Po živote (After Life, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Zivot resizeDo postavy Tonyho, vdovca, ktorý žiali za svojou mŕtvou manželkou Lisou, sa premieta bohatý tvorivý kapitál britského herca, moderátora, komentátora a stand up komika Rickyho Gervaisa. Tri série seriálu Po živote nielen produkoval, napísal, režíroval, ale zahral si aj hlavnú postavu.

Tony, novinár a redaktor v miestnych novinách Tambury Gazette je ponorený v smútku, denne si prehráva videá so drahou Lisou (Kerry Godliman) a hľadá dôvod na to, aby ďalej žil. Z milého a príjemného človeka sa stáva značne arogantne otvorený útočník, ale podľa vlastných slov „uráža len kreténov“, čo, Zivot3 resizesamozrejme, znie veľmi sympaticky. Šéfredaktor a zároveň jeho švagor Matt (Tom Basden) oňho má obavy, bojí sa, aby si nesiahol na život. Nemá od tohto rozhodnutia ďaleko a preto navštevuje excentrického psychiatra (Paul Kaye). Veľmi mu nepomáha a skôr sa zdá, že pomoc potrebuje skôr on, takže terapia je spoločná. Chodí za dementným otcom (David Bradley) do starobinca, kde ho upúta ošerujúca sestra (Ashley Jensen).Trochu sa ju snaží zbaliť, ale veľmi sa mu to nedarí. Ona odmieta byť tou druhou a rovnaký osud by zrejme čakal ktorúkoľvek kandidátku v súťaži o jeho zlomené srdce. Je tu ešte istá Roxy (Roisin Conaty), prostitútka so zlatým srdcom a zároveň kamarátka, zdieľajúca jeho naštvanú osamelosť dobre mienenými radami, ale neveľmi pomáhajú. Poctivo okolo neho kmitá i poštár Pat (Joe Wilkinson).Tony si občas zájde na cintorín, pohovoriť si s June (Jo Hartley). Tiež prišla o muža a asi ako jediná vie, čo potrebuje počuť.

Okrem starostlivosti o psa, chodí i do práce. Je obklopený kolegami a kolegyňami. V úvode prichádza Zivot4 resizemedzi redaktorov krehká Sandy (Mandeep Dhilon), ďalej je tu Kath (Diane Morgan). Má na starosti marketing a samú seba, hľadá si krkolomne nejakého partnera a po sérii neúspechov sa utieka k astrológii. Je vďačným terčom Tonyho cynického humoru. „Nemôžeš byť na ľudí neslušný“, vyčíta mu Matt. „Môžem a v tom je tá krása“, odpovedá mu bez váhania. K fotografovi Lennymu (Tony Way), pribudne i večne hladný elév James (Ethan Lawrence).

Toto starostlivo obsadené panoptikum funkčne sekunduje Tonyho dráme, rozohranej do všetkých predstaviteľných úrovní tragikomédie s nesporne britským charakterom. Je rozoznateľný najmä cez suchý, cynický humor. I vulgárne výrazy sú tu pojednané akosi na úrovni, v duchu zdedenej aristokratickej maniery, s eleganciou triezveho a sofistikovaného odstupu od ich sociálneho pôvodu. Zivot8 resizeKombinácia smútku a absurdity, sarkazmu, sebairónie a čierneho humoru, napĺňa skvelé konverzačné dialógy, rámcované situáciami, pevne zakotvenými v každodennom stereotype. Gervais dokáže zužitkovať akúkoľvek banálnu situáciu. V úvode, keď odchádza do práce, prichádza nový poštár Pat. Dáva mu do ruky obálky a Tony ho žiada, aby ich hodil do schránky na domových dverách. O dvoch krokoch diskutujú v rýchlom slovnom pinpongu. „Prečo to nemôžete urobiť vy? No lebo ja nie som poštár“, odpovedá mu Tony.

Zdrojom absurdných situácií sú novinárske pochôdzky Tonyho a fotografa Lennyho. Zavolajú ich k dieťaťu, ktoré si samo pod nos urobilo hitlerovské fúzy, alebo k žene, ktorá sa rozpráva s mačkou, či k obeti zbabranej plastiky. Treba sa jej pýtať, či sa smeje, alebo plače. Starú pani okradol muž v policajnej Zivot5 resizeuniforme. Zavolala na políciu a jediné, čo im mohla o zlodejovi povedať bolo to, že mal na čele vytetovaný nápis Made in Britain. Potvrdili jej, že taký policajt nikdy na polícii nepracoval. Redakcia je v druhej sérii na pokraji krachu, noviny sú stratové, a tak sa ich majiteľ rozhodne pre likvidáciu. Osadenstvo to zmobilizuje k pokusom upútať čitateľov a siahajú hlbšie do absurdných registrov individuálneho úsilia a kolektívnej bezradnosti.

Štruktúra jednotlivých dielov je vystavaná na spôsob komediálnych skečov, naplnených overenou technikou skúseného stand up komika. Ich mechanika je predovšetkým verbálna. Dialógy sú napísané s brilantnou zručnosťou a zmyslom pre čierny humor. Okrem toho pracuje tento seriálový naratív i s Zivot7 resizetragickým podtextom straty blízkeho človeka, rozširuje a obohacuje jeho komediálnu rovinu o tóny nostalgickej melanchólie, uveriteľnej a sugestívne ľudskej.

Genéza britského humoru má bohatú a závideniahodnú históriu, ktorú odborníci hľadajú už kdesi u Shakespeara. Cizelovala ho kultúra obľúbených music hallov a varietných divadiel, úspešne migrujúca i do grotesiek nemého a neskôr zvukového filmu. Bola a je prítomná v širokej škále variácií, od situačných eskapád Mr. Beana až kamsi k Rickymu Gervaisovi a jeho verbálnemu humoru obľúbeného stand up komika. Tento druh zábavy sa úspešne šíri celosvetovo a svojich divákov sklame len veľmi zriedka.

Zivot2 resizePo živote (After Life), Veľká Británia, (2019–2022)
Dĺžka: 8 h 31 min (Minutáž: 25–36 min)
Manažér projektu: Ricky Gervais
Réžia: Ricky Gervais
Scenár: Ricky Gervais
Kamera: Martin Hawkins
Hudba: Andy Burrows
Strih: Joe Walker, Mark Williams
Zvuk: Alex Thompson
Scénografia: Jane Dundas
Kostýmy: Amanda Monk
Hrajú: Ricky Gervais, Tom Basden, David Bradley, Roisin Conaty, Kerry Godliman, Ashley Jensen, Paul Kaye, Diane Morgan, Tony Way, Joe Wilkinson, Penelope Wilton, Tim Plester, Mandeep Dhillon, Ninette Finch, Adrian McLoughlin, David Earl, Jo Hartley, Ethan Lawrence, Michelle Greenidge, Nancy Sullivan, Tracy Ann Oberman, Nicky B, Megan Heffernan
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

 

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.