Šialená noc (Violent Night)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Noc resizeS príchodom sviatkov prichádza do kín a na streamovacie služby bohatá nádielka vianočných filmov. Predstava typického vianočného filmu je pre väčšinu divákov rozprávka pre celú rodinu. Avšak raz za čas sa objavia žánrové pokusy, ktoré sa vymaňujú predstave o tom, čo by mal vianočný film spĺňať a pre koho by mal byť určený. Jedným z týchto pokusov je akčná komédia Šialená noc, v ktorej Santa namiesto rozdávania darčekov, rozdáva päste. Film režíroval Tommy Wirkola, ktorý má po snímke Janíčko a Marienka: Lovci čarodejníc (2013), s násilným poňatím rodinných rozprávok skúsenosti. V roli Santa Clausa sa objavil David Harbour, hviezda populárneho seriálu Stranger Things.

Nič nedokáže zruinovať štedrovečernú večeru v kruhu najbližších tak, ako útok teroristov. Zbohatlícka rodina Lightstonenovcov si predstavovala Vianoce na Noc2 resizeluxusnej vile v horách inak, ako v pozícii rukojemníkov. Avšak okrem rukojemníkov a ich väzniteľov, sa v tejto vile nachádza ešte jedna bytosť. Santa Claus (David Harbour) je po ťažkej opici a jediné po čom túži, je mať svoju každoročnú šichtu rozdávania darčekov čo najrýchlejšie za sebou. Opätovnému návratu k poháru piva, mu bránia teroristi, ktorí však netušia, s kým sa v skutočnosti zahrávajú. Santa sa im to pokúsi so svojim obojručným kladivom patrične vysvetliť. Táto banda výtržníkov bola totižto tento rok veľmi neposlušná.

Šialená noc je priamo inšpirovaná slávnym akčným filmom Smrtonosná pasca (1988), ktorý sa sám o sebe považuje za vianočný film. Opäť tu máme skupinu teroristov s výstredným vodcom, rukojemníkov, trezor a nepravdepodobného hrdinu, ktorý je nútený zachrániť situáciu. Avšak s rozdielom, že ikonického Johna McClanea, nahradil Santa Claus. Vo filme sa nachádzajú aj útržky inšpirácie z filmov Sám doma (1990), alebo John Wick (2014) - Santa má za sebou násilnú minulosť, ktorá vyjde pri Noc3 resizekonfrontácii s teroristami na povrch. Najsilnejšie stránky Šialenej noci sú jej akčné scény, v ktorých cynický Santa likviduje teroristov kreatívnymi a zábavnými spôsobmi, čo, samozrejme, komentuje vianočne ladenými “hláškami”. To je hlavný dôvod, prečo tento film vznikol. Niektoré smrte záporných postáv sú tak absurdné, až je ťažké sa pri nich nezasmiať. Režisér Tommy Wirkola navyše udržuje akčné scény rozmanité a dramaturgicky ich graduje. Od pästného súboja jeden na jedného, bitku Santu proti celej skupine teroristov, naháňačke na skútroch, až po finálny súboj na ľade. Akčné scény sú navyše plné šťavnatej brutality, ktorá je skôr znepokojujúca ako vtipná. Okrem týchto momentov je ťahúňom celého projektu výborný David Harbour v roli Santa Clausa. Perfektný kasting. Harbour je veľmi dobrý v hraní cynických postáv a do tejto role sa navyše aj typologicky hodí. Osobne si v tejto roli Noc4 resizeneviem predstaviť niekoho lepšieho.

Filmu chýbajú výraznejšie záporné postavy. John Leguizamo je dobrý herec, ale v tomto prípade nebol najšťastnejšou voľbou na hlavného zloducha. Jedným z dôvodov, prečo Smrtonosná pasca tak dobre fungovala, bol charizmatický Alan Rickman v roli diabolského Hansa Grubera, ktorý bol rovnako zapamätateľný, ako hlavný hrdina. Nie že by sa tvorcovia Šialenej noci nesnažili o zapamätateľné záporné postavy - každá má svoj špecifický prejav, kostým a zbraň. Avšak veľmi to nefunguje a často pôsobia svojim vyjadrovaním skôr detinským dojmom. Čo bol možno zámer. Taktiež je škoda snahy, aby bol Santov kostým viac “cool”. Šialená noc by bola ešte oveľa vtipnejšia, ak by tvorcovia ostali pri úplne tradičnom Santovom kostýme, ktorý by Noc5 resizevyzeral ako z filmu pre deti. Práve kontrast postavy asociovanej s detskou radosťou a brutálnym násilím, je najzábavnejším aspektom tohto filmu, ktorý by tradičnejší kostým iba podporil. V pozadí akčných scén sa medzi rukojemníkmi odohrávajú náznaky generickej rodinnej drámy, ale to, samozrejme, nie je niečo, kvôli čomu si kúpite na tento film lístok. Film sa, našťastie, vždy rýchlo vráti k scénam typu - “Santa vezme z vrchu vianočného stromčeka hviezdicu a vpichne ju teroristovi do oka”.

Šialená noc je zábavný a pomerne originálny vianočný film, ktorý vám ponúkne v záplave rozprávok, sviežu alternatívu. Najmenší diváci si budú musieť na Noc6 resizetohto Santu ešte pár rokov počkať, avšak pre tínedžerov a dospelých divákov, ktorí znesú explicitné násilie, to budú príjemne strávené dve hodiny. Šialená noc je vo svojom spracovaní navyše dostatočne ambiciózna na to, aby sa k nej niektorí diváci každý rok v období sviatkov vracali, čo však ukáže len čas. Každopádne, je to tento rok jediný vianočný film, v ktorom vidíme scénu, v ktorej opitý Santa Claus vracia na ľudí zo svojich lietajúcich saní, a to je možno všetko, na čom záleží.

Noc7 resizeŠialená noc (Violent Night), USA, 2022
Dĺžka: 111 minút
Réžia: Tommy Wirkola
Scenár: Pat Casey, Josh Miller
Kamera: Matthew Weston
Hudba: Dominic Lewis
Strih: Jim Page
Zvuk: Bill Sheppard
Scénografia: Roger Fires
Kostýmy: Laura Anania
Produkcia: David Leitch, Kelly McCormick, Guy Danella
Hrajú: David Harbour, John Leguizamo, Alex Hassell, Alexis Louder, Cam Gigandet, Edi Patterson, Beverly D'Angelo, Leah Brady, Alexander Elliot, Brendan Fletcher, André Eriksen, Mike Dopud, Sean Skene, Stephanie Sy, Erik Athavale, John B. Lowe
Distribúcia: CinemArt SK
Premiéra v SR: 8. decembra 2022
Foto: CinemArt SK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.