Projekt Power (Project Power)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Projekt resizePower je nová droga na trhu. Nikto nevie odkiaľ sa vzala. Umožňuje ale svojmu konzumentovi získať na krátkych päť minút určitú superschopnosť nie nepodobnú schopnostiam hrdinov komiksových dobrodružstiev. Predvídať však dopredu o aké fyzické vylepšenie sa jedná, nie je možné. Riziko tiež predstavuje možnosť, že telo na látku zareaguje negatívne a človek zomrie na predávkovanie...

V prostredí pouličných gangov a dílerov sa pohybuje mladá dievčina Robin (Dominique Fishback). Inteligentná, no napriek tomu vzhľadom na stanovené kritéria systému neveľmi úspešná študentka strednej školy, si príležitostne po nociach privyrába predajom tabliet. Zarobené peniaze šetrí na operáciu svojej Projekt2 resizechorej matky, ktorá si ju nemôže dovoliť pre nepreplatené zdravotné poistenie. Policajt Frank (Joseph Gordon-Levitt) sleduje každý Robinin krok a využíva ju, aby sa dostal na stopu väčšej rybe. Keď ho však situácia dotlačí do slepej uličky, neváha sám krátkodobé vylepšenie od dievčaťa zhabanou drogou využiť v boji proti zločincom. Jeden podobný pokus mu ale nevyjde tak, ako si predstavoval... A tak policajný kapitán Craine (Courtney B. Vance) od Franka žiada okamžité vydanie odznaku a zbrane. Pretože ale o jeho dobrých úmysloch nepochybuje a sám vie, aké ťažké je čeliť drogám na ulici, dá mu šancu zachrániť sa. Tou pravou veľkou rybou ťahajúcou za nitky v drogovom podsvetí, ktorú Frank do teraz hľadal, môže byť Art (Jamie Foxx). Momentálne vraj likviduje jedného konkurenčného dílera za druhým a netrvá dlho, kým tiež unesie jeho mladú informátorku. Treba ho čo najskôr zneškodniť – mimo zápis, samozrejme.

Projekt Power sa pohráva s motívmiProjekt3 resize superhrdinského dobrodružstva pripomínajúceho najmä X-Men univerzum. Vzniklo však bez priamej komiksovej predlohy, ako väčšina podobnej žánrovej konkurencie dlhoročne dominujúcej na filmovom plátne. A hoci sa vezie na ešte stále módnej vlne, musí si tiež poradiť s určitou mierou únavy publika voči už opozeraným príbehovým schémam. Zatiaľ, čo X-Men vnímali svoju odlišnosť od bežných ľudí skôr negatívne, v Projekt Power túžba byť niekým viac a mať vo svojich rukách väčšiu moc, než každodenný život dovoľuje, zrejme u mnohých postáv víťazí nad pudom sebazáchovy. To, že hra na hrdinu sa ani v podobných typoch príbehu nemusí vždy vyplácať, nie je žiadnym inovátorskýProjekt4 resizem konštatovaním tvorcov. Ako Batman: Temný rytier, tak Iron Man vo svojich pokračovaniach veľmi skoro oľutovali, že si vôbec kedy na seba obliekli kostým. Keď však film upozorní na myšlienku závislosti na moci a nahlas spochybňuje morálku mocných, stáva sa premýšľavejším. Myšlienky ale skôr naznačuje, akoby sa ich pokúšal preskúmať podrobnejšie.

Projekt Power je však superhrdinským dobrodružstvom iba sčasti. Spomínaný dejový motív dopĺňa ďalší, charakteristický skôr pre krimi o obchode s drogami, kde sa sám tak trochu závislý vyšetrovateľ pokúša infiltrovať do vyšších všetko riadiacich zločineckých kruhov, aby zabránil ich vyčíňaniu. Postavy sú charakterizované aj vďaka príbuznosti k tomuto žánru menej jednoznačne, dokonca až príjemne ambivaletne. Ich motivácie sú s pribúdajúcimi kritickými Projekt6 resizemomentmi a zvratmi pozvoľna odhaľované, relativizované a prehodnocované. Z priateľov sa stávajú nepriatelia a naopak. O prekvapenia nie je núdza. Drogy dokonca v príbehu nereprezentujú iba únik pred neutešujúcou každodennou skutočnosťou. Nie sú iba symbolom deštruktívnej závislosti, ale aj boja proti systému a nástroj sebaobrany – jeden z kontroverznejších rysov zápletky. Aby tomu nebolo málo, film s ďalším motívom o naznačených vládnych experimentoch eskaluje až do podoby paranoidného konšpiračného thrilleru.

