Nepoužiteľní (De l´autre côté du périph)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Nepoužiteľní 3 resizeFrancúzsky herec a komik tmavej pleti Omar Sy (1978), mimoriadne obľúbený vo svojej vlasti, si získal aj slovenských divákov vlani v komédii Nedotknuteľní (2011), kde stvárnil atypického opatrovateľa telesne postihnutého bohatého podnikateľa. Od konca marca sa s ním  stretávame opäť vo filme Nepoužiteľní (2012).

Nakrútil ho francúzsky režisér a scenárista David Charhon (1972). Pôvodne začínal reklamami, videohrami a krátkymi filmami, v celovečernom filme debutoval až  v roku 2009 opusom Cyprien a vraj mu to nevyšlo. Takže pri svojom druhom filme Nepoužiteľní (2012) vsadil na istotu popularity Omara Sy a jednoslovným titulom, akoby evokoval spomienku na jeho úspech v Nedotknuteľných. Aj tematicky sa rozhodol pre  podobne protikladnú dvojicu mužov rôznej pleti i Nepoužiteľní 11 resizeživotných postojov, ale v tomto prípade na poste strážcov zákona.

 

Protagonistami príbehu sú tridsiatnici - Ousmane Diakhité (Omar Sy), ktorý zovňajškom „šupáka“ príliš nepripomína pracovníka finančnej polície a elegantný kapitán parížskej kriminálky  François Monge (Laurent Lafitte). Náhodne  sa  stretnú nad mŕtvolou zavraždenej manželky vplyvného šéfa Národnej únie zamestnávateľov, ktorý práve vyjednáva s odborármi zastavenie vlny štrajkov.Telo objavili na parížskom predmestí Bobigny, kde pôsobí Ousmane. Ten si uvedomí, Nepoužiteľní 2 resizeže ide o návštevníčku  nezákonného kasína, ktoré  už pol roka sleduje, čiže jej vražda by mohla  súvisieť  aj s jeho prípadom a vnúti sa kapitánovi za „parťáka“.

 

Obaja túžia po úspechu a povýšení a inšpirujú ich filmové či televízne  vzory  policajtov, ale nedokážu spolupracovať. Navyše, sú nepoužiteľní v inom ako vlastnom prostredí (François je stratený v tvrdej realite predmestia, neohrabaný a nediplomatický Ousmane vzbudzuje rozruch vo svete vyššej Nepoužiteľní. jpg resizespoločnosti) takže  dochádza  nielen k vzájomným rozporom, ale aj k  mareniu vyšetrovania.

 

O dvojici vyšetrovateľov sa opakovane hovorí akoby šlo o nechcené komické duo. Ich hádky však pôsobia skôr hystericky a až trápne, keď sledujeme  kontrast medzi tým, čo o sebe tvrdia a to, ako ich hodnotí okolie. Sú naozaj „lúzri“?  V každom prípade postupne k sebe začnú hľadať cestu . I keď niektoré rozpory sú možno neprekonateľné. Napríklad kapitán Monge je posadnutý sexom a cíti sa ako ryba vo vode, keď  sa vďaka sledovaniu podozrivého Nepoužiteľní 7 resizeocitnú vo vychytenom erotickom parížskom klube. Odkladajú sa tu nielen zábrany, ale aj šaty, čo šokuje Ousmana, ktorý je pravdepodobne aj nábožensky založený a nechce sa mu ani uveriť, že ich kolegyňa policajtka Yasmine (Sabrina Ouazani) je ochotná v mene vyšetrovania odhaliť svoje ladné krivky.

 

Už samotný scenár vzbudzuje  isté rozpaky. Je to niečo ako detektívny príbeh so sociálnym podtextom (motív korupcie v odborársko-zamestnávateľských kruhoch, ale aj v samotnej polícii) a situáciami či dialógmi, ktoré Nepoužiteľní 5 resizeby mali pôsobiť komediálne. Krimikomédia sa však nekoná, i keď niekoho možno rozosmeje scéna milovania, pri ktorej kapitán vykladá o svojom povýšení a pri následnom telefonovaní  opakuje kopulačné pohyby. Alebo keď si Ousmane  vychutnáva prostredie boháčov a predvádza svojské tanečné kreácie.Pôsobivý je  motív vzťahu  k synovi, ktorého vychováva  osamelý otec Ousmane. Scény so synom patria k tomu najlepšiemu.

 

Nepoužiteľní  možno viac ako v kine zaujmú na televíznej obrazovke. Nuž, a v súvislosti  filmom Nedotknuteľní, citovanom v úvode, aj ako dôkaz, toho, že  stále platí  príslovie: „Keď dvaja robia to isté, nemusí to byť to isté.“

 

Nepoužiteľní (De l´autre côté du périph), Francúzsko, 2012
Dĺžka: 85 minút
Réžia: David Charhon
Scenár: Remy Four, Julien War
Kamera: Alain Duplantier
Hudba: Ryan Lott
Hrajú: Omar Sy, Laurent Lafitte, Sabrina Ouazani, Lionel Abelanski, Katia Tchenko, Youssef Hajdi, Maxime Motte a ďalší
Premiéra: 28. marca 2013
Foto: Continental film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.