Spider-Man: Ďaleko od domova (Spider-Man: Far from Home)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Spider-Man1Pred troma rokmi sa Spider-Man oficiálne vrátil Marvelu v snímke Captain America: Občianska vojna a od tej doby sa stihol objaviť ešte v troch ďalších filmoch, vrátane dvojdielneho epického vyvrcholenia avengerskej ságy. A práve naň nadväzuje jeho ďalší sólový projekt s názvom Spider-Man: Ďaleko od domova, ktorý definitívne ukončuje tohtoročnú spanilú superhrdinskú jazdu dua Disney a Marvel. Aj keď v tomto prípade skôr dua Sony a Marvel.

Peter Parker (Tom Holland) má momentálne viac než dosť zachraňovania sveta a šestnásťročný Spider-Man2chlapec v ňom si chce skrátka užívať život a konečne odhaliť svoje city, ktoré chová k spolužiačke MJ (Zendaya). Ideálnu príležitosť vidí v školskom výlete do Európy, no Nick Fury (Samuel L. Jackson) má trochu iný názor a silou mocou ho chce naverbovať kvôli novej hrozbe v podobe  Elementálov, ovládajúcich prírodné živly. No hoci sa mu Peter vyhýba tak ako sa len dá, nebezpečenstvo si ho nakoniec nájde samo a chtiac-nechtiac je nútený vytvoriť tím s tajomným Mysteriom (Jake Gyllenhaal), ktorý tvrdí, že pochádza z inej verzie Zeme. No je tomu skutočne tak? A ak áno, koľko je vlastne alternatívnych realít?

Na novom Spider-Manovi je zaujímavých viacero aspektov. V prvom rade to, že sa, síce len krátko, no predsa Spider-Man3venuje udalostiam, ktoré načas vymazali polovicu ľudstva z existencie a aký to malo na dopad na postihnutú časť populácie. Stále mladý Peter sa v nej navyše po prvýkrát ocitá v úplne inej pozícii, bez svojho tradičného mentora, a nie je si úplne istý, ako a či ho vlastne môže plnohodnotne nahradiť. Táto téma sa priebežne rozvíja naprieč filmom a patrí k tomu najlepšiemu v rámci celej zápletky. No a z pohľadu domáceho diváka dokáže film zaujať aj niečím navyše – nakrúcanie totiž mimo iné prebiehalo i v Prahe, respektíve v Liberci a aby toho nebolo málo, na jednom mieste zaznie i slovenská pieseň Slnko od Marcely Leiferovej.

Nič z toho však, samozrejme, nie je primárnym dôvodom, prečo funguje aj ďalšie pokračovanie Spider-Manových príbehov. Víťazný tím sa pozmenil iba jemne a z Návratu domov hlásia návratSpider-Man7 hneď viacerí dôležití hráči (režisér Jon Watts, scenáristi Chris McKenna a Erik Sommers, či hudobný skladateľ Michael Giacchino), vďaka čomu si Ďaleko od domova zachováva podobnú kvalitu. V niečom je na tom lepšie, v niečom možno trochu horšie, no hoci nie je tempo ani tentoraz príliš vysoké, jeho autori vedia ako držať divácku pozornosť a fanúšikov neustále bombardujú, či už atraktívnymi európskymi lokalitami, konštantne vydarenou akciou, no v prvom rade dobre zvládnutým mixom komédie a tínejdžerskej romantiky.

Našťastie, pretože vývoj príbehu je viac-menej štandardný a superhrdinská rovina asi nikoho vyložene neohromí a to i napriek jednému vcelku príjemnému zvratu. Ten však budú mať minimálne skalní fanúšikovia komiksov Spider-Man6viac-menej prečítaný dopredu a vlastne budú čakať iba na to, kedy presne k nemu dôjde. Jeho realizácia navyše nie je v úvode stopercentná a film po tomto odhalení na malý okamih trochu pribrzdí. No s pribúdajúcimi minútami začnú tvorcovia znovu nachádzať pevnejšiu pôdu pod nohami s blížiacim sa záverom sa začne vo filme objavovať čoraz viac nápaditých momentov, prameniacich z toho, akými schopnosťami disponuje ústredný zloduch a ako šikovne ich využíva proti samotnému Petrovi.

Nie každému to asi bude stačiť, no obecne sa snímke nedá až tak veľa vytýkať – v rámci tohto žánru odviedli takmer všetci zainteresovaní veľmi dobrú prácu, hoci stále platí, že do istej miery ide i naďalej o klasickú stávku na istotu bez výraznejšieho experimentovania. Spider-Man5Na rozdiel od Avengers: Endgame už každopádne nechýbajú ani klasické potitulkové scény a obe patria k tomu najlepšiemu, čo sa v rámci nich kedy urodilo. Kým prvá z nich, odohrávajúca sa bezprostredne po úplnom závere, funkčne kĺbi jeden z najvtipnejších odkazov určených pre fanúšikov filmových Spider-manov a obrovský príbehový cliffhanger, tá druhá pre zmenu výrazne zamáva celkovým vyznením zápletky a súčasne nastaví nové, potenciálne zaujímavé, smerovanie celého univerza. V Marvel Studios si, zdá sa, ani zďaleka nevystrieľali všetky tromfy a pre diváka je to iba dobre.

Spider-Man4Spider-Man: Ďaleko od domova (Spider-Man: Far from Home), USA 2019
Dĺžka: 130 minút
Réžia: Jon Watts
Scenár: Chris McKenna, Erik Sommers (podľa komiksu Stana Leea a Stevea Ditka)
Kamera: Matthew J. Lloyd
Strih: Leigh Folsom Boyd, Dan Lebental
Hudba: Michael Giacchino
Hrajú: Tom Holland, Zendaya, Angourie Rice, Jake Gyllenghaal, Jon Favreau, Samuel L. Jackson, Jacob Batalon, Cobie Smulders, Marisa Tomei, Matrin Starr, J. K. Simmons, Numan Acar, Remi Hii, Hemky Madera, Tony Revolori a ďalší
Distribúcia: Itafilm
Premiéra v SR: 3. júla 2019
Foto: Itafilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.