyšujúce napätie počas celej stopáže a vďaka tomu snímka v závere skvele graduje. Do posledných sekvencií nie je jasné, či sledujeme detektívku založenú na racionálnom základe, alebo nás čaká nadprirodzené rozuzlenie. V tomto smere si treba dávať pozor na spoilery, akákoľvek „nevinná“ zmienka o filme na internete vám môže do istej Diera3 resizemiery skaziť záverečné prekvapenie. Nejde síce o nič, čo by sme tu už nemali, dôležitejšie však je, že všetky kúsky skladačky v závere do seba zapadnú a nič neostane nedopovedané.

Našťastie, ostáva na divákovi, aký zmysel a posolstvo si zo scenára a jeho prevedenia na plátno vyčíta. Pekelná diera však nie je žiaden nečitateľný art, funguje predovšetkým a v dobrom slova zmysle prvoplánovo ako veľmi funkčný horor. Atmosféra je občas tak hutná, že by sa už snáď ani krájať nedala. Filmu možno vyčítať, že si až príliš vypožičiava od západných mainstreamových hororov a nie je dostatočne autorský, každopádne nie príliš pozitívne zobrazovanie predstaviteľov cirkevnej obce je už Diera7 resizedlhodobo veľmi populárnou regionálnou tematikou najmä v Poľsku.

Pekelná diera väčšinu žánrovej hollywoodskej konkurencie schová do vačku a to aj napriek tomu, že občas využíva v podstate úplne zbytočné ľakačky. Možno aj to je dôvod, okrem kontroverzného záveru, prečo film získava na filmových databázach tak rozdielne hodnotenia a percentuálne sa tak potáca niekde v priemere. Pokiaľ sa však dobre vyznáte v žánri, máte radi okultistické zápletky a zhliadnete snímku osamote v absolútnej tme, môže pre vás predstavovať jedno z najpríjemnejších hororových prekvapení tohto roka.

Diera9 resizePekelná diera (Ostatnia wieczerza), Poľsko, 2022
Dĺžka: 88 minút
Réžia: Bartosz M. Kowalski
Scenár: Bartosz M. Kowalski, Mirella Zaradkiewicz
Kamera: Cezary Stolecki
Hudba: Carl-Johan Sevedag
Hrajú: Piotr Żurawski, Olaf Lubaszenko, Sebastian Stankiewicz, Lech Dyblik, Rafał Iwaniuk, Krzysztof Satała, Malwina Dubowska, Zbigniew Waleryś, Antoni Augustyniak, Wojciech Niemczyk, Kamil Pardo, Ireneusz Tomaszewski, Rafał Kiełbowicz, Józef Smok, Sylwester No-wakowski, Tomasz Zawadzki, Ernest Walczyński, Wiesław Kachel, Robert Łukowski, Mariusz Winiarski, Piotr Iskra, Sławomir Kmiecik, Paweł Dudziński, Artur Jaros, Tadeusz Kostrzycki, Piotr Piechaczyk, Robert Skwirtniański, Krzysztof Andrzejewski, Marek Bondarenko, Sławomir Tomczak
Producent: Jan Kwieciński
Strih: Jakub Kopeć
Zvuk: Piotr Pastuszak, Radosław Ochnio
Scénografie: Łukasz Trzciński, Magdalena Kut
Masky: Marcin Rodak
Kostýmy: Dominika Gebel
Producent: Jan Kwieciński
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz., Netflix

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.