Či už ide superhrdinské dobrodružstvo, krimi s drogovou tematikou alebo paranoidný thriller, ani jeden žáner nie je s ďalším menovaným spojený povrchne. Každý z naznačených dejových Projekt7 resizemotívov je možno stvárnený svojím stereotypným, nie veľmi originálnym spôsobom. Projekt Power ich však necháva navzájom sa dopĺňať a významovo ovplyvňovať v rámci jedného prekvapivo originálneho a často veľmi nápaditého celku. Spojením jedného žánru s druhým film väčšinou získava nové významové aj výrazové možnosti, aj keď nie vždy je to spojenie úplne najideálnejšie. Scenár Mattsona Tomlina naznačuje niekoľko zaujímavých myšlienok, avšak niekedy im nedokáže venovať toľko priestoru, koľko by si zaslúžili. Film v aktuálnej podobe pôsobí, akoby sa pokúšal divákovi povedať naraz až príliš veľa. Možno by pre režisérov Henryho Joosta a Ariela Schulmana bola oveľa presvedčivejšia cesta skĺbenia akýchkoľvek dvoch z troch spomínaných žánrových motívov. Každá z uvedených kombinácií je totiž v niečom zaujímavá. Prípadne rozvinutie všetkých troch motívov do dlhšieho filmu.Projekt10 resize

Ako celok film nefunguje tak dobre, ako fungujú jeho jednotlivé časti a niektoré scény. Ambície tvorcov tiež pár krát „prehlušia“ vnútornú logiku niektorých scén. Po pätnástich rokoch odstraňovania ničivých následkov hurikánu Katrina je mesto New Orleans pôsobivo bezútešnou kulisou pre podobný typ príbehov. Kamera Michaela Simmondsa sa nevyhýba špinavej škaredosti ulice, ani etnicky vyhranenej estetike okolo mladej Robin s výrazným talentom pre rapové rýmy. Sem-tam sa pre efekt ozve aj nejaká pieseň, soundtracku ale dominujú hlaProjekt9 resizevne inštrumentálne melódie Josepha Trapanesea. Akčných scén nie je veľa, sú však spracované naozaj efektne aj s dostatočnou, no nevtieravou mierou použitia CGI efektov. Dôraz na charaktery, ich postupné odhaľovanie a vývoj dopomáha budovať atmosféru a gradovať napätie aj v komornejších scénach.

Herecky na seba strháva pozornosť najmä Joseph Gordon-Levitt, ktorý Frankovmu chlapčensky idealistickému vzhľadu dodáva rys uveriteľnej drsnosti, či pochybovačnej a hlavne skúsenej cynickosti. Asi najzábavnejší je vo chvíľach, kedy sa pokúša imitovať herecký štýl Clinta Eastwooda pri jeho stvárňovaní Drsného Harryho. Charizmatický Jamie Foxx je ako cieľavedomý a nezastaviteľný Art pre policajta Franka dôstojnou hrozbou, ako tieProjekt8 resizež príjemne poľudštenou tragickou figúrkou hnanou vpred zrozumiteľnými motiváciami a uveriteľnými citovými väzbami. Mladá Dominique Fishback môže vinou pár stereotypných scén v školských laviciach a v prostredí, v ktorom sa príbeh odohráva, občas pôsobiť trochu otravne. Netrvá ale dlho kým sa odhalí a rozšíri paleta pocitov, ktorým je pri jednotlivých zvratoch jej postava nútená čeliť a vytvorí svojim skúsenejším hereckým spoluhráčom dôstojného „komiksového“ pomocníka.

Projekt12 resizeProjekt Power (Project Power), USA, 2020
Dĺžka: 113 minút
Réžia: Henry Joost, Ariel Schulman
Scenár: Mattson Tomlin
Kamera: Michael Simmonds
Hudba: Joseph Trapanese
Strih: Jeff McEvoy
Zvuk: Paul Hsu
Scénografia: Naomi Shohan, Cynthia La Jeunesse (set dekoratér)
Masky: Adam Walls
Kostýmy: Sharen Davis
Producenti: Eric Newman, Bryan Unkeless
Hrajú: Joseph Gordon-Levitt, Jamie Foxx, Rodrigo Santoro, Machine Gun Kelly, Amy Landecker, Courtney B. Vance, Tait Fletcher, Allen Maldonado, Yoshua Sudarso, Dominique Fishback, Jim Klock, Casey Neistat, Kyanna Simone Simpson, Mike Seal, Rose Bianco, Theodus Crane, Cecilia Leal
Distrubúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.