Mickey: Príbeh myšiaka (Mickey: The Story of a Mouse)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Mys3 resizeStreamovacia služba Disney+ sa rozhodla zasvätiť svoj najnovší dokument ikonickej figúrke a nehynúcemu symbolu štúdia Disney, čo všetko dozaista predstavuje veselý Myšiak Mickey alebo Mickey Mouse, ak by sme chceli použiť jeho medzinárodne známe označenie. Film Mickey: Príbeh myšiaka zápasí s neľahkou úlohou a na pomerne malej ploche (90 minút) sa snaží prerozprávať kariérnu cestu nielen tohto animovaného hrdinu, ale aj jeho tvorcu Walta Disneyho. Príbeh Myšiaka Mickeyho je totiž zároveň aj príbehom jeho tvorcu.

„Všetko sa začalo jedným myšiakom,“ hovorí Disney a naznačuje tak, že bez Mickeyho by ho možno svet animovaného filmu ani nepoznal. Po počiatočných Mys resizeneúspechoch a krízach, to bol práve slávny myšiak, ktorý spravil z Disneyho jednu z najdôležitejších postáv svetovej animácie. Možno teda zjednodušene povedať, že bez Walta Disneyho by nebol Mickey Mouse a bez Mickey Mousa by nebol Walt Disney.

Dokumentarista Jeff Malmberg poňal film ako poctu tejto kultovej kreslenej postavičke, pričom však neupriamuje pozornosť iba k myšiakovým slávnym chvíľam. Malmberg ukazuje Mickeyho premeny naprieč dekádami, vykresľuje jeho boj o prežitie v neustále sa meniacom popkultúrnom prostredí a prichádza so záverom, že postupom času sa z Mickeyho stala väčšmi ikona, na ktorú sa nesiaha, ako zábavná a živo pôsobiaca animovaná postavička schopná znova a znova rozosmievať masové publikum. Práve preto majú vo filme svoje slovo aj novodobí animátori, ktorí sa rozhodli oprášiť Mys2 resizepostavičku Mickey Mousa a sprostredkovať ju novej generácii detí, čo im umožňuje priestor streamovacej služby, kde sa takéto oživenie tradície disneyovských krátkometrážnych filmov priam žiada.

Aj napriek tomu, že dostal Mickey Mouse svoju aktuálnu podobu, v srdciach pamätníkov bude naďalej predovšetkým symbolom, čímsi pozitívnym, čo im pomáhalo prekonávať ťažké časy alebo aspoň vyvolávalo spomienky na detskú nevinnosť. Malmberg teda najprv necháva prehovárať ľudí z davu (no napokon nevyníma ani významné osobnosti, napríklad Andy Warhol v dokumente označuje Walta Disneyho za svojho obľúbeného umelca), aby poukázal na Mickeyho „liečivé“ schopnosti navodiť Mys5 resizeduševný optimizmus a poukázal na jeho miesto v rámci amerického kultúrneho života. Až potom ponúka dejinný portrét Mickey Mousa ako animovanej figúrky s neodškriepiteľným putom k samotnému Waltovi Disneymu. Veď je to práve Disney, ktorý dal Mickeymu jeho charakteristický fistulový hlas, pričom toto ich vzájomné prepojenie sa nakoniec prejavilo aj v Mickeyho osobnosti. Práve Mickey mal predstavovať (hlavne v ranom období) skôr obozretnejšiu postavičku disneyovského univerza a cholerické nálady, vrátane iných ľudských nešvárov, si animátori nechávali pre ďalší výtvor v podobe Káčera Donalda. A aj keď je možno Donald kvôli svojim záchvatom hnevu divácky vďačnejšou figúrkou, Mickey zostal vďaka svojej nekonfliktnosti miláčikom davov.

Mickey: Príbeh myšiaka je informatívne bohatý dokument s využitím archívnych materiálov Mys8 resizedemonštrujúcich množstvo myšiakových podôb, pričom je očividné, že tvorcovia pristupovali k téme s láskou a rešpektom. Oceniť však treba aj fakt, že sa tvorcovia nevyhýbajú ani kontroverznejším momentom z dlhej viac ako 90-ročnej Mickeyho kariéry. Upozorňujú napríklad na rasové stereotypy v starších Disneyho príbehoch alebo vynesú na svetlo sveta moment, keď sa právnici spoločnosti Disney ohradia voči kresbám škôlkarov, ktorí si z lásky k postavičke namaľovali Mickey Mousa na školské vráta (situácia, našťastie, nekončí žalobou, nutné je však Mickeyho premaľovať). Dokument Mickey: Príbeh myšiaka je teda sympatickou poctou spoločnosti Disney a zároveň poučným historickým okienkom, ktoré sa dobre vyníma v ponuke služby Disney+ a istotne nenechá chladným žiadneho z fanúšikov Disneyho rozprávkového sveta.

Mys9 resizeMickey: Príbeh myšiaka (Mickey: The Story of a Mouse), USA, 2022
Dĺžka: 89 minút
Réžia: Jeff Malmberg
Kamera: Antonio Cisneros
Hudba: Daniel Wohl
Strih: Aaron Wickenden
Producenti: Morgan Neville, Chris Shellen
Hrajú: Walt Disney (a.z.), Eric Goldberg, Robert A. Iger, Lyla Emersen Booker, Mark Henn, Andy Warhol (a.z.)
Distribúcia: Disney+
Foto: ČSFD cz., Disney+

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.