Oklamaný (The Beguiled)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Oklamany3 resizeJeden z najlepších filmov tohtoročnej súťaže v Cannes bol nesporne Oklamaný režisérky Sofie Coppola (Cena za réžiu). Snímka je remakom známeho filmu Dona Siegela, v ktorom sa blysol Clint Eastwood a tvorca  ho nakrútil ho podľa románu Thomasa Cullinana. V novšej verzii ho nahradil Colin Farrell a nevyhol sa porovnávaniu.

Sofia priznala, že príbeh pôvodného filmu bol videný mužskými očami, ona sa snažila pozrieť na udalosti čisto zo ženského aspektu. Film sa odohráva počas občianskej vojny Juhu proti Severu v jednej dievčenskej škole vo Virgínii, Oklamany4 resizekde žiačky rôznej vekovej kategórie, napriek vojnovému besneniu, žijú v úplnom pokoji, až do chvíle, kým jedna z chovaniek, náruživá zberateľka húb, nenatrafí na raneného vojaka konfederácie (Colin Farrell), teda nepriateľa. Ľudskosť však zvíťazí, ženy muža nenechajú napospas osudu a vzorne sa o neho starajú. John sa vďaka vzornej starostlivosti pomaly uzdravuje, ale možno to spôsobila aj izolovanosť od sveta mužov, možno aj vojnové udalosti, dievčatá začnú o charizmatického pacienta prejavovať záujem. Ten je ich záujmom nadšený, ale trochu sa jeho sympatie viac naklonia k staropanenskej učiteľke Edwine (Kirsten Dunst). Riaditeľka Martha (Nicole Kidman) sa síce správa odmerane, ale muž nie je jej ľahostajný. Nesprávajú sa inak ani koketné dievčatá, sexuálne napätie a rivalita zo dňa na deň narastá. Konflikty Oklamany5 resizenedá na seba dlho čakať. Najviac sa to dotkne Edwiny, ktorá si na muža, nie celkom nereálne, robí nárok. O to väčšie je jej sklamanie, keď ho zastihne in flagranti s mladou a krásnou Aliciou (Elle Fanning). Jej zúrivosť je bezhraničná, čo neskôr oľutovala, lebo nerátala s tým, že ženská solidarita často nepozná hranice. Tak, ako si traja (vlastne štyria) mušketieri hovorili, jeden za všetkých, všetci za jedného, tak sa správajú aj dievčence internátnej školy. Pointa príbehu je do istej miery prekvapením a takisto narušením jedného veľmi ošemetného tabu.

