Genndy Tartakovsky's Primal (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Prim2 resizeGenndy Tartakovsky je oceňovaným kresličom komiksov a tvorcom známych animovaných seriálov a filmov. Či už klasických televíznych seriálov, ako Samuraj Jack a Dexterove laboratórium, alebo mega úspešnej série animovaných filmov Hotel Transylvánia. Tartakovsky sa vyznačuje dynamickou animáciou a jedinečným vizuálnym štýlom, ktorý je viditeľný aj v jeho komerčnejšej tvorbe. Jeho projekty sú určené najmä pre deti, avšak ako to pri najlepších animákoch býva, vedia si ich užiť aj dospelí. Okrem réžie a scenára, sa Tartakovsky podieľa aj na tvorbe storyboardov a vizuálnych návrhov všetkých animovaných postáv.

Jeho najnovší televízny projekt s názvom Genndy Tartakovsky's Primal, sa tonálne vymaňuje všetkému, čo doteraz vyprodukoval. Primal je Prim3 resizenízkorozpočtový, mládeži neprístupný animovaný seriál, ktorý má veľmi úzku cieľovú skupinu. Ide o Tartakovskeho kultový projekt, ktorý bol tento rok definitívne uzavretý svojou druhou sériou. Rozpráva príbeh nepravdepodobného spojenectva medzi pračlovekom a dinosaurom. Praľudia sa ocitli na úsvite evolúcie, zatiaľ čo dinosaury postupne vymierajú. Puto pračloveka Spear a samice tyranosaura Fang, upevní spoločná tragédia, ktorá ich vydá na cestu brutálnym, prehistorickým svetom. Postupne zisťujú, že sú si vzájomnou a jedinou nádejou v každodennom boji o prežitie v tomto nemilosrdnom prostredí.

Seriál je vyrozprávaný úplne bez hovoreného slova. Tartakovsky v tomto projekte vsadil na čisto vizuálne rozprávanie príbehu, čo je ďalší z dôvodov prečo tento seriál nesadne každému. Hovorené Prim4 resizeslovo je obmedzené na až zverský rev pračloveka Speara, ktorý vytvára podľa kontextu konkrétnych scén, požadovaný význam. Prvá séria Primal je sériou nekompromisne brutálnych, nádherne animovaných akčných sekvencii, ktoré ocení každý priaznivec animácie pre dospelých. Štruktúra epizód je priamočiara - ústredné duo narazí na svojej ceste na nepriateľa, v podobe prehistorických zvierat, alebo praľudí, čo vedie k jednoduchému zákonu tohto sveta - zabi, alebo buď zabitý. Tartakovsky sa snaží s Primal štylizovaným spôsobom zachytiť esenciu animálneho pudu prežiť za každých okolností. S pribúdajúcimi epizódami graduje brutalita prezentovaného sveta, avšak v seriáli sa nájde miesto aj pre občasný humor. Ten vychádza najmä zo Spearovej frustrácie nad jeho dinosaurím parťákom. Práve v týchto momentoch odľahčenia, si toto duo zamilujete a pri ich spomínaných akčných Prim8 resizescénach, vám na nich bude záležať. Aj keď sú epizódy vo svojom dianí priamočiare, stále sa od seba dostatočne líšia, či už rozmanitým prostredím, alebo konfliktom, ktorým musia Spear a Fang čeliť. Samotné konflikty sú navyše dosť originálne. V jednej epizóde čelí duo sabatu prehistorických bosoriek, v druhej besnotou nakazeným brontosaurom. Tartakovsky udržuje seriál rozmanitý a svieži. Jednotlivé epizódy prvej série fungujú ako samostatné, krátkometrážne animované filmy, čo však neplatí pri druhej sérii.

Druhá séria seriálu je viac príbehová, epizódy v nej na seba dramaturgicky priamo nadväzujú. V príbehu sa objaví viac ľudských postáv a s nimi aj hovorené slovo. Avšak postavy rozprávajú fiktívnym Prim7 resizejazykom, takže sme ako diváci opäť odkázaní na vlastnú interpretáciu prezentovaných obrazov. Tá je však vďaka Tartakovskému majstrovskému, vizuálnemu rozprávaniu, potešením. Tvorca do druhej série zakomponoval aj mytologické, nadprirodzené prvky, ktoré boli v tej prvej, iba naznačené. Skôr, ako o zvieracom pude prežiť, je druhá séria o hľadaní domova a zamyslením sa nad nekonečnými ľudskými konfliktami, ktoré pretrvávajú odkedy sa človek naučil používať nástroje. Druhá séria je v podstate ambicióznym, dlhým filmom, ktorý vedie k emocionálnemu záveru celého príbehu. Je obdivuhodné, že tvorcovia tento seriál zbytočne nepredĺžili a ukončili ho na vysokej note. Čo je, samozrejme, aj zásluhou toho, že ide o kultový projekt, v ktorom veľmi nejde o peniaze, vďaka čomu si to môžu dovoliť.

Prim resizePokiaľ ste fanúšikmi animácie pre dospelých a nerobia vám problém krvavé sekvencie, Primal je seriálom pre vás. Tento nenápadný, kultový projekt je klenotom ostrím, ako oštep hlavného hrdinu, ktorý jednoznačne stojí za pozretie. Seriál má dokopy 20 epizód, ktoré nepresahujú stopáž 20 minút, takže nejde ani o dlhý záväzok, ako to u podobných produkciách často býva. Do prehistorického sveta môžete spolu so Spearom a Fangom vstúpiť na vlastné riziko už dnes na streamovacej službe HBO Max.

Prim6 resizeGenndy Tartakovsky's Primal (TV seriál) USA, (2019–2022)
Dĺžka: 7 h 19 min (Minutáž: 21–22 min)
Manažér projektu: Genndy Tartakovsky
Réžia: Genndy Tartakovsky
Scenár: Darrick Bachman, Genndy Tartakovsky
Hudba: Tyler Bates, Joanne Higginbottom
Zvuk: Timothy J. Borquez, Tony Orozco
Producent: Shareena Carlson
Hrajú: Tom Kenny, Jon Olson
Distribúcia: HBO Max
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.