Srdcová záležitosť (Liebesdings)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Srdce5 resizeNemecký herec rakúsko-tuniského pôvodu Elyas M´Barek je v súčasnosti zrejme najpopulárnejším domácim hercom na starom kontinente. Myslené v tom zmysle, že nemecké filmy, v ktorých účinkuje, sa dostávajú vďaka jeho tvári a menu do medzinárodných kín. Pochopiteľne tou najväčšou nemeckou hviezdou súčasnosti je Daniel Brühl, ale ten účinkuje predovšetkým v zahraničných produkciách, nevynímajúc Hollywood, ani Marvel Cinematic Universe. Každopádne medzi týmito dvoma populárnymi hercami nájdeme paralelu v podobe jednej z ich filmových úloh z nedávnej doby.

Daniel Brühl nakrútil snímku Sused (2021) a zároveň si v nej zahral aj úlohu hereckej superstar, ktorú spoznáva na ulici úplne každý, čím zámerne reflektoval aj vlastnú kariéru a spoločenské postavenie. Podobne je to aj s novinkou Aniky Decker s Elyasom M´Barekom v hlavnej úlohe s názvom Srdcová Srdce resizezáležitosť, kde si 40-ročný herec vystrihol úlohu milovaného sexidolu Marvina Boscha a iste v ňom taktiež nájdeme niekoľko spoločných čŕt s jeho reálnou kariérou. M´Barek sa preslávil predovšetkým úlohou mladého učiteľa na strednej škole v trilógii Fakjú, pán učiteľ (2013-2017), avšak vo svojej kariére dokázal preukázať aj svoj dramatický talent, a to predovšetkým vo vynikajúcom diele zo súdnej siene Prípad Collini (2019), recenzovanom aj na našich stránkach.

Marvin Bosch je veľmi sympatická a pohľadná nemecká herecká superstar, ktorej každá filmová premiéra je očakávaná s veľkým napätím. Ani nie kvôli (ne)predpokladaným kvalitám, ako skôr kvôli tomu, ako funguje chémia medzi hercom a herečkou v milostných scénach. Fanúšičkám každého veku navyše vŕta v hlave, ako vyzerá Marvinov milostný život, pretože ten sa ním na verejnosti príliš rád neprezentuje. A už vôbec nie po tom, čo ho doslova krížovému výsluchu podrobí nepríjemná bulvárna Srdce2 resizenovinárka Bettina a začne sa hrabať aj v jeho minulosti. Marvin nielenže predčasne odíde z interview, ale dokonca nepríde ani na premiéru svojej novinky. Tým síce sklame množstvo pištiacich fanúšičiek, sledujúcich prázdny červený koberec, na druhej strane mu však táto noc navždy zmení život. Ako v negatívnom, tak v pozitívnom zmysle slova.

Marvin totiž skončí v malom alternatívnom divadle (Theater 3000), kde každý večer prebieha nie príliš známa stand up show. Pri sledovaní vystúpenia mladej komičky Friedy sa však skvele baví a vypije pri tom celú fľašu alkoholu. V takom stave sa už, samozrejme, nemôže ukázať na verejnosti. Čo však čert nechcel, Bettin „poskok“ nakrúti, ako miláčik všetkých žien vracia pri strome a s pomocou ľudí z divadla nastupuje do auta. Bulvár tak získa tému číslo jeden na celú sezónu a „sranda“ sa môže preniesť z Srdce4 resizedivadelných dosiek na plátna aj do civilného života. Do smiechu však Marvinovi príliš nebude, i keď nasledujúci dej zaškatuľkuje Srdcovú záležitosť do kolonky cynická komédia, respektíve dramédia s dôležitou romantickou linkou.

Scenár v Nemecku celkom populárnej Aniky Decker (Traumfrauen taktiež s M´Barekom, High Society) reflektuje súčasné spoločenské fenomény typu mee#too, LGBTI+, feminizmus, tradičné heterosexuálne vzťahy a ich problémy a podobne, pričom si z nich láskavým humorom robí srandu, zároveň však podporuje ich posolstvá. Diváka však viac zaujíma, či sa pri podobnej reflexii na konkrétnych vtipov dostatočne zabaví a odpoveď je, našťastie, kladná. Ide o pomerne inteligentný humor, čo je dané okrem solídne napísaných dialógov a monológov pri stand-up vystúpeniach aj tým, že sledujeme príbeh pokročilých tridsiatnikov.

Srdce6 resizeNedostatky nájdeme skôr pri rozbore dramaturgie filmu. Kauzálne prepojenia jednotlivých sekvencií občas nesúhlasia, Marvin niekedy reaguje na danú situáciu nie príliš logicky, dokonca ani po tom, čo divák očakáva absolútny kolaps jeho kariéry, sa v podstate nič vážne vo fiktívnom svete neudeje. Postavy síce prekonávajú prekážky, avšak tie by mali byť vzhľadom na rozohrané naratívne motívy obtiažnejšie. Ako všetko skončí, to musí byť každému od začiatku jasné a predvídateľnosť rozhodne nemá zmysel tvorcom vyčítať.

Srdcová záležitosť sa asi iba pre málokoho stane skutočnou filmovou srdečnou záležitosťou, každopádne však plní svoje sľuby, a to pomerne inteligentne pobaviť, predstaviť sympatické postavy a priviesť ich do očakávateľného cieľa bez toho, aby táto cesta pôsobila neprirodzene.

Srdce3 resizeSrdcová záležitosť (Lisebesdings), Nemecko, 2022
Dĺžka: 100 minút
Réžia: Anika Decker
Scenár: Anika Decker
Kamera: Moritz Anton
Hudba: Michael Geldreich, Jean-Christoph Ritter
Produkcia: Ruediger Boess
Hrajú: Elyas M'Barek, Lucie Heinze, Alexandra Maria Lara, Peri Baumeister, Linda Pöppel, Ma-ren Kroymann, Denis Moschitto, Anna Thalbach, Lucas Reiber, Jochen Schropp, Vanessa Rotten-burg, Almila Bağrıaçık, Steven Gätjen, Rick Kavanian, Bärbel Stolz, Anton Weil
Distribúcia: CinemArt SK
Premiéra v SR: 29. decembra 2022
Foto: CinemArt SK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.