Enola Holmesová (Enola Holmes)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Enola resizeV knihách Sira Arthura Conana Doylea síce po mladšej sestre legendárneho Sherlocka Holmesa nebolo ani stopy, jej postava dominuje šiestim románom z pera Nancy Springer. Prvý z nich – Prípad nezvestného markíza – sa stal predlohou k filmu Enola Holmesová, akéhosi pokusu spoločnosti Netflix o realizovanie filmovej série. Prípadne o realizáciu úvodného celovečerného filmu, na ktorý by neskôr nadviazal televízny seriál.

Mladá Enola (Millie Bobby Brown) vyrastala prakticky len v spoločnosti svojej hravej matky Eudorie (Helena Bonham Carter). Jej dvaja bratia odišli z rodičovského domu ešte kým bola malá a nijako zvlášť sa o svoju sestričku nezaujímali. Teda, aspoň taký pociEnola2 resizet z ich konania mala ona... Zatiaľ, čo Sherlock (Henry Cavill) svojim špecifickým dedukčným spôsobom pátral po stopách zločincov, Mycroft (Sam Claflin) ťahal za nitky vo vysokej politike. Od Enoly sa vždy očakávalo, že bude podobne ako iné ženy vo viktoriánskom Anglicku len poslušne v tichosti stáť v ústraní ako vychovaná dáma a nebude v spoločnosti dominujúcim mužom prekážať v napĺňaní ich ambícií. Lenže s podobnými výchovnými metódami Enolina matka – v skrytu duše veľká rebelka a bojovníčka za volebné práva pre ženy - nikdy nesúhlasila. A tak s ňou Enola zažila detstvo plné zážitkov, čítania kníh podnecujúcich kritické myslenie, lúštenia šifier, šermu a rôznych lekcií sebaobrany, ktoré by sa jej určite v živote niekedy mohli zísť. V deň Enoliných šestnástich narodenín však matka záhadne zmizla...

Tam, kde detektívne príbehy Sherlocka Holmesa gradovali temnú tajuplnú atmosféru, sledovali a zvažovali aj ten najdrobnejší detail, podriaďovali naratívne možnosti prísnej logike Enola5 resizeobdivuhodných dedukčných schopností svojho často emocionálne odťažitého a občas aj trochu ješitného protagonistu, Enola Holmesová sa vydáva hravo emocionálnou cestou rodinného dobrodružstva. Jej pátranie po nezvestnej matke vyžaduje, aby naplno využila svoje do tej doby nadobudnuté schopnosti, prípadne za pochodu odhalila nejaké ďalšie, o ktorých zatiaľ nevedela. Nachádzaním stôp, lúštením šifier, ktoré jej matka zanechala na rôznych miestach, Enola dotvára charakteristiku tejto väčšinou vo flashbackoch predstavovanej postavy. S postupným odhaľovaním jej nikdy nevyrieknutých a občas aj temných tajomstiev, spoznáva Enola tiež sama seba a definuje naratívne možnosti vlastných knižných, či filmových dobrodružstiev nezávislých na prípadoch slávnejšieho brata.

Videný Enolinou optikou, je aj Sherlock herecky stvárnený Henrym Cavillom trochu odlišný od svojho knižného, či filmového predobrazu. ZatiEnola6 resizeaľ, čo Mycroft Sama Claflina ako sestrin prísny poručník v čase matkinej neprítomnosti, je často až protivným zástancom konzervatívnych hodnôt, Sherlock sa v tichosti viac prikláňa na sestrinu stranu a nenápadne podporuje jej snahu emancipovať sa. Má o niečo športovejší vzhľad, k ženám je galantnejší a v oveľa väčšej miere prejavuje citlivejšiu stránku svojej osobnosti. Úplne sa vyhýba svojmu narkomanskému neduhu v časoch myšlienkovej nudy medzi jednotlivými prípadmi... Sir Arthur Conan Doyle vytvoril ikonickú postavu detektíva s trochu odlišným umeleckým zámerom. To však nemení vôbec nič na tom, že táto jeho „charizmatickejšia“ inkarnácia do príbehu Enoly Holmesovej hladko zapadá.

Zatiaľ, čo dievča uteká z domu, aby sa vyhla tvrdým výchovným metódam riaditeľky dievčenského penzionátu slečny Harrisonovej (Fiona Shaw), ktorú MycEnola4 resizeroft prizval, aby mu pomohla utlmiť prejavy sestrinej divokej individuality, Enola vo vlaku stretáva mladého markíza Tewkesburyho (Louis Partridge). Ten tiež uniká pred nezdravým vplyvom vlastnej rodiny a budúcnosťou, ktorú mu podľa zaužívaných tradícií predpripravili. Z nejakého dôvodu ale má v pätách tajomného Linthorna (Burn Gorman) a nezdá sa veľmi, žeby bol najatý na to doviezť ho späť domov. A tak Enola popri pátraní po nezvestnej matke rieši ešte zdanlivo nesúvisiaci druhý prípad. Jej brat Sherlock nezávisle na nej paralelne sleduje rovnaké stopy, aby sa jednak navzájom svojimi detektívnymi metódami dopĺňali, ale tiež aj vo svojich záveroch jeden druhého zábavne predbiehali. A presne v tom je kúzlo filmu režiséra Harryho Bradbeera.