O Sofii Coppola (1971) sme už pri snímke Zabudnutí v preklade Oklamany11 resize(Oscar za najlepší scenár) tušili, ba vedeli, že po tomto filme nepadne do zabudnutia. Veď už jej režijný debut Virgin Suicides (1999) mal na festivale v Cannes veľký ohlas. V súčasnosti sa zaoberá nakrúcaním historickej drámy o živote nešťastnej Marie - Antoinette. Sofia Coppola je nesporne jednou z najtalentovanejších režisérok, a to nielen v Hollywoode. Jej režijne majstrovstvo sa vyznačuje striedmosťou, citlivosťou a mimoriadnym citom pre precízne vykreslenie charakterov hrdinov. Nie je tomu inak ani vo filme  Oklamaný. Predovšetkým si dáva mimoriadne záležať na výbere hercov. Ženské herecké trio – Nicole Kidman, Kirsten Dunst a pôvabná Elle Fanníng a jediný mužský hrdina Colin Farrell, v úlohe dôstojníka Johna Oklamany7 resizeMcBurnyho, zahrali svoje party vynikajúco. Mnohí tvrdia, že film je lepší ako Siegelov a podaktorí sa rozchádzajú aj v porovnávaní Farrell – Eastwood. Pôvodne som sa priklonila na Eastwoodovu stranu, ale po druhom videní som svoj názor zmenila. John v podaní Farrella je tým osudovým mužom už aj preto, že je to nevypočítateľný sukničkár, zahráva sa s citmi mladých žien, provokuje ich, hrá sa s nimi osudovú hru, netušiac, že síce nie je vo vojnovom nebezpečenstve, ale to, v ktorom sa nachádza, si s ním môže pokojne podať ruku. Mimoriadne kultivovane sa zhostila svojej úlohy aj Nicole Kidman. Jej riaditeľka je na povrchu chladná dáma, vie, že je Oklamany12 resizeza osadenstvo zodpovedná a podľa toho sa aj správa. No svoju sexualitu a city nedokáže vždy dostatočne zamaskovať. Jej výkon je komplexný, nemožno mu nič vyčítať a nie je pravdou, že vždy hrá len chladné krásky. V úlohe riaditeľky školy rozohrala strohými gestami a náznakmi celú škálu emóciou zmietanej ženy. O niečo jednoznačnejší charakter je frustrovaná učiteľka Edwina v podaní Kirsten Dunst. Edwina nedokáže zakryť čo cíti, vášne ňou lomcujú, nedokáže sa ovládať, stačí malé vybočenie a zrazu nevie čo robí. Je to človek impulzívny, nešťastný a nie veľmi uvažujúci nad následkami svojho konania. Kirsten sa neštylizovala do zvodnej krásky, ale Oklamany9 resizeskôr do úlohy trpiteľky, ktorá vycítila svoju šancu a nedokáže sa jej vzdať. Objavom však je pôvabná Elle Fanning – tá sa s úlohou na všetko schopnej potvorky pohrala bravúrne. Alicia v jej podaní necíti nijaké výčitky svedomia, nakoniec vyplýva to aj z jej mladosti a faktu, že má život ešte pred sebou, kým jej súperky, ak sa tak dajú nazvať, už veľa šancí nemajú. Jej to koketa, ktorá všetko obráti hore  nohami, je bezohľadná a milá zároveň, ale najmä nezabudnuteľná. A tak jej vôbec nič nezazlievame.

Film Oklamaný je predovšetkým hereckým koncertom hlavných Oklamany10 resizeaktérov, ale takisto aj snímkou s výborným scenárom, krásnou a pokojnou kamerou  Philippa Le Sourda a precíznou, premyslenou réžiou Sofie Coppola, ktorá si Cenu za réžiu na tohtoročnom festivale v Cannes zaslúžila. Už počujem námietky, že je to film patriaci do mainstreamu, neprináša nič inovatívne, neposúva dopredu filmovú reč. Je to čiastočne pravda, ale ruku na srdce, koľko filmov, zdôrazňujem z celosvetovej produkcie, sú také, za ktoré sa  nemusíme hanbiť, po remeselnej i umeleckej stránke patria na najvyššiu priečku a majú zároveň aj svojich vďačných divákov. Za jeden rok sa Oklamany13 resizedajú zrátať na jednej ruke. Do druhej skupiny zasa patria diela, ktoré sú mimoriadne zaujímavé, ale nemajú divákov. No tak si vyberte. Osobne si myslím, že nemôžeme zatracovať ani jeden na úkor toho druhého. Len priznať, že ak sú snímky po profesionálnej stránke dokonalé, nemôžeme ich zatracovať  Horšie je však, keď sa obhajujú  nič nehovoriace nezmysly, ktorým nikto nerozumie a tvária sa ako umenie. A preto by sme mali povďační za každý slušný film, ktorý nás neuráža, nad príbehom ktorého sa zamyslime a zároveň nás drží v napätí. A Oklamaný takým, filmom je.

Oklamany14 resizeOklamamý (The Beguiled), USA, 2017
Dĺžka: 93 minút
Réžia: Sofia Copplola
Scenár: Albert Maltz, Irene Kamp, Sofia Coppola
Kamera: Philippe Le Sourd
Strih: Sarah Flack
Hudba: Laura Karpman, Phoenix.
Hrajú: Colin Farrell, Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Elle Fanning, Oona Laurence, Angourie Rice, Addison Riecke, Emma Howard, Wayne Pére, Matt Story, Joel Albin, Eric Ian a ďalší
Distribúcia: CinemArt
Premiéra v SR: 13. júla 2017
Foto: CinemArt

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.