Daždivý deň v New Yorku (A Rainy Day in a New York)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

JDazd resizeeden z najzaujímavejších a najtalentovanejších amerických filmárov je nesporne Woody Allen. Nielen preto, že je jeden z mála tvorcov autorských filmov, ale pre všestrannosť.  Najznámejší „neurotik a hypochonder“ je zároveň režisérom, spisovateľom, hercom, skladateľom a vášnivým hráčom na klarinet. Po prestávke (2018) sa tohto roku predstaví s filmom Daždivý deň v New Yorku.

Woody Allen (1935),okrem vlaňajšiej absencie, nakrúti každý rok jeden film. Úctyhodné. Vlani absentoval pre, podľa mňa, zbytočnú štvavú kampaň za jeho údajné poklesky. Že to nie je anjel vieme dávno. Bol tri razy ženatý, jeho Dazd2 resizeterajšou manželkou je adoptívna dcéra Mie Farrov Soon – Yi. Už vtedy to bol škandál, lebo opustená Mia mu poriadne osladila život. A zdá sa, že pokračuje ďalej. Nech je už Woody akýkoľvek hriešnik, kvalita jeho filmov je nesporná a diváci nie sú na jeho poklesky zvedaví, zaujímajú sa predovšetkjým o jeho intelektuálne, šarmantne a vtipne vyrozprávané príbehy, raz priam geniálne, inokedy zasa priemerné, ale nikdy neklesnú pod latku dobrého vkusu. Koho bude zaujímať Woodyho súkromný život, keď si pozrie napríklad z novších  snímky Vicky Cristina Barcelona (2008), Polnoc v Paríži (2011), Jasmínine slzy (2013) alebo Kúzlo mesačného svitu (2014). Asi len bulvárnu tlač.  Alebo zo starších nezabudnuteľnú oscarmi ovenčenú Annie Hall (1977), Manhattan (1977), Zločiny a poklesky (1989). To by hádam stačilo na to, aby sa Dazd3 resizenezmazateľne zapísal do dejín filmu.

Preto sme od jeho najnovšieho filmu Daždivý deň v New Yorku  až príliš veľa očakávali, žiaľ, tentoraz trochu sklamal. Možno mu škandály ubrali sily a nesústredil sa plnou vervou na to čo práve pripravuje. A nás to takisto mrzí, lebo sme mu úspech, práve pre nepríjemnosti, veľmi priali. Musím však dodať, že snímka nie je podpriemerný film len v prvej polovici príliš uvravená a nudná, potom trochu naberie grády, ale veľa sa už zachrániť nedá. Milá, očakávaná pointa a vynikajúca scéna s matkou hlavného hrdinu, diváka trochu preberie, lebo je to zasa Allen v plnej jeho sile.

Dazd8 resizePríbeh tejto komédie sa odohráva v režisérovom milovanom meste. Vysokoškolák Gatsby (Timothée Chalamet) a jeho láska Ashleigh (Elle Fanning) idú na víkend  do New Yorku, kde sa dievčina chystá pre školské noviny na rozhovor so slávnym režisérom. Všetko majú precízne naplánované, ale nič nevyjde tak, ako by malo. Rozhovor s režisérskou hviezdou Rolandom Pollardom (Liev Schreiber) sa zamotá, na krku Ashleigh ostane jeho scenárista Ted Davidoff (Jude Law), ktorý pri hľadaní strateného režiséra zistí, že ho manželka podvádza a poplače si na pleciach dievčaťa. A v tejto trme-vrme sa zrazu objaví aj vychytená herecká hviezda Francisco Vega (Diego Dazd13 resizeLuna). Netreba hádam zdôrazňovať, že starým kocúrom mladá, nevinná a naivná adeptka žurnalistiky učaruje. Kým dievča lieta z jedného miesta na druhé, Gatsby, rodák z New Yorku, má najväčší problém nestretnúť sa s matkou, ktorá usporadúva nudné večierky a stále ho diriguje. Nezachráni ho pred týmto stretnutím nič, ale celkom mimo plánu stretne svojráznu sestru bývalej priateľky Chan (Selena Gomez), ktorá je presným opakom jeho terajšej vyvolenej. Všetko sa zamotá a nakoniec rozmotá, ale nie tak, ako by si aktéri želali. A možno je to správne...

