Sníčkokraj (Slumberland)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Kraj resizeJedenásťročná Nemo (Marlow Barkley) doposiaľ žila so svojím dobrodružným otcom Peterom (Kyle Chandler) v majáku, ktorý spravoval a udával ním smer zblúdeným lodiam. Každé ráno sa plavil niekoľko míľ, aby malej dcére doprial čerstvé ingrediencie na pripravované raňajky. Učil ju, ako udržiavať svetlo, poradiť si počas krutého búrkového vlnobitia a dbal na to, aby pri svojom domácom vzdelávaní nikdy nezabudla aj na podľa nej tak nudnú matematiku. Vždy pred spaním jej rozprával o svojich šibalských zážitkoch s tajuplným kumpánom Flipom (Jason Momoa) – napríklad, ako sa spoločne potápali vo víre nočných môr, na ktorého dne ich údajne mal oboch čakať poklad v podobe perál. Skrátka, nerobil mu problém s čarovnou pútavosťou prerozprávať akokoľvek fantastický príbeh tak, že si ho až Nemo s privretím čoraz ťažších viečok dokázala vo sne prežiť na vlastnej koži. A potom sa stala tragédia...

Peter sa vydal počas búrky na pomoc stratenej lodi a už sa nevrátil. Opatrovníkom Nemo sa stal jej nudný, v meste žijúci strýko Philip (Chris O'Dowd) – Kraj2 resizetakmer až otcov charakterový protipól, večne fascinovaný starodávnymi zámkami. Dievčine, ktorá vždy snívala, že stráženie majáku v dospelosti po otcovi preberie, tým pádom nezostávalo nič iné len sa presťahovať do sveta jej doposiaľ neznámych zákonitostí a dokonca tiež začať pravidelne navštevovať školu. Jedinou šancou na návrat domov – a možno aj príležitosť opäť sa stretnúť so zosnulým otcom – pre ňu bolo snívanie. Dôležité je za každých okolností sa vyhnúť podivuhodnému mraku zlých snov s chápadlami zásadne prenasledujúcimi toho, kto sa bojí, či cíti beznádej. Mať po boku svoje obľúbené plyšové prasiatko, čo vždy v sne ožíva a neprebudiť sa tesne pred cieľom... Keď však Nemo v snovej verzií majáku narazí na v skrini sa skrývajúceho, výstredne farebne vyobliekaného, rohatého, zubatého Flipa, pochopí, že otcove fantastické príbehy asi neboli vždy iba zábavnými fantáziami. Možno by jej mohol dokonca pomôcť nájsť ho. Samozrejme, len ak na oplátku pomôže ona jemu. Hľadá totiž mapu snového sveta, ktorú Peter údajne celý čas vlastnil a zodpovedne skrýval. Vďaka nej by mohli cestovať nielen po svojich snoch, ale aj naprieč snami iných ľudí a možno sem-tam nájsť aj nejaký ten poklad, po ktorom Flip neustále lačnie. Musia sa však dať veľmi Kraj3 resizedobrý pozor, aby ich pritom neprichytil nikto z Úradu pre podvedomé aktivity. Taká agentka Greenová (Weruche Opia) si totiž na Flipa brúsi zuby už niekoľko desaťročí...

Sníčkokraj režiséra Francisa Lawrencea je pútavým fantastickým dobrodružstvom pre celú rodinu, akási svojrázna CGI animovanými efektmi preplnená modernizácia príbehov, úzko previazaných s úplnými počiatkami kinematografie. Literárne korene má už v sérií jednostránkových komiksov Winsora McCaya Little Nemo in Slumberland, publikovaných v rokoch 1905-1911 na stránkach New York Herald, v rokoch 1911-1914 premenovaných na In the Land of Wonderful Dreams, aby sa opäť vrátili k pôvodnému názvu po znovuoživení série v rokoch 1924-1927. Priekopnícky autor komiksov experimentujúci s formou každej jednotlivej stránky, rámom každého obrázku, zaznamenaním Kraj4 resizepriestorových vzťahov neraz si pohrávajúcich s možnosťami optických klamov, farbami a načasovaním, bol zároveň jedným z priekopníkov klasicky kresleného animovaného filmu. V réžií Winsora McCaya – známeho tiež krátkymi snímkami Ako postupuje komár (1912), Dinosaurus Gertie (1914), či Potopenie Lusitanie (1918) – vznikla už v roku 1911 prvá filmová adaptácia príhod Malého Nema.