Kamera Gilesa Nuttgensa presvedčivo sleduje akúsi idylickú, pre potreby rodinného dobrodružného Enola7 resizefilmu vhodnú verziu dobového Londýna. Jej pozornosti neuniknú kostými Consolaty Boyle, ani drobné rekvizity v scéne nenápadne podsúvajúce ako postavám, tak divákovi dôležité indície pri riešení zobrazovaných šifier. Nápaditá je tiež hra s fotografiami imitujúca komiksovú estetiku vo vysvetľujúcom prológu, kedy Enola divákovi predstaví kľúčové postavy aj zvláštnu situáciu v rodine Holmesovcov. Častým vizuálnym prvkom filmu je tiež prehováranie hlavnej protagonistky priamo k divákovi. Vyjadruje ním ako svoje pocity, tak postrehy, ktoré ju v danom momente napadli. Niekedy sa ale zdá, že podobnými vizuálnymi barličkami tvorcovia oberajú pár scén o potrebné tajomstvo a diváka o možnosť overiť si vlastné „detektívne“ závery v tom správnom, dramaticky vygradovanom momente. Búranie štvrtej steny však zároveň vnáša do deja odľahčenie a nápaditý humor. V porovnaní s literárnou predlohou ním scenár Jacka Thornea vytvára akýsi ústupok režisérovmu autorskému rukopisu a hlavne pomáha tiež ústrednej hereckej predstaviteľke Millie Bobby Brown (seriál Stranger Things) úplne na seba strhnúť pozornosť.

Enola9 resizeHudba Daniela Pembertona je zážitok sám o sebe. V drobných narážkach pripomenie melódie, ktoré si divák môže bez problémov spájať s predchádzajúcimi filmovými dobrodružstvami Sherlocka Holmesa. Ponúka množstvo hravých, ľahko zapamätateľných motívov. Rytmizuje dobrodružné aspekty príbehu, dopomáha budovať napätie, ale aj vnášať citlivosť do komornejších scén. Pričom niekde na pozadí naznačí aj postupne sa rozvíjajúce romantické zápletky medzi Enolou a jej prenasledovaným chránencom.

Príbeh Enoly Holmesovej, mladšej a do teraz nikdy nepriznanej sestry slávnejšieho brata, je odľahčeným rodinným dobrodružstvom o sebapoznaní a nájdení si vlastnej cesty životom, či definovaním jej vlastného príbehového vzorca. Šestnásťročná protagonistka výraznejšie rozširuje škálu aktívnych, emancipovaných Enola3 resizeženských postáv v súčasnom filme bez toho, žeby to v prostredí viktoriánskeho Anglicka pôsobilo nútene. Pokiaľ ide o drobné odlišnosti v porovnaní s originálom, príbehom sa dokonca mihne aj vzhľadom na aktuálnu módu etnicky pozmenená indická verzia inšpektora Lestradea (Adeel Akhtar)... S charizmatickou hereckou predstaviteľkou v popredí je existencia piatich ďalších knižných pokračovaní nádejne vysloveným prísľubom novo vznikajúcej filmovej série. Teda za predpokladu, že je divák ochotný zmieriť sa s tým, že tento raz by Sherlock mal byť len jej vedľajšou postavou... Keď ho však divák vidí, ako v rukách drží šišku zabalenú vo vlne, ktorú kedysi Enola ako malá za sebou ťahala v predstieraní, že ide o milovaného psa, je fajn pocit vedieť, žeby mohol mať bližší vzťah aj s niekým iným ako s momentálne absentujúcim Dr. Watsonom alebo večne mu oponujúcou Irene Adlerovou.

Enola8 resizeEnola Holmesová (Enola Holmes), USA, 2020
Dĺžka: 123 minút
Réžia: Harry Bradbeer
Predloha: Nancy Springer (kniha)
Scenár: Jack Thorne
Hudba: Daniel Pemberton
Strih: Adam Bosman
Scénografia: Michael Carlin
Kostýmy: Consolata Boyle
Producenti: Millie Bobby Brown, Mary Parent, Paige Brown
Hrajú: Millie Bobby Brown, Henry Cavill, Sam Claflin, Helena Bonham Carter, Fiona Shaw, Burn Gorman, Frances de la Tour, Adeel Akhtar, Susan Wokoma, Rebecca Hanssen, Hattie Morahan, David Bamber, Claire Rushbrook, Paul Copley, Alex Kelly, Connor Catchpole, Sarah Flind, Neil Bell, Louis Partridge
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSDF cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.