Mníchov: Na prahu vojny (Munich – The Edge of War )

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Vojna11 resizePohľad na toľko razy odsudzovanú Mníchovskú dohodu sa tentoraz pozreli jedni z hlavných aktérov tohto neslávneho rozhodnutia - Angličania. Urobili to svojsky, samozrejme, zo svojho pohľadu a snažili sa hlavného aktéra Nevillea Chamberlaina ospravedlniť. Je to presvedčivé, ale nie celkom pravdivé a nebudem sa čudovať, keď sa v Česku zdvihne vlna nevôle proti tejto snímke. Čo sa však realizácie týka niet filmu Christiana Schwochowa Mníchov: Na prahu vojny čo vytknúť. Herecké výkony výborné, scenár dobre napísaný, dialógy výstižné a práca režiséra profesionálne zvládnutá. V našich končinách však nevzbudí sympatie, ale treba si ho pozrieť, lebo, ako sa hovorí „podobnosť čisto náhodná“ a aj sporný pohľad je poučný, a to z rôznych aspektov.

Nezaškodí si však trochu oprášiť vedomosti, ktoré sú síce notoricky známe, ale veľa ľudí si ich poriadne nezapísalo do pamäti. Teda Vojna3 resizeMníchovská dohoda, či Mníchovský diktát, podpísali 30. septembra 1938 za Spojené kráľovstvo Arthur Neville Chamberlain, za Francúzsko Édouard Daladier, za Nemecko Adolf Hitler a za Taliansko Benito Mussolini. Rozhodovala sa o Československu bez Československa, teda o nás bez nás. Čechy a Morava prišli takmer o 30 percent svojho územia - o Sudety kde žilo 2 800 000 Nemcov a 800 000 Čechov. Prezident Beneš okamžite 5. októbra 1938 abdikoval a emigroval. Po nešťastnom ústupku štvorlístka o rok odštartovalo vražedné Hitlerovo ťaženie. Toľko fakty.

Traja nerozluční kamaráti -  Angličan Hugh Legat (George MacKay), Nemec Paul von Hartman (Jannis Niewöhner) a Nemka Lena (Liv Lisa Fries) -  si plným dúškom užívajú Vojna9 resizeštudentské časy. Okrem bujarých zábav sa trochu súťažia aj o priazeň Leny, inak problémy nemajú až do chvíle, kým sa Paul nezačne vášnivo a priam zúrivo zastávať Hitlera. Nepáči sa to ani Hughovi, ani Lene. Nakoniec oboch názorové rozdiely definitívne rozvadia, odcudzia sa. Hugh po návrate do Británie začne pracovať v tíme Nevillea Chamberlaina (výborný Jeremy Irons) a Paul sa zasa dostane do úzkeho kontaktu s Hitlerovým štábom. Je tesne pred vojnou a má dôjsť k vrcholnej schôdzke predstaviteľov štyroch veľmocí v smutne preslávenom Mníchove. Bývalí študenti dobre ovládajú oba jazyky, a tak ich úlohou bude tlmočenie. Medzitým sa však vzťah Paula k Hitlerovi (Ulrich Matthes) vážne narušil a s priateľkou Helen Winter (Sandra Hüller) sa snažia Hitlerovi zabrániť v jeho plánoch, nevylučujúc ani vraždu. To Hugh netuší, lebo kontakty sa prerušili, je šťastne ženatý s Vojna12 resizePamelou (Jessica Brown Findlay), s ktorou má dieťa. Mladá žena je však nespokojná, manžel ju zanedbáva, dáva prednosť diplomatickej práci. Paul má pocit, že v tom momente je to dôležitejšie a bude oveľa užitočnejší svojej vlasti. Čo čert nechcel bývalí kamaráti sa majú znovu stretnúť, lebo Paul má tajne odovzdať v Berlíne Hughovi dokumenty a tom čo Hitler skutočne chystá. Ešte však nevie, že mu ich odovzdá bývalý nadšenec nacizmu a obdivovateľ Hitlera. Atmosféra v Nemecku je hustá, je jasné, že sa schyľuje k búrke.

Explikácia vyplývajúca z filmu, že podpísaním Mníchovskej dohody Angličania získali rok času, aby sa lepšie pripravili na Hitlerovu agresiu, je aj po rokoch pre Československo Vojna8 resizeťažko prijateľná a stráviteľná. Nečudo, stále sa to pociťuje ako zrada. Režisérovi, autorovi knižnej predlohy Robertovi Harrisovi a scenáristovi Benovi Powerovi však zrejme išlo najmä o vykreslenie dilemy človeka a zároveň hlbkého psychologického ponoru do duše starého, chorľavého, ale rozvážneho štátnika a jeho zodpovednosti za vlasť. Že urobil chybu dnes už vieme, no vtedy išlo o všetko. Chamberlain bol za toto rozhodnutie po paľbou veľkej kritiky, odstúpil a zakrátko zomrel. Slúži k dobru Schwochowa, že sa mu do istej miery podarilo vzbudiť aj sympatie k tejto kontroverznej osobnosti, aj keď sa v kritickom momente, lebo vedel čo sa chystá, sa zachoval alibisticky. Zrejme nie je jednoduché rozhodovať pod takým veľkým tlakom, navyše v krajine sfanatizovanej nacizmom. Videl čo sa deje, musel to vidieť. Vojna7 resizeBohužiaľ, hystéria davu je nákazlivá, ľudia rozum nepoužívajú, len hulákajú, vykrikujú, bez toho, aby vedeli presne za čo. A preto si aj s veľkým nesúhlasom, musíme položiť otázku bolo to skutočne tak, ako to film prezentuje. Nezaškodí vypočuť si aj iný názor, nielen opakovať čo nám roky vtĺkali do hlavy. Áno, bola to zrada, ale čo jej predchádzalo. Výsledok bol tragický, no dalo sa tomu predísť ? Na toto by si ľudstvo malo odpovedať a správať sa tak, aby k tomu už nikdy viac neprišlo a politici nemuseli byť vystavení takejto strašnej dileme. Hovoríme o serióznych štátnikoch a nie o amatéroch, na ktorých činy sa neraz zdesene pozerame.

Kladom snímky sú herecké výkony najmä Jeremy Ironsa v úlohe zložitého Vojna4 resizeChamberlaina. Na jednej strane je to premýšľavý človek, dokonca zodpovedný, na druhej v istom okamihu bezohľadný hazardér. Miesi sa v ňom kultúra, arogantnosť a pokrytectvo. Bravúrny výkon! Sympaticky vyznel aj Hugh Legat v podaní Georgea McKaya. Zo začiatku je to nadšenec, ktorý si myslí, že spasí svet a jeho práca je dôležitejšia ako šťastný rodinný život. Naivitu a precitnutie do reality herec zahral vierohodne. Jeho protihráč, kamarát zo študentských čias Paul von Hartmann, stelesnený Jannisom Niewöhnerom, je fanatik za Hitlera, ale fanatizmus ho neopúšťa ani vtedy, keď s plnou vervou bojuje proti nemu. Je to človek, ktorý všetko robí s obrovským nasedením. Len raz zaváha, keď má možnosť zniesť tohto netvora zo sveta. Paul je síce nevyspytateľný, reaguje na všetko prudko, ale nie je vrah. Kamera Franka Lamma tiež prispela k dobrému výsledku filmu, ktorý je postavený najmä Vojna10 resizena dialógoch. Zameriava sa tak na celok, ako aj detail, čím účinne podčiarkuje rozpoloženie a dilemy hrdinov. A tých je neúrekom, ale také pohnuté časy to boli.

Mníchov: Na prahu vojny je, napriek výhradám voči spornému ospravedlneniu sa jednej z veľmocí za podpísanie Mníchovského diktátu, poučný film. Poučný v tom zmysle, že sme sa z dejín nič nepoučili, historická pamäť národa a národov je deravá, situácie sa opakujú, len aktéri sú iní. A tiež čítankovým príkladom, ako sa k moci dostanú gauneri. Cigánime, podvádzame, falšujeme dejiny, heroizujeme zločincov a myslíme si, že nám to prejde. Neprejde. Za zlé rozhodnutia sa draho platí a nepomôže potom ani plakať, ani bedákať.

Vojna13 resizeMníchov: Na prahu vojny (Munich – The Edge of War), Veľká Británia, 2021
Dĺžka: 130 minút
Réžia: Christian Schwochow
Predloha: Robert Harris (kniha)
Scenár: Ben Power
Kamera: Frank Lamm
Hudba: Isobel Waller-Bridge
Strih: Jens Klüber
Zvuk: Rainer Heesch, Bruno Tarrière
Scénografia: Tim Pannen
Kostýmy: Frauke Firl
Producent: Andrew Eaton
Hrajú: George MacKay, Jeremy Irons, Liv Lisa Fries, Jannis Niewöhner, Jessica Brown Findlay, Anjli Mohindra, Alex Jennings, Robert Bathurst, August Diehl, Mark Lewis Jones, Sandra Hüller, Ulrich Matthes, Tina Louise Owens, Hannes Wegener, Marc Limpach, Martin Kiefer, Martin Müller, Ludwig Simon, Nicholas Farrell, Rainer Sellien, Richard Dillane, Margit Bendokat
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.