Prvá hraná verzia vznikla v roku 1984 v réžií Arnauda Sélignaca pod názvami Nemo alebo Dream One s Jasonom Connerym, Harveym Keitelom a Carole Bouquet. O niečo známejšia je však japonsko-americká tento raz už celovečerná animovaná adaptácia Malý Nemo: Dobrodružstvo v Driemkove (1989) s autorským prispením Raya Bradburyho,  Chrisa Columbusa a Moebia. Inak sa McCayovo dielo Kraj6 resizestálo inšpiráciou tiež pre divadelné dosky, operu aj počítačovú hru. Aktuálny Sníčkokraj robí zásadnú zmenu v pohlaví hlavného protagonistu (v pôvodných príbehoch chlapca inšpirovaného autorovým synom Robertom) a pridáva mu ešte pár rokov navyše. Zakladá si na surrealistickej nápaditosti snových scén a „dávkuje“ ich povedľa realistickej dejovej línie štandardného rodinného filmu. Scenár Davida Guiona a Michaela Handelmana podobne ako v origináli nachádza medzi snami a realitou určitú myšlienkovú spojitosť a vzájomné ovplyvňovania sa oboch svetov stavia na pevne stanovených pravidlách.

Kým sa Nemo z pôvodného komiksu v poslednom obrázku každého svojho samostatného príbehu prebúdzal so suchým konštatovaním, že sa mu to všetko zrejme snívalo, lebo sa pred spaním úplne Kraj8 resizenevinne prejedol koláčmi, protagonistka aktuálnej adaptácie sa prostredníctvom snov snaží podstatne serióznejšie vyrovnať so životnou stratou. Jej herecká predstaviteľka Marlow Barkley si obdivuhodne dokáže poradiť s neustále premenlivými, často zložitými pocitmi vlastnej postavy. Na druhej strane agentka Greenová Weruche Opia akoby „vypadla“ z parodických sci-fi alebo fantasy typu Muži v čiernom (1997), zatiaľ čo rohatý a asi po prvý raz cigaru nefajčiaci Flip Jasona Momou je striedavo milý, striedavo protivný „drzáň“ s dušou piráta, westernového desperáta, štipkou burtonovského Beetlejuicea (1988) a akejsi rodinnej verzie Fredyho Kruegera z Nočnej mory v Elm Street (1984). Náladou aj celkovým vyznením snímky sa tvorcovia asi až príliš vzdialili originálu. Samotná realistická línia príbehu ani nie je veľmi zaujímavá a prebieha viac-menej podľa diváckych očakávaní. Oveľa prepracovanejšie sú však snové scény, ktoré scenár jemne spája do podoby antologického sledu spočiatku samostatných mikropríbehov.

Nemo v priebehu deja striedavo zaspáva a prebúdza sa. Každý jeden sen so sebou prináša hravosť a nápaditosť, hoci s výrazným prispením vizuálnych Kraj9 resizeefektov môže pôsobiť trochu chladne. Film je jasným víťazstvom formy nad obsahom. Kamera Jo Willemsa energicky strieda prostredia líšiace sa navzájom farebnosťou, osobitosťou premyslenej atraktívnej výpravy Dominica Watkinsa, dekorácií Daniela Birta a Jeffreyho A. Melvina, aj kostýmov Trish Summerville. Napriek tomu asi najimaginatívnejšie môžu vyznievať a zapôsobiť na emócie publika nádherné melódie Pinara Topraka. Pri protagonistkinom opätovnom návrate do už prežitých snov a prechodoch zo snenia jedného človeka do druhého, sa ale počiatočná hravosť začne pozvoľna vytrácať. Oveľa viac sa začnú prejavovať obmedzujúce pravidlá Sníčkokraja a niekde spoza rohu začne „vystrkovať“ rožky aj Počiatok (2010) Christophera Nolana. Svoje kúzlo to, samozrejme, má. Pre filmových nostalgikov to už však nie je to charakteristické „Žazamo pyžamo - pyžamo žazamo!“ ako kedysi.

Sníčkokraj (Slumberland), USA, 2022
Dĺžka: 120 minút
Rézia: Francis Lawrence
Predloha: Winsor McCay (kniha)
Scenár: Michael Handelman, David Guion
Kamera: Jo Willems
Hudba: Pinar Toprak
Strih: Mark Yoshikawa
Scénografia: Dominic Watkins, Laurel Bergman, Jeffrey A. Melvin
Kostýmy: Trish Summerville
Producenti: David Ready, Peter Chernin, Jenno Topping
Hrajú: Jason Momoa, Kyle Chandler, Chris O'Dowd, India de Beaufort, Marlow Barkley, Weruche Opia, Ava Cheung, Luxton Handspiker, Humberly González, Jamillah Ross, Izaak Smith, Tonya Cornelisse
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.