Harry Potter 20 rokov filmovej mágie: Návrat do Rokfortu (Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Poter9 resizeHarry Potter. Legendárna séria, ktorá údajne vrátila deťom chuť do čítania sa prvýkrát objavila na knižnom trhu v roku 1997. Len o štyri roky na to sa dočkala veľkolepej filmovej adaptácie v podaní režiséra Chrisa Columbusa (Sám doma) a hoci boli v tom čase napísané iba štyri diely zo siedmich, britská autorka J. K. Rowlingová zvládla držať krok s filmovými tvorcami. Čarodejnícka sága sa tak mohla definitívne uzavrieť o dekádu neskôr a po viac než dvadsiatich rokoch od vydania prvej časti prichádza na rad i nostalgický špeciál. Ten dostal názov Harry Potter 20 rokov filmovej mágie: Návrat do Rokfortu a vychutnať si ho môžeme vďaka streamovacej službe HBO Max.

S odstupom času si vlastne môžeme vydýchnuť, že autorka tejto ságy ju stihla dopísať na čas (čo by za to dali priaznivci Piesne ľadu a ohňa od Georga R. Martina) a že jednotlivé diely si držali viac-menej konštantnú kvalitatívnu úroveň. Nie všetky z nich sú síce považované za rovnako Poter4 resizevydarené, od začiatku však funguje dramatický oblúk a šikovne sa v nich narába s informáciami, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu až v neskorších častiach. Úspech filmových Potteroviek sa pokúsili zopakovať viacerí, no ich prijatiu sa nepriblížil nikto. Z tohto pohľadu si tento fenomén zaslúži podobnú rekapituláciu, akokoľvek sa môže javiť, že momentálne je na to ešte priskoro. Toto nakoniec priamo zaznie i od Ruperta Grinta, filmového predstaviteľa Rona Weasleyho.

Či už má, alebo nemá pravdu, to je na každého zvážení. Len nedávno sa však podobného návratu dočkali i kultoví Priatelia (rovnako na HBO Max) a hoci u divákov, či kritikov uspeli, Návrat do Rokfortu je predsa len lepšie nakrúteným, i keď stále nie bezchybným, dokumentom. Fanúšikovia však budú mimoriadne spokojní a na tomto mieste je rovno vhodné napísať, že je určený výhradne nim. Pokiaľ teda očakávate, že Poter2 resizevám túto ságu predstaví od základov, alebo že bude poprípade venovať i menej pozitívnym zákulisným pikantériám, radšej sa posuňte o dom ďalej. No a cynikom je vstup jednoznačne zakázaný.

Najväčšou slabinou Návratu do Rokfortu je každopádne jeho štruktúra. Nie preto, že by potrebám dokumentu nevyhovovala, až príliš schematicky sa však posúva od úplných začiatkov až k dvojdielnemu finále. Pravidelne je síce prerušovaná ďalšími vsuvkami, ku koncu sa však môže u divákov beztak dostaviť menší pocit únavy z materiálu. No na druhej strane - všetko je tu inak na správnom mieste a autori sa na rozdiel od zmieňovaných Priateľov šikovne vyhýbajú nepodstatným odbočkám. Prím hrá skrátka nostalgické spomínanie obohatené o stretnutia jednotlivých protagonistov po rokoch.

Na takmer 100 minútovom priestore sa tak divák môže pozrieť prostredníctvom Poter3 resizearchívnych záberov na prvú spoločnú tlačovú konferenciu ústrednej trojice protagonistov, vychutnať si vybrané scény z nakrúcania a zákonite dôjde aj na pamätné momenty z filmov. Svoje si povie každý i zo štvorice režisérov (Chris Columbus, Alfonso Cuarón, Mike Newell a David Yates), i keď najväčší priestor si pre seba neprekvapivo kradnú Daniel Radcliffe, Rupert Grint a Emma Watson. Škoda len, že nostalgických stretávok je pomenej a i knižná autorka sa tu mihne len prostredníctvom skoršie nakrútených záberov. Vzhľadom k jej nedávnym kontroverziám však ide o dostatočne elegantné riešenie a nakoľko je zmieňovaná výhradne v pozitívnom duchu, nikomu to asi nebude biť výraznejšie do očí.

Jedným z najväčších highlightov je, pochopiteľne, i pasáž, kde sa spomína na všetkých zosnulých. Počnúc legendárnym Richardom Harrisom (riaditeľ Dumbledore), ktorý skonal ešte pred premiérou druhého dielu a končiac vlaňajšou Helen McCrory (matka Draca Malfoya) ide o veľmi pekné vzdanie úcty tým, čo sa, bohužiaľ, nedožili súčasnosti. S Poter7 resizetýmto faktom sú inak konfrontovaní i najmladší členovia hereckého ansámblu a aj bez prehnaného emocionálneho nátlaku sa dokumentu darí budovať presne tie pocity, aké by sa na danom mieste čakali.

Znova však treba zmieniť, že bez výraznejšej citovej väzby na túto látku si ho divák zrejme až tak nevychutná. Ako fanúšik knižných i filmových potteroviek však s týmto nemám ani najmenší problém a hoci by sa objektívne našli výhrady, subjektívne nad nimi veľmi rád prižmúrim oči. Už teraz som navyše presvedčený, že ani tohtoročný tretí diel Fantastických zverov mi nedodá až tak pôsobivý zážitok.

Poter6 resizeHarry Potter 20 rokov filmovej mágie: Návrat do Rokfortu (Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts) Veľká Británia, USA, 2022
Dĺžka: 98 minút
Réžia: Eran Creevy, Joe Pearlman, Giorgio Testi
Hudba: Charlie Mole
Strih: Will Gilbey
Hraiú: Emma Watson, Daniel Radcliffe, Ralph Fiennes, Helena Bonham Carter, Gary Oldman, Bonnie Wright, Jason Isaacs, Evanna Lynch, Rupert Grint, Tom Felton, Alfred Enoch, Chris Columbus, Robbie Coltrane, Matthew Lewis, Ian Hart, James Phelps, Mark Williams, Oliver Phelps, Toby Jones, Mike Newell, Alfonso Cuarón, David Yates, David Heyman, J. K. Rowling (a.z.), Imelda Staunton (a.z.), John Hurt (a.z.), Richard Griffiths (a.z.), Kenneth Branagh (a.z.), Warwick Davis (a.z.), Frances de la Tour (a.z.), Michael Gambon (a.z.), Richard Harris (a.z.), Josh Herdman (a.z.), Rhys Ifans (a.z.), Helen McCrory (a.z.), Devon Murray (a.z.), Alan Rickman (a.z.), Fiona Shaw (a.z.), Maggie Smith (a.z.), Timothy Spall (a.z.), David Thewlis (a.z.), Julie Walters (a.z.), Stanislav Ianevski (a.z.), Clémence Poésy (a.z.), Stephen Fry (vyprávač), Katie Leung (a.z.), Robert Pattinson (a.z.)
Distribúcia: HBO Max
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.