Najhľadanejší zločinci sveta (World's Most Wanted, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Vsetci resizeAmerický dokumentárny seriál Najhľadanejší zločinci sveta predstavuje svojim výberom zločincov a zároveň mapu najznámejších kriminálnych organizácií – vystupujú tu reprezentanti drogových kartelov v Mexiku, ruskej a talianskej mafie, a teroristickej islámskej skupiny. Ich predstavitelia úspešne unikajú spravodlivosti, napriek úsiliu zvláštnych agentov a siete vyšetrovateľov. El Mayo, El Chapo, Semjon Mogilevič, Matteo Messina Denaro, Samantha Lewthwaiter a Felicien Kabuga, jeden z organizátorov genocídy v Rwande, to sú mená zo zoznamu, ktorý iste nie je úplný a pri optimistickom odhade ani trvalý.

Jednotlivé vizitky popisujú charakter zločinov a zároveň spôsob, akým sa ich vykonávateľom darí odolávať zatknutiu. Na hlavu Ismaela Zambadu Garciu bola vypísaná odmena 5 miliónov dolárov. Jeho kartel zásoboval heroínom a kokainom americké mestá od konca 80. rokov. Jesús Esquivel, mexický žurnalista, popisuje taktiku El Maya, frontmana drogového kartelu Sinaloa (názov mexickej provincie). Pochopil, že musí byť nenápadný, polícia nedokázala Resize resizeroky získať žiadny zápis jeho hlasu, ani záznam pohybu, obvykle mapovanom pri používaní odpočúvacích zariadení, telefónov alebo platobných kariet. Spolu s ďalším hľadaným narkobarónom Joaquinom Guzmanom Loerom sa rozhodli vyjednávať s americkou vládou a organizácii DEA (Drug Enforcement Administration) ponúkli pomoc pri vyšetrovaní konkurencie. Mexická armáda zatkla syna El Maya Vincentilla. Strávil vo väzení dva roky a potom sa rozhodol spolupracovať. K zaisteniu otca to evidentne neviedlo. Jeden z úradníkov kladie pri rozhovore otázku, či zatknutie jedného zločinca stojí za stratu na životoch ďalších ľudí. Je tak zrejmé, že hranica medzi bezmocnosťou a triezvym odhadom situácie je v tomto prípade neprehľadná.

Felicien Kabuga bol hlavným finančníkom genocídy v Rwande, kde väčšinoví Hutuovia začali počas občianskej vojny v 90. rokoch vyvražďovať menšinových Tutsiov. Za obeť tejto etnickej čistke, vykonávanej so šokujúcou brutalitou, padlo 800 tisíc životov. Kabugovi, najbohatšiemu Rwanďanovi, sa napriek všetkému podarilo docestovať do Európy. Agenta švajčiarskej tajnej služby informoval jeden z tamojšej komunity Tutsiov, že Kabuga je žiadateľom o azyl. Skrýval sa v Nemecku i Belgicku a zrejme sa ho podarilo zaistiť v máji tohto roku vo Francúzsku. 30. septembra prebehlo v Paríži prejednávanie o tom, či bude 87- ročný a smrteľne chorý Kabuga súdený vo Francúzsku, alebo tribunálom OSN v Tanzánii.

BielavdovaSamantha resizeSamantha Lewthwaiter sa narodila v severnom Írsku a je dcérou britského vojaka a Írky. Smutne sa preslávila pod prezývkou Biela vdova. Konvertovala ako manželka keňského vojaka k islámu. Abdula Wahida obvinili z organizácie výbuchu v londýnskom metre v roku 2007. Samanthu po vypočutí prepustili pre nedostatok dôkazov. Zmizla a objavila sa po niekoľkých rokoch v keňskej Mombase, už ako zahraničná agentka teroristickej islámskej organizácie al- Šabab. Pohybuje sa, pravdepodobne, v Somálsku a tajné služby monitorujú jej pohyb. K likvidácii Samanthy nemôžu použiť dron, lebo je občiankou Veľkej Británie.

Pre nás je najzaujímavejšia kapitola o Semionovi Mogilevičovi, hlavy Solncevskej mafie. Hneď v úvode sa objaví električka číslo 9, smerujúca do pražskej časti Řepy. Jej trasa vedie okolo smíchovskej reštavrácie U Holubů, kde v roku 1995 zadržali pri oslave 200 osôb a 50 prostitútok, okrem hlavného čestnéhoSemjonMogilevic resize hosťa, Mogileviča, krstného otca ruskej mafie. V Budapešti mal vlastnú fabriku na výrobu zbraní, obchodoval so zbraňami i s talianskou Camorrou. V Prahe mal japonskú reštauráciu, v Bulharsku rafinériu, vlastnil ropné vrty i pohrebné služby v Moskve. Leonid Roitman, člen gangu Mogileviča hovorí o tom, že v Rusku nechal vyvraždiť celé konkurenčné skupiny. V Budapešti založil akadémiu pre prípravu policajných kádrov. Vo filme hovoria i dvaja predstavitelia Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu, Milan Mikeš a Zdeněk Macháček, ktorý bol prítomný aj pri zásahu v rešavrácii U holubů. Niektorí hostia si mysleli, že vpád ozbrojených policajtov je narodeninové prekvapenie. Podľa ich súdu, mal Mogilevič v českej polícii informátora a preto sa zaisteniu vyhol. Jednako im ponúkol stretnutie v rakúskom meste Poisdor. Šéf sa dostavil na čiernej limuzíne, na ruke mal rolexky a špinavé nechty. Žiadal ich, aby mu vrátili povolenie k pobytu v Českej republike. Keď odmietli, povedal , že ho to mrzí, ale ich to bude mrzieť oveľa viac. Oboch policajtov vzápätí obvinili z vykonštruovaných trestných činov, ale súd ich oslobodil. Mikeš sa rozhodol od polície odísť. Polícia neuspela ani vpádom do jeho domu v Budapešti. Na otázku novinára z britskej BBC, čím sa zaoberá povedal, že obchoduje obilím a múkou. Za podvody na Ukrajine ho žalovala vtedajšia ukrajinská premiérka Julia Timošenko. Mal sa ich dopustiť v čase zatknutia v Rusku. ObvElChapo resizeinili ho z daňových únikov. Zaujímavý je komentár v závere, ktorý hovorí, že ho nechráni vláda, on sám je nositeľom moci a prestavuje temnú stránku ruského štátu.

Matteo Messina Denaro, šéf Cosa nostry je stíhaný od roku 1993, tvrdí že keby porátal všetky svoje obete, mohol by založiť súkromný cintorín. Je zrejmé, že zozbieraný materiál bol pre tvorcov rizikovou záležitosťou, zrejme aj preto v titulkoch chýbajú ich mená. Možno divákom mohli dožičiť zovšeobecňujúcejší komentár, sumár dôvodov, prečo pri dolapení zločincov zlyhávajú tajné služby a akú rolu zohrávajú v celej kauze jednotlivé štátne aparáty a, samozrejme, zákony. Nedozvieme sa, prečo pred súdom stáli dvaja českí policajti, prečo chránia britské zákony teroristov a ako mohol aktér genocídy žiadať vo Švajčiarsku o azyl. Neutralizujúci spôsob, akým sú jednotlivé fakty artikulované naznačuje, že aj odvaha má prísne hranice, vymedzujúce kam môže zájsť pravda a spravodlivosť.

Najhľadanejší zločinci sveta (World's Most Wanted, TV seriál), USA 2020
Dĺžka: 5 dielov, 3 hod. 55 min. (Minutáž: 45–48 min.)
Distribúcia: Netflix
Foto: rôzne

 

 

,

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.