Clerks III

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Cle resizeKevin Smith je jedným z menej známych filmárov, ktorí patrili do americkej nezávislej vlny 90. rokov. Filmárov, ako napríklad Quentin Tarantino, Richard Linklater, Robert Rodriguez, Spike Lee, alebo Joel a Ethan Coenovci. Ich nízkorozpočtové prvotiny nestavali iba na žánrovej zápletke, ale najmä na živelných postavách, vymaňujúcich sa stereotypizácii a vedúcich pútavé dialógy, ktoré boli na prvý pohľad o ničom, avšak v celku dotvárali jedinečný autorský štýl. Trefným príkladom je Smithov režijný debut Clerks z roku 1994.

Snímka bola sériou vtipných rozhovorov dvoch povaľačských pracovníkov obchodu, s takmer úplnou absenciou deja. Ich vzájomné, často veľmi vulgárne filozofovanie nad vzťahmi a popkultúrou, si získalo pozornosť filmových priaznivcov, nakoľko to bolo niečo nové a najmä niečo, z čoho bolo jasné cítiť Cle2 resizejedinečný kreatívny hlas. Film Clerks naštartoval Smithovi úspešnú filmovú kariéru vyhľadávaného kultového tvorcu. Jeho pokračovanie Clerks II z roku 2006, sa dokonca často označuje za jednu z najlepších komédií po roku 2000. Zlom nastal so snímkou Poliši (2010), ktorá bola Smithovým prvým, komerčnejším filmom. Od tohto bodu začala kvalita Smithovej tvorby rapídne klesať. Jeho pochybné výtvory po roku 2010, dokážu dopozerať len jeho najvernejší fanúšikovia, ktorí v sebe stále uchovávajú malú nádej, že to v sebe ešte tento ikonický tvorca stále má. Po rôznych, podivných žánrových pokusoch, sa Smith vracia ku svojim koreňom. Jeho najnovším filmom je totižto tretie a záverečné pokračovanie komédie Clerks III. V závere, teraz už trilógie, sa vrátili všetky známe tváre, ako Brian O’Halloran, Jeff Anderson, Rosario Dawson, Trevor Fehrman a Jason Mewes.

Dante (Brian O’Halloran) a Randal (Jeff Anderson) pracujú aj po 16 rokoch stále v obchode Quick Cle3 resizeStop. Ich idylickú rutinu, do ktorej prevažne patrí diskusia o popkultúre a občasná šikana ich nábožensky založeného brigádnika Eliasa (Trevor Fehrman), naruší trpká realita skutočného sveta. Randal dostane infarkt, po ktorom skoro zomrie.Táto hrôzostrašná udalosť zanechá v Randalovi existenciálnu krízu, čo vedie k jeho potrebe niečo v živote konečne dokázať. Randal sa rozhodne zužitkovať svoje filmové znalosti a spolu s Dantem, sa pokúsi nakrútiť nízkorozpočtový film, o ich každodennom živote v obchode.

O treťom pokračovaní Clerks hovoril Smith už dlhšiu dobu. Financovanie projektu a najmä účasť Cle8 resizevšetkých hercov nevyzerala zrovna prívetivo. Smith sa bol dokonca pripravený tohto filmu sa vzdať a realizovať ho ako komiks. Avšak potom, ako v roku 2018 po infarkte takmer zomrel, sa dala produkcia filmu do pohybu. Clerks III sa stal po tejto udalosti pre Smitha ešte osobnejším filmom, čo viedlo k prepísaniu pôvodného scenára. Dianie filmu, najmä Randalov infarkt a jeho rozhodnutie nakrútiť vlastný film, priamo odzrkadľuje Smithovu životnú situáciu. Celý film dáva oveľa väčší zmysel, keď poznáte kontext okolo jeho vzniku. Práve tento kontext, prilákal niekoľko zvučných hollywoodskych mien, vrátane Bena Afflecka, ktorý si zahral v treťom pokračovaní malú rolu. Affleck sa objavil ako mladý, začínajúci herec v jednom z prvých Smithových Cle4 resizefilmov - Hľadám Amy (1997). V mnohých ohľadoch mu vďačí za svoju kariéru.

Úplne všetky postavy z predošlých dvoch dielov sú späť. Niektoré prešli zábavnými premenami, ako napríklad nábožensky fanatik Elias, ktorý sa tentokrát vydal na cestu radikálneho satanizmu. Aj napriek vážnejšej téme, sa snaží Smith zachovať šokujúci humor plný popkultúrnych odkazov, ktorý ho v 90. rokoch tak preslávil. A aj keď niektoré vtipy fungujú, Smithove dialógy a popkultúrne odkazy pôsobia v tomto prípade často pridané nasilu. Nedosahujú kvality prvých dvoch filmov. Technická stránka, rovnako, ako pri Smithových ostatných filmoch po roku 2010, pôsobí lenivo a v niektorých momentoch zaváňa až nepríjemným amaterizmom. Podobne, ako väčšina jeho filmov, aj tento je v treťom akte Cle7 resizeveľmi sentimentálny. Avšak v prípade Clerks III, je táto sentimentalita zatiahnutá do extrému. Je otázne, či fanúšikovia takýto srdcervúci a depresívny záver akceptujú.

Clerks III je najlepším filmom Kevina Smitha od snímky Zack a Miri točia porno (2008). Čo však pri pohľade na jeho neskorú filmografiu, nehovorí až tak veľa. Z filmu je cítiť úprimnú snahu o výnimočnú, osobnú výpoveď skrz postavy, ktoré ho preslávili a to je veľmi sympatické. Clerks III je určený najmä pre Smithových fanúšikov, ktorí budú rozumieť kontextu jeho vzniku a pochopia odkazom na predošlé filmy. Pre neznalých divákov pôjde o priemernú, nie príliš vtipnú a navyše depresívnu komédiu.

Cle6 resizeClerks III, USA, 2022
Dĺžka: 100 minút
Réžia: Kevin Smith
Scenár: Kevin Smith
Kamera: Learan Kahanov
Hudba: James L. Venable
Strih: Kevin Smith
Zvuk: Tony Lamberti
Scénografia: Robert Holtzman, Nate Jones, Luke Green
Masky: Sasha Grossman
Kostýmy: Allison Pearce
Producenti: Kevin Smith, Liz Destro, Jordan Monsanto
Hrajú: Brian O'Halloran, Jeff Anderson, Kevin Smith, Jason Mewes, Trevor Fehrman, Rosario Dawson, Marilyn Ghigliotti, Fred Armisen, Justin Long, Ben Affleck, Sarah Michelle Gellar, Donnell Rawlings, Austin Zajur, Scott Schiaffo, Lisa Hampton, Danny Trejo
Distribúcia: Apple TV
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.