Dazd12 resizeČo sa teda stalo, že Allenovi, majstrovi manželských trojuholníkov, osobných kríz, hľadaní si miesta v živote, že to tentoraz nevyšlo na výbornú. Humor nestratil, ale ho prekorenil. Aby som bola presnejšia, jedno vtipné konštatovanie, postreh a sentencia streda druhú, až unaví. Chvíľka ticha je svojim spôsobom oddych. Čo všetko odznie sa nedá ani zapamätať, ani sa nad tým zamyslieť. Woody utopil svoje životné múdrosti, povestnú iróniu a vtip v uragáne slov. Nedokážem si poriadne vybaviť čo všetko sa tam povravelo a zároveň musím pripustiť, že to neboli hlúposti. Stará pravda, že menej býva viac, je presne to na čo ambiciózný režisér zabudol.

Dazd7 resizeCestovateľ Woody Allen, je zrejme výsostne mestský človek, lebo v ostatných rokoch veľa svojich príbehov situoval do nejakého veľkomesta. Začal Barcelonou, pokračoval Parížom a zakotvil aj v Ríme, ale srdečnou záležitosťou je pre neho jeho milovaný New Yorku. No ani z jeho veľkej lásky veľa toho neuvidíme. Hrdinovia striedajú jeden interiér za druhým a len tak na ukážku niečo zazrieme aj z New Yorku. Mesto hrá v príbehu len sekundárnu úlohu a lásku k nemu vyzná na záver len hlavný hrdina Gatsby.

K dobru však treba režisérovi pripísať, že sa snaží objaviť vždy Dazd10 resizenové tváre a veľa hercov vďačí za svoju kariéru práve Allenovi. Hovorím o mladých lebo Leva Schreibera, Judea LawaDiega Lunu za objav nemožno považovať. No v značnej miere prispeli k celkom sympatickému výsledku, tak ako sa na ostrieľaných borcov patrí. Pre nás ešte neokukanou tvárou je Timothée Chalamet, ktorý svoje pochybnosti, či sa uberá správnym smerov živote, zahral vcelku presvedčivo. Naivitou a dievčenským pôvabom mu dobre sekundovala v Amerike v tomto čase preferovaná Elle Fanning. Mňa však najviac zaujala Selena Gomez v úlohe nekonvenčnej a úprimnej Shannon. Myslím si, že o nej budeme ešte veľa počuť.

Dazd11 resizeDaždivý de v New Yorkku nie je ani výhra, ale ani veľká prehra. Bude patriť v Allenovej filmografii k tým menej vydareným. Že si v podtexte, ako vždy, uťahuje z malomeštiactva, snobizmu, kritické slová adresuje aj umeleckej brandži, vysmieva sa falošným medziľudským a ľúbostným vzťahom, je samozrejmosť. Tietro postrehy a narážky nechýbajú ani v tomto filme. Takže nijaká tragédia sa nestala, len škoda, že sa po ročnej nútenej prestávke neprezentoval s trochu kompaktnejším a adresnejším dielom. Diváci však budú zaň aj tak vďační. Dúfame, že na budúce to bude zasa starý Woody Allen.

Dazd9 resizeDaždivý deň v New Yorku (A Rainy Day in a New York),USA, 2019
Dĺžka: 92 minút
Scenár a réžia: Woody Allen
Kamera: Vittorio Storaro
Strih: Alisa Lepselter
Hudba: Arne Schumann, Josef Bach
Hrajú: Timothée Chalamet, Elle Fanning, Jude Law, Selena Gomez, Diego Luna, Liev Schreiber, Kelly Rohrbach, Rebecca Hall, Cherry Jones, Will Rogers, Suki Waterhouse, Griffin Newman, Annaleigh Ashford, Chris Banks a ďalší
Distribúcia: Magic Box Slovakia
Premiéra v SR: 26. septembra 2019
Foto: Magic Box Slovakia